- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
- Hálózati / IP kamera
- Windows 11
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mobilinternet
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Televan74
nagyúr
válasz Raggie #42447 üzenetére
Azért kíváncsian várom hogy a konkurencia mit gurít majd 7nm -en.
De szeretném azt hinni hogy lesz egy hasonló fordulat,mint az első generációs ryzen -nél meg volt, ami még nem volt annyira jó,de már használhatónak lehetett nevezni.
(#42451) Pug Én még várnék az ilyen kijelentésekkel, és csak azt kívánom hogy ne legyen igazad.
[ Szerkesztve ]
Amikor nincs remény! Jusson eszedbe nincs isten, csak én!
-
Petykemano
veterán
Az 5700-nak $300-nak kellett volna lennie és igazi best deal lett volna.
[ Szerkesztve ]
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Pug
veterán
válasz Petykemano #42453 üzenetére
Sajnos a megszokottban, perf/watt...
Plusz abszolut perf-ben.[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
-
Petykemano
veterán
Azt számoltátok (5700-ból), hogy 60-64CU-ból megfelelő skálázódás esetén kb azonos fogyasztásból és csupán ~400mm2-es lapkából fogható lenne a 2080ti?
-
Envo_
aktív tag
válasz Petykemano #42458 üzenetére
aranyos hogy szerinted lineáris a skála (nem tudjuk még)
-
Z10N
veterán
-
nagyúr
A 60-64 CU mellé kellene még +1 feldologozótömb (vagy hogy a rákba' hívják), meg +32 ROP, meg +128-bit. Ez a 400mm2-be belefér, viszont a 2080 Ti fogyasztásába szerintem nem - a csíkszélesség-előny ellenére.
Én is számolgattam egy kicsit - kíváncsi voltam, mennyit hozott az új uarch. Két összehasonlítást néztem végig: az RX 390-et és az RX 480-at. Az jött ki, hogy:
- A Hawaii-nál cca. 20-25%-kal jobb a Navi
- A Polarisnál pedig kb. 5-7%-kalUtóbbi az érdekes - ha nem lenne a kettő között ott a Vega, akkor azt mondanám, hogy jó, így kissé sovány. Persze itt még mozoghatnak a dolgok a driverek rendbetételével.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
hokuszpk
nagyúr
felve mondom, hogy igen.
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
törölt tag
válasz hokuszpk #42463 üzenetére
hokuszpk: Ne mond félve, csak ha eltekintünk a fogyasztás hájptól akkor is kell hozzá a 7nm EUV hogy azt a kb dupla 5700XT árat :300 (+HBM???) azt leszoríthassa úgy 240-ig ami AMDnél is már eladható határ.
Televan : Nem úgy volt hogy utálod az MSI-t ?
philoxenia: Linkre válaszolva nem szokás újra belinkelni azt , sőt igazándiból a duplikálás tilos is PH-n.
[ Szerkesztve ]
-
Televan74
nagyúr
válasz #82819712 #42464 üzenetére
Attól még nem szeretem őket,de jó látni hogy talán a Gaming X hűtésével nem lesznek olyan nagy hőmérsékletek.Maradok a Sapphire mellett,várom majd a custom modellek tesztjeit. Egyelőre húsevő létemre Vega maradok.
Amikor nincs remény! Jusson eszedbe nincs isten, csak én!
-
dudu5130
őstag
Én biztos vagyok benne, hogy az AMD még bőven várt volna ezzel a kártyával és a Radeon VII se jött volna ha nem muszáj. A ryzennel elkapták a fonalat, szerintem jön ebből még jobb kártya is. Lesz ez finomítva bőven.
-
Petykemano
veterán
Ajh, miért néztek hülyének? (Mármint nem te, Simid)
Ott.van, hogy ha lineárisan skálázódik.
A skálázódás pont azt jelenti, hogy 60-64cu, 384bit GDDR6, 96Rop, stbstb
És ott van, hogy lineárisan. Azt ugye tudjuk, hogy például a Vega nem skálázódott lineárisan és már sosem tudjuk meg, Mit tudott volna 96 roppalBár igazából az rdna esetén se tudjuk, milyen blokkokat lehet sokszorosítani, meg miket nem és.hol lehet csökkenő határhasznosság.
