Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz tbklaci #16665 üzenetére

    Abban igazad van, hogy ennyi pénzért nem nagyon lehet jó 300-as kombigyalut venni. Annak az ára 500 ezer és 800 ezer körül kóstál. (Nekem 500 ezres metebóm van. Kifogástalanul, profin vastagol, de egyengetni nem lehet rajta - arról nem is beszélve, hogy ennyi pénzért még csak alumínium késhenger, alu egyengető asztal (innovácijós hamar elkopós teflon bevonattal dukál hozzá :Y ) a Felder 300-asa meg már kisebb vagyon.)
    Egyszer a szombathelyi faipari vásáron megstíroltam egy ugyanilyen zöld gérvágót, ami hasonló árfekvésben volt. Valószínűleg Zipper volt, de nem merem bizonyosan állítani. Vagyishát túlzás erre a stírolás szó. Fél percen belül odébb mentem, mert annyira hanyag gép volt. Lötyögött, kotyogott mindene szegénynek, ajándékba se fogadtam volna el, mert számomra csak porfogó lett volna.

    Viszont ahogyan jimy_l kolléga is kérdezte, gyanús nekem, hogy lécenként gyalulsz táblásításhoz. Persze, hogy tele lesz ideggel az agyad. Nagyold meg a léceket ragasztás előtt, és készíts belőlük 300mm széles csíkokat. A kívánt hosszban persze. Tehát ha 600 széles tábla kell, két darabban, ha 900-as, akkor 3 darabban és így tovább. Az így nyert 300-as táblákat vastagold. Ügyelsz arra, hogy egyforma állásban tolod át mindet utoljára. 300 szélességben viszont csak 3-5 tized fogásmélységgel dolgozz. Végül az így kapott elemeket összeragasztod, és összecsiszolod valami jobbféle csiszológéppel. (Kontaktcsiszoló erre az igazi, de olyan nem szokott lenni hobbistáknak.) És ezt így csináld akkor is, ha már nagyon profi gyalugéped van, mert lécenként azzal sem fog menni idegeskedés nélkül.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák