- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 11
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
bta1
őstag
válasz bkercso #6622 üzenetére
"Régi filmeket se régi TV-n nézek."
Bár a hallás és a látás közt szinte csak különbségről beszélhetnénk, hasonlóságról alig, van az analógiában valami. Kevés horrorisztikusabb dolog van ui. egy nagyképernyős LCD/LED tévén nézett rossz analóg filmkópiánál. Ezek képhibái (különös tekintettel a sötétebb árnyalatokra) bizony sokkal kevésbé zavaróak egy normális állapotú kis- vagy közepes képernyős CRT-n. A jelenkor technikája itt annyira kiábrándítóan szerepel, hogy 1xűen nem lehet "agyban megszokni". 100-ből 99 ember határozottan ezt mondja, a maradék egynek pedig vagy nincs tapasztalata, vagy te vagy
-
bta1
őstag
válasz #10726912 #6652 üzenetére
Virtuális "föld": mielőtt a tapasztalatok alapján szabályt alkotnál, vedd figyelembe, hogy igazából senki sem tudja, mit csinál az a dolog, amit ki szeretnél próbálni . Szóval ami egyik helyen beválik, az másik rendszerben, másik helyen(!!) minden további nélkül lehet hátrányos, még ez keresztül is húzza a népszerű teóriákat, és az árazást is erősen megkérdőjelezi.
-
Dißnäëß
nagyúr
Ugyan.. nem vettem a poent. Nehez elethelyzetben vagyok mostanaban, nemsokara elmulik... Szoval a humorom nem mindig az igazi, de hamarosan...... No para.
Tap ? Ha az en velemenyem kerdezed - nem szentiras: praktikumot jo nezni. Ha teheted, ket kisebb trafot hasznalj, most en is igy tennem, nem mindent egybe, igy konnyebb az elhelyezes is, a keszulek egyensulya is, stb. Beb*tam a nagy toroidot a kis keszulekhazba, es majd be szakad alatta az alja (extra gumilabakat kellett tennem a toroid ala). Persze ha a fem haz kore fat csavarozol, vagy granitot, egyeb extrat, akkor nemtema..
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
bta1
őstag
válasz Dißnäëß #6706 üzenetére
Függeszd fel rugókra, ahogy Lamm Vlagyi csinálja
A megoldás mögött lévő ideológia, hogy a gumi a készüléklábhoz hasonlóan a trafó alatt sem ideális. Viccen kívül, döbbenetes, hogy még a trafó rögzítésének módja is képes valamelyest elrontani a hangminőséget. 1000 és egy jólismert dolog után talán nem is annyira meglepő... -
Ribi
nagyúr
válasz #10726912 #6652 üzenetére
Huh, ha már felhoztad, nem tudsz valami helyet, ahol lehet venni jó mágneses árnyékolásra szolgáló fémet?
Csöves erősítőbe kellene, sajna a toroid nagyon beszórja a kimenő trafókat. Sima vaslap eléggé keveset árnyékol, spec fémeket meg nem tudom merre lehetne beszerezni.
Vagy valaki aki tud. -
Dißnäëß
nagyúr
Atyaég.. Valami "újjal" el kell adni mindig a portékát. Ez a mai hifiben az "innováció".
Még ma is hálás vagyok érte, micsoda szuper toroidot alkottak nekem Elektrisék (és hogy fapaci ajánlotta ôket).
Amúgy tervezem körbeszegni lakkozott fával a kis dobozt, alulra a lábakat leszedve kap egy keményebb mdf-et, ez lesz a végsô "szarkofágja" az egésznek.
Haver csak annyit mondott a fehér lakkozás ötletemre: jó ez így, szép, ne parasztbarokkozzak már Úgy röhögtem (Igaza van). Mahagóni lesz, vagy fekete.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
Pedig toroid kisebbet szór, mint C vagy EI. Mindet árnyékolnám amúgy + forgatni, mint nemrég Dyscus fotóján is láttuk. Biztos, h a toroid ?
bta1:
- Hooverphonic - with Orchestra
- Thievery Corporation - SymphonikValódi zenészekkel.. de .. ízlés dolga.. mint a sós karamell
-
Ribi
nagyúr
Réz nem jó mágneses árnyékolásra, 1 centi vastag vaslemez pedig nem fogott eleget.
Nem tudom mit érne vas réz vas, de szerintem nem sokat.
Szóval kellene permalloy vagy hasonló.Dißnäëß: Biztos, mert amennyire lehet eltávolítva az eszköztől, kb 2-3 centi, lényegesen kisebb lesz a brumm. Sajna a kialakítás úgy jött ki, hogy pont alatta van a kimenő trafó. Átalakítani már nem nagyon lehet, marad az árnyékolás.
-
bta1
őstag
Önmagában nem, de ilyen szendvicsben az alacsonyfrekis árnyékoláson is javít, egyébként a modernebb elektronikák többsége inkább a brumm felharmonikusait szedi fel (kapacitív csatolás). Egy régi ruszki, kifejezetten árnyékolásokról szóló könyvben a szerző részletesen kifejti, majd megnézem a címét... ami lényeges, h a rétegeket és az árnyékolódoboz átlapolásait el kell szigetelni egymástól, hogy ne jöhessen létre számottevő örvényáram. Jut eszembe, permalloyból is a többrétegű ragasztott a tuti.
Ha a centis vas dobozszerűen, örvényáram-minimalizálással sem jó, akkor ez biz' nem lesz 1xű feladat.
[ Szerkesztve ]
-
p76
senior tag
[link] Jobbra lent milyen Hi-Fi eszköz az a kandalló-szerűség?
Bónusz-kérdés: A hang Tube-01 előerősítővel jobb vagy inkább nélküle?
-
p76
senior tag
Elektromos kandalló lenne? De akkor miért van rajta a hangfal?
A melegebb hangzásért sütögeti? -
Z.É.T.
őstag
válasz #92251648 #6703 üzenetére
Határozottan egyet tudok érteni, illetve nagyon nem értek egyet.
Attól függ (is), hogy mikor volt a régebben, hogy mit értünk zenész alatt. (hangszerest, zeneszerzőt, hangszerelőt és/vagy producert?)Elmét és szívet feszítő ambivalencia van bennem a régi - értsd: mp3 korszak előtti - és új - értsd: in the box production zeneszerzői, produceri korszak - "jóságát" tekintve.
Szívesen fejtegetném, ha tudnám, hogy egyetértsek, vagy vitázzam veled. :)
(én nem kedvelem általában sem a szimfonikus átiratokat, sem a néhány lead szintimotívum nagyzenekarra hangszerelt érdektelen színezését, nagyon ritka és kivételes, amikor hozzáadott értéket érzek ilyesmiben)
Node közben az is érdekes téma, hogy a jegykezelő által írt ákombákom dalocska komolyabb hangszereléssel, belső szólamokkal, dinamikai, ritmikai és összetettebb/letisztultabb hangszín (hangzat) által felértékelődhet-e, mennyit számít a dalszerző, mennyit a hangszerelő, mennyit a hangszeresek játéka?
Kérdezhetném úgy is: lehet a sz@rból várat építeni? És ha lehet, kell-e?
És számít egyáltalán, hogy "jó" a zene, vagy csak a kiváltott érzelem számít?
A ráció, vagy az emóció fontos?
Lehet "kamuzni" a zenében?
Mitől lesz műanyag egy zene, egy ízlésbéli tényezőtől, például egy steril elektronikus hangzástól? Vagy attól, ha nem az, ami, csak annak akarja mutatni magát?Mit is tart lényegesnek a zeneszeretők többsége?
A dalt, a zenei megoldásokat?
Könnyűzenében - néhány hete már volt róla szó, hogy ki mit ért könnyű alatt - én azt látom, hogy bizony a sound és hangszerelés mindent visz.
De attól jobb lesz a zene, hogy a fülünknek kedves a hangzás?
És mitől kedves, attól, hogy jóra hallgattuk, hogy az adott gitár, vagy (vas) szinti hibáit, jellegzetességeit megszoktuk?Mind mind elképesztően fontos és százféleképp megközelíthető kérdés és szinte biztos, hogy nincs mindenre és mindenkire egyformán érvényes válasz. :)
Tehát, mi a régi és kik a leginkább zenészek?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Értem, köszönöm a tanácsot. Ceruzaelemes megoldást fogom elkövetni, nem a dobozos drága megoldást, igy párezerből megúszom, nem lesz nagy összeg, inkább pepecselés.
Ribi: én se tudom, mit kell alkalmazni, halvány fogalmam, hol lehet és egyáltalán mit venni. Ez távolabbi terv, talán jövőre ráugrok, utolsó simitások egyikeNeked és mindenkinek, akik offba teszitek a mondandótokat, ALAPITÓ TAGKÉNT ÉS SZAVAZÁS ÁLTAL EGYIK MEGVÁLASZTOTT HÁZIGAZDAKÉNT kérés:
NE OFFOLJATOK! A technikai-mérnöki témakör pont annyira tartozik a hifihez, mint a kék gyöngy, minden ide tartozik!
