Új hozzászólás Aktív témák

  • freddirty

    senior tag

    válasz quby #3208 üzenetére

    Vannak technikák amikkel az írás mennyiségét csökkentheted.

    Az linuxos filerendszerek pl. journaloznak ami azt jelenti hogy a változásokat először egy elkülönített területen tároják és utána írják ki csak a végleges helyükre. Ezt ugye dupla mennyiésgű írást jelent, de ha van hová akkor át lehet tenni a journalt másik lemezre.

    Aztán van egy noatime opció amit az fstab-ban meg lehet adni. Ez kikapcsolja a last access dátum-időpecsét folytonos követését. /Ami ugye olvasáskor is írást jelentene/

    Ha használsz mondjuk firefox browsert akkor a cache-t mindenképpen irányítsd ki ki ramdiskre ( about:config után a "browser.cache.disk.parent_directory" paraméternek írd be a "/dev/shm"-et ) egyébként is érdemes minden gyakran íródó file-t ide irányítani ha nem túl nagy.
    én pl. kaptam a házzal együtt egy cf-ide átalakítót és addig túrtam a sok kacatot itthon amíg találtam egy régi 1 gigás cf kártyát amire ki fogom írányítani a /var/log tartalmát.
    Tény hogy az SSD-mben van wear leveling algoritmus, de azért nem szeretném ha idő előtt (kb. 2-3 év) feldobná a talpát.

    Mondjuk aki pen drive-ról futtatja a rendszert annak mindeképpen ajánlom, hogyha úgy gondolja hogy kész a rendszer akkor mindeképpen klónozza a meglévő rendszert egy másik stickre. Én még a wl500g-n ugyanezt a technikát követtem (csak ott a notivinyó backupja volt egy stick) és az évek alatt kétszer mentett meg ez a technika egy jó pár napos szívástól...

    fred

Új hozzászólás Aktív témák