Mindenesetre én az 5700-ból indultam ki. A tpu szerint ez 160-180W és 50-70%-ra van a 270-280W-ot fogyasztó 2080Ti
64CU az neki 77%-kal több, a memóriasávszél meg 50%-kal. Fogyasztani csak 50-70%-kal kellene/szabadna többet, de kb kijön.Ha esetleg 384bit GDDR6.helyett a szokásos módon 2HBM2 stack kerülne rá, akkor meg pláne. Még 30-40W lenne költhető a gpu órajelre. Ha a radeon vii kijön $699-ből, akkor ez is.
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #42468 üzenetére
Reméljük, hogy az AMD is tudja, mit lehetne tenni a felső kategória meghódításáért.
#tarcsad
-
awexco
őstag
válasz Petykemano #42468 üzenetére
Menő lett volna ha a Radeon teljes pályán letámad nem csak közép kategóriában .
I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77
-
Cathulhu
addikt
Ha ez ilyen egyszerű lenne (értsd jól skálázódna fölfelé a navi), akkor most nem az 5700 lenne a csúcs. Már csak a presztízs értéke megérné azt a pár tucat misit amiből ki lehet hozni egy új designt, ha az tudna versenyezni a 2080ti-vel és ott a margin is nagyobb. Ennek ellenére még mindig a VII a csúcs, a nagy navi meg csak pletyka szinten létezik. Komolyabb gondok lehetnek ott egyelőre
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
félisten
válasz FragMaster #42472 üzenetére
A gond csak az, hogy az AMD hosszú-hosszú ideje csak egy lépcsővel lemaradva követi az nVidiát a teljesítmény/fogyasztás terén. Most úgy vannak pariban, hogy az AMD lement a 7nm-es nem EUV TMSC gyártósorra, míg az nVidia maradt az egyel régebbi 12nm-es gyártósoron. Tehát az RDNA jelenleg továbbra is egy lépcsőfokkal le van maradva.
Pug arra utalt, hogy ha jövőre az nVidia átmegy az EUV 7nm-re, akkor bizony megint az lesz, hogy azonos gyártósoron készülve azonos teljesítményt cirka 10-15-20%-os extra fogyasztás (és hőtermelés) árán tud nyújtani az AMD. Ami megint azt vetíti előre, hogy csak követni tudja az nVidiát, nem pedig felzárkózni...
@Pinky Demon: Én is ezt olvasom ki ebből. Régebben mindig az adott generációból a legfelső kategóriás kártya jött egy először, majd utána a kisebbek, esetleg majd egy túlhúzott csúcskártya. Az, hogy az 5700-al a középkategóriában nyitnak, nem annyira örvendetes, de reméljük, hogy hamarosan jön az 5800, aztán jól ránk cáfolnak... Csak hinni nehéz benne...
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Petykemano
veterán
válasz Cathulhu #42473 üzenetére
Persze, hogy nem egyértelmű.
A polaris után a vegáról is azt hittük. De persze simán lehet, hogy ennél nagyobb méretben csak valami rosszul skálázódó, sokat fogyasztó compute kártya lesz. Annyiből más egy picit a helyzet, hogy most igen komoly szereplők várnak az AMD-től böhömnagy (sok felhasználót kiszolgálni képes) GPU-kat a cloudhoz. Jó, persze tudom, hogy 4 játékos kiszolgálása 1080p-ben 60fps-sel nem biztos, hogy ugyanaz a workload, mint 1 játékos kiszolgálása 4K 60fps-sel.Biztos vannak kapacitásgondok. De ez már szerintem a GCN első megjelenése óta így van. Az a különbség, hogy nem alakítanak ki teljes lineup-ot átnevezgetéssel, mint a polaris előtti években.
(#42474) Cifu
Ez teljesen változó, vagy nevezzük kaotikusnak.
A GCN1-2-ből talán tényleg a nagy jött először, vagy egyszerre egy kisebbel. Aztán a GCN3-ból a tonga jóval hamarabb jelent meg, mint a Fiji. A polarisból végül nem lett nagy, vagy ha úgy nézzük, hogy 10-11-12, akkor valóban a nagy jelent meg először. De a nagy polarist a vega 10 javára kaszálták el, ha így nézzük, a kicsi jött előbb. Ha úgy nézzük, hogy a vegából végül a saját márkás kis terméket eldobták, akkor a nagy jelent meg előbb. Viszont menet közben már volt kapaticás a vega20-ra, mint sideproject.Én egyébként nem hiszem, hogy hamarosan jönne az 5700XT-nél nagyobb navi.
-
Yutani
nagyúr
válasz Cathulhu #42473 üzenetére
Nem tudom, volt-e róla szó, de az AMD nagyot lépett előre önmagához képest. Volt a monster Radeon VII, erre most 6%-ra megközelítette (Techspot) egy olyan kártyával, ami 22%-kal kevebb tranzisztorból áll, 33%-kal kevesebb számoló egységgel és TMU-val rendelkezik, 56%-kal kisebb memória sávszélesség áll rendelkezésére és végül 5,5%-kal magasabb boost órajelen dolgozik.
#tarcsad
-
Petykemano
veterán
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #42480 üzenetére
A Ryzen jól reagál a megfelelő hűtésre, de ebből nem következik egyértelműen az, hogy a Navi esetén is így lesz. 1-2 hónap és meglátjuk.
#tarcsad
-
félisten
válasz Yutani #42481 üzenetére
Vízhűtéssel:
Ez pedig a PH! féle ábra az alapállapotról:
Azt látjuk, hogy víz alatt még gyári Power Limittel is tartja a kb. 2000Mhz-et (de inkább felette), és csak négy tüske van 1900Mhz alatt.
Alaphangon, gyári hűtéssel viszont inkább 1800Mhz környékén kavirnyál a kártya...[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Yutani #42484 üzenetére
Az is szépen látszik igen meg az is hogy hogyan változott meg a GPU-k húzása a Fury óta ahol ugye a stateket tartotta főleg a kettő fölsőt és Vegánál bejött az új ahol a Power limit +50 a legfelső tartására megy el, mindaddig amíg nem ütközöl Thermal Limitbe, és sokat tettek a magas órajelen tartásért az új szériánál.
Jajj hallottátok hogy a Nexus leejtette a vaporkamrát ? Jó lehet ez egy extrém teszter módszer de én egy mély összefüggésre jöttem rá... Emlékeztek mikor Koduri leejtette a kártyát Linusnál ? Szerintem a Vaporkamrának egy gravitáció torzító hatása van. (érted Dzsíforsz )
-
Petykemano
veterán
-
Z10N
veterán
Lehet szamolgatni...
Igy legalabb mar lehet tudni, hogy mire fogjak a "b@szott draga" gyartast...
[ Szerkesztve ]
# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"
-
Z10N
veterán
Atnezve par tesztet egyre jobban latszik, hogy eszuk agaban sincs itt arat csokkenteni a kozepkategoriaban. Ezeket az arszinteket mar lekartelleztek. Amit az AMD muvelt (kenyszer korrigalas es nem arcsokkentes) meg szanalmas...
Ez volt:
2070 $499 vs 5700XT $449
2060 $349 vs 5700 $379Ilyen lett:
2070S $499 vs 5700XT AE $449 (???)
2060S $399 vs 5700XT $399
2060 $349 vs 5700 $349Centire pontosan szintre hoztak egymast. Talan picit jobb a Navi, de ugye nincs RT buzzword. Talan kicsit jobb a helyzet a 6GB vs 8GB miatt. Szimplan egymashoz korrigaltak, amire ilyen szinten meg nem volt pelda.
[ Szerkesztve ]
-
Envo_
aktív tag
ki fogja arra, hogy emiatt nagy az ár? ezeket csak itt fórumon belül hangoztatják bizonyos emberek, akik mindent meg akarnak magyarázni mindennel. Csak éppen kifelejtik a mikroökonómiát a képletből, és csak a technológiából akarnak megmagyarázni dolgokat. Javítsatok ki, ha nem.
(#42489) Z10N
Szerintem a "VS"-eket rosszul tájoltad be.
[ Szerkesztve ]
-
Z10N
veterán
ki fogja arra, hogy emiatt nagy az ár?
A lapka gyartok?!?!?!A mikrookonomiajukkal meg maguk alatt vagjak a fat. Erdekes a konzolgyartok ennel tovabb tudnak gondolkodni. Persze kontrollaljak a sajat piacukat, de akkor is elhetