Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz HSM #62267 üzenetére

    Én hajlamos lennék elhinni azt, hogy az ilyen - sikeres - cégek vezetőinek valóban magasfokú az előrelátása. Persze azért ugye tudjuk, hogy az évtizeteken keresztül sikeres politikusok nem csak annak köszönhetik sikereiket, hogy csupán remekül tapogatják le a néplelket, hanem megfogják és agyagként formálják is azt.

    Azt nem bírom (akkor lóg ki a lóláb), amikor meg valamilyen PR szempontból "kellemetlen" dolog történik, akkor elkezdenek takarózni váratlan és/vagy kiszámíthatatlan piaci folyamatokkal.

    Máskülönban azzal - sajnos - egyet kell értsek, hogy valószínű, hogy az Nvidia nem azért nem hozott még piacra chipletes terméket, mert nagyon le vannak maradva ennek a területnek a kutatás-fejlesztésével. Több alkalommal előfordult már (pl tesszeláció, HBM, gyártástechnológia), hogy az Nvidia valamivel látszólag később rukkolt elő, de amikor az megtörtént, az nagyon profin történt és megsemmisítőleg hatott az azt megelőző évek arra irányuló érvelésére nézve, hogy az AMD azért volna valamilyen vonatkozásban előnyben, mert már X generáció óta termék formájában ki is adják.

    Ha esetleg tudsz olyat mondani, ahol az látszott, hogy az Nvidia kapkodott, vagy tapasztalatlanság miatt bukdácsolt és az AMD képes volt néhány éves előnyét megtartani, akkor kiváncsi vagyok rá.

    Én nem gondolom, hogy az Nvidia ne folytatna kutatás-fejlesztést ebben a témában. Csak nem jelentetnek meg belőle terméket. Nem feltétlenül azért, mert még sehogy se állnak, hanem talán azért, mert nem szorulnak rá arra, hogy egy megoldást a nagyközönséggel béta-teszteljenek, vagy épp azért, mert van erőforrásuk párhuzamosan futtatni többféle fejlesztést. Másként fogalmazva, lehet, hogy az Nvidiának volt - chipletes - B terve arra nézve, ha nem így alakulnak a wafer árak. Másként fogalmazva: Jensen nem látnok, csak rendelkezésére állnak az ahhoz szükséges erőforrások, hogy többféle szcenárióra is felkészüljön.

    Tartok tőle, hogy benne van az a lehetőség, hogy ugyanez fog történni a chiplettel is: hogy amikor az nvidia megjelenteti a saját megoldását, akkor az addig többéves előnynek tűnő AMD erőfeszítés hirtelen más megvilágításba kerülve többéves értelmetlen és kézzelfogható hasznot nem hajtó szerencsétlenkedésnek (pionírkodásnak) fog tűnni.

    [ Szerkesztve ]

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák