Új hozzászólás Aktív témák

  • pacman_123

    tag

    válasz thyeby #46221 üzenetére

    "Szerintem a gumihenger csak a kés ellen dolgozhat, máshogy nem. De majd pihentebben átgondolom ezt, nem csak rálövöm a választ."

    Jelentem én most keltem fel, úgyhogy kicsit belevau ;]

    Ez pontosan így van, nem lenne vicces az eredmény ha másképp lenne. Kedves thomgrande, ezt gondold át még egyszer :) Szóval minden hengernek, guminak vagy bordázott acél behúzóhengernek, - sima vastagológyalun vagy kombigyalu vastagoló részében ugyanúgy - a gyalukés ellen kell dolgoznia. És ha ezt így végiggondolod, arra is rájössz merre forognak a videón a gumihengerek, merre a gyalukés -> máris jó irányba köpi ki a forgácsot a cucc.

    Vagy ha más nem: felsőmaró. Ott is a kés forgásirányával szemben tolod a marót kézből vezetve vagy az anyagot asztalba építettnél. Hamar megtudnád ha rosszul csinálnád :) De inkább ne tudd meg. Pár esetben csak megugrik a maró a kezedben, de kontrollálni tudod. Pár esetben meg ... nem tudod kontrollálni. Megindul a maró, ki tudja hol (vagy kiben) áll meg ...

    Alapvetően minden forgácsolásnál (pl az asztali körfűrésznél is) a forgácsolás (késforgás) irányával szemben toljuk az anyagot. Gumihengerrel vagy kézzel, de szemben.

    Szalmakutya is remekül rávilágított egy dologra. Csak tessék elképzelni, amikor egy tízezret pörgő 2 vagy 3 késes késtengely percenkét 20-30 ezerszer "rákopogtat" egy fa felületére. És az egész gép nincs lefogatva, "csak" a saját súlyával fekszik a fán és gurul a töksima sínen. A 2 gumihenger teszi a dolgát, viszi előre a gépet, meg a 2-3 kés is teszi a dolgát. De az eredeti állapotban a 2 gumihenger nemcsak a faanyagot tolja előre, hanem leszorít is. Itt meg .. nos ezt nem teszi.

    Illetve.

    Igen, valóban jól látható a hullámos eredmény a gerendán, 8:33-tól. Pont ugyanazt a képet mutatja, mint egy sz*rul beállított egyengető, amelyiknél túl magasra van állítva egy kés a másikhoz képest és/vagy a fogadó asztalhoz képest -> támaszkodhatsz akármekkora súllyal a munkadarabra toláskor, szép hullámos lesz a gyalulás. És érzed ilyenkor a kezeden is hogy "masszíroz" is a gyalukés. Ezt lehet csökkenteni azzal, ha egyrészt pontosan beállítod az összes gyalukést, illetve lejjebb állítod a gyalukéseket kicsit, de még mindig a fogadó asztal felé (a legmagasabb pontját). Illetve a hullámos gyalulási képre ilyenkor még rátehet egy jó nagy lapáttal a kopott gyalukés is.

    Érdemes átolvasni pár találatot. Sok esetben a vastagolásos hullámzást kérik számon, de van benne egyengetős találat is. Pl itt is írnak róla.

    "A felület, amit látsz gyakorlatilag egy egykéses gyalulásnak a felülete".
    Azaz egy kés nagyobb munkát végez mint a másik, vagy úgy is lehet mondani hogy szinte csak az dolgozik.

    Vastagoláskor pedig a nem megfelelően beállított vagy kopott/meghajolt behúzó és vagy kitoló hengerek is bőven bűnösek lehetnek. Gumis vagy nem gumis egyaránt. Erre is van elégszer utalás a fenti keresés eredményeiben.

    Na miközben írtam ezt és válogattam a linkek közül olvasom ezt:

    #46224 Szalmakutya: "tehát itt akkor megcserélte az irányt a jóember, ha igazad van"

    Denemááár :) Forgács tökéletesen jó irányban köpődik ki. Nem értem ez hogy zavar meg ennyire titeket. A gyalukés belekap az anyagba, a forgácsot felkapja, majd a másik oldalon kiköpi.

    Meg ezt is most olvasom:
    #46220 thomgrande: "mert alul a megvezetés nem csak a négy csapágy a megvezető hanem alul is van vezető csapágy ahogy ez a sines vezetéseknél szokott lenni."

    Meg is érkeztünk :) Szoknia kéne lenni. Vagy jó lenne ha lenne. De itt nem szokik. Vagy mutasd meg hol látsz akár csak lehetőséget ennél a konstrukciónál az alsó csapágyra - tekerj vissza a videó elejére és nézd meg jobban hogy oldotta meg az öreg. Ezen bizony nincs alulról csapágy. Sehol sem. Csak gurul a 4 csapágyon oszt' Sanyi ...

    [ Szerkesztve ]

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

Új hozzászólás Aktív témák