Idéznék a nulladik hsz-ből:
"Ezennel tehát "Audiokultúra" néven létrejön egy olyan hifi topik, amely tematikailag szintén általános egészében átfogja a hifi bármely lehetséges témáját, sőt, (lásd például zeneszerzők, zeneművek, hangszerek, hangversenytermek, előadók, előadások, hangfelvételek, hanghordozók, hi-fi készülékek, hifi kiegészítők, DIY hifi, kísérleti hifi...) TÉNYLEGESEN átfogni szándékozza a hifi bármely lehetséges témáját,
(...)
ebben a topikban bárki, aki
- bármilyen marginális hifi=audiokulturális témáról,
- bármilyen extraabisszikus tárgyalási mélységben,
- bármilyen gondolati-képzeleti-elvonatkoztatási-ötletelési-sejtési-sejtetési-feltételezési (de nem az "aztcsiripeltékamadarak-hallottukharangozni-patakiattilánakmondtákazufók-bemondtaahírtévé") szinten,
- bármilyen csírabimbó kísérleti állapotban,
- bármilyen csimborasszó vagy marianaárok felkészültséggel,
- bármilyen magasfilozófiai életrevalótlansággal vagy szupermérnöki jéghátánmegéléssel,
- bármilyen szőrszálhasogató részletességben,
- bármilyen (a témához általa illőnek vélt) végtelen terjedelemben
érdeklődni, közreadni, beszélgetni, vitatkozni szíveskedne, az itt UGYANOLYAN kellemes környezetben és közösségben, otthonosan, kényelmesen, régiráérőstörténetmesélősen tehesse, mint aki csak egy modernrohanóséletsocialmedia közhelyfélmondatot akarna idevetni."
Senki nem tol és tolhat le senkit, mert erősitő épitésről, vagy bármilyen diy témáról van szó, ez is a hifi része. Nem emlékszem arra, hogy ezt bármelyik alapiró tag, vagy házigazdának, moderétornak jelölt személy kifogásolta volna, szóval offolás nélkül folytassátok.
Köszönöm. -
Dißnäëß
nagyúr
Olyasmi, mint Isao Tomita.
Ja, nem.
Vangelist hallottam a napokban nyilatkozni youtube-on es wauuuu. Leborulas. Zseni az a ficko, amugy nem minden zenejet szerettem. Sot... De azt a nagyonkicsit, azt nagyon.
Egyszer testkilepesem is volt tole regen, mikor kezdtem meditalgatni Meg ugy 16 evesen kb. Egy Sony Discman-rol, gyari bogyofulessel
-
kukulec
őstag
válasz dgyuri0123 #6739 üzenetére
dead can dance-t elég sokat hallgatok. nagyon jó elszállós zene.
Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i
-
salesman
őstag
válasz dgyuri0123 #6739 üzenetére
Még egy kis éji zene...
Yes : Gates of Delirium 1974 Wakeman nélkül, de Patrick Morazzal súlyosbítva.
Egyik legjobb Yes lemez..., szerintem.
[link]Türűűűdrááá!
-
Dißnäëß
nagyúr
Itt is repül egy estike jobbról
-
törölt tag
Sok érdekes témát szóba hoztál, amikről klassz dolog beszélgetni, de a HiFi fórumokon elvétve merülnek fel.
A szimfonikus bővítmények általában zeneileg nem adnak hozzá az élményemhez, a szép ruhába öltöztetett vonós csajok és a pálcás karmester inkább látványelemként szedik áldozataikat a gyanútlan közönség soraiban. Természetesen vannak kivételek (pl. Deep Purple with Orchestra - Live at Montreux 2011), ahol megemelik a produkció összértékét.
"mennyit számít a dalszerző, mennyit a hangszerelő, mennyit a hangszeresek játéka?"
Vannak muzsikák, amik önmagukban is megélnek, egy középszintű előadás során is beteljesítik sorsukat. De az esetek többségében számomra fontosabb az előadás minősége, a muzsikusok hangszeres tudása és produkciója. Egészen primitív hangsorokat is elő lehet adni magas szinten, pontosan ez különbözteti meg a rossz és jó zenészt.
"Kérdezhetném úgy is: lehet a sz@rból várat építeni?"
Általában nem, csak itt most az a kérdés, mi a vár és mi a fekália.
"És számít egyáltalán, hogy "jó" a zene, vagy csak a kiváltott érzelem számít?"
Értelmezhető-e a zene "minősége" és érzelmi hatása egymástól függetlenül? Gyanítom, hogy általában nem. Kivételt számomra talán csak a szakmailag egzotikus darabok, előadások jelentenek, amikor leborulok egy zenei megoldás, vagy hangszeres tudás előtt anélkül, hogy a muzsika különösebb hatással lenne rám. Nálam tipikusan ilyen pl. a Dream Theater legtöbb albuma, amiken folyamatos tűzijáték van, csak a mondandó hibádzik sokszor.
"attól jobb lesz a zene, hogy a fülünknek kedves a hangzás?"
Részemről egy határozott nem a válasz, de gyanítom, a hifisták többsége ellentétes véleményen van.
"Lehet "kamuzni" a zenében?"
Naná, nagyon is. A zenészek többsége szeret elbújni a zenekar mögé, a zeneszerzőknél is gyakori, hogy töltelék póthangok uralják a művet. De részemről a DJ mozgalom nagy része is (a kevés kivétel nélkül) ide sorolt. 25 év kínkeserves gitártanulással a hátam mögött képtelen vagyok becsülni valakit, aki 2 gombot nyomogatva játssza el az előadó művészt egy tökéletesen műanyag produkcióban.
"Mit is tart lényegesnek a zeneszeretők többsége?"
Erről szerintem fogalmunk sincs, bár azért elgondolkodtató, hogy milyen előadások mennek teltházzal és melyeket kísér viszonylagos érdektelenség. Bizonyosan nagy ereje van a sznobizmusnak, a divatnak, illetve a tekintélyelvűségnek. Lásd Joshua Bell esetét a New York-i aluljáróban, ahol a járókelők nagy ívben letojták az ingyenes előadását, de az esti koncertjére percek alatt elkapkodták a drága jegyeket.
Némi infónk van róla, de még a hifistáknál sem tudjuk igazán, a többség mit tart fontosnak. A fő csapásirány persze a térhatás mérete és a túltengő basszushangok imádata, a többit viszont sűrű homály fedi.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz #92251648 #6746 üzenetére
Egyik "kedvencem". [link] Viszont aki belenéz, tegye meg, hogy fél perc után nem lép ki a YT-ból, hanem megígéri, hogy belenézeget, mert "magával ragadó" az "élmény".. szóval, megéri, nézzétek. Meg aembereket' is, akik ott ülnek és élvezik ezt a színvonalas produkciót.
"csak a zene van"
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz dgyuri0123 #6747 üzenetére
Tudom már, miért "szeretem" annyira Havasit
Istenem .. én fél percig nem bírtam. De még beleteszek egy kicsit, de .. komolyan..És van magát műveltnek tartó, tényleg nagyon agyas, eszes, csinos (és frigid) barátnőm, aki rajong ezért a csókáért. Meg Havasiért is.
2-3 éve megszűnt köztünk mindennemű kommunikáció... (Havasin összevesztünk)..
-
foltang
csendes tag
válasz #92251648 #6746 üzenetére
Erről van egy személyes tapasztalatom, ami igazából a "mit is tart lényegesnek a zeneszeretők többsége?" kérdéshez tartozik:
Volt nálunk vendégségben egy hegedűművész, aki a magyar Zeneakadémián tanár.
Természetesen előkerült a hifi, és komonyzenét hallgattunk.
A társaságban volt még több zenész is, többek között olyanok is, akik nála tanultak.
Egy hegedűversenyt hallgattunk, miközben a szakmai részleteket magyarázta a tanítványainak, hogy:
"Hallottátok, hogy hogyan törte meg azt a staccato futamot a jobb kezével? Ezt az orosz iskolából hozta, de általakította." - És közben mutatta a levegőhegedűn a jobb kéz munkáját, hogy hogyan csinálta, illetve hogy volt eredetileg, miközben többször is visszatekertük az ominózus 3 tized másodperces részletet.
Hát, ez az, amit én lényegesnek tartok a hifizésben: hogy az ilyen részleteket is meg lehessen hallani.Meg még egy:
Megadta a sors, hogy alkalmam volt szimfonikus zenekarban játszanom több éven keresztül. Volt lehetőségem sok produkcióban részt venni. Egy olyan hangszeren játszottam, ami olyan nagyon sokat nem szólózik, nagyon ritkán hallani ki a zene szövetéből a hangját. Viszont még nagyon sok év távlatából is jól emlékszem a szólamomra. Na, ha hallom, és el tudom különíteni a felvételen a második fagott szólamát, akkor elégedett vagyok. Na nem..., akkor nem annyira.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Robogó, kismotor
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sorozatok
- Autós topik
- Synology NAS
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- LED világítás a lakásban
- Realme GT Neo2 - ők már nem zöldfülűek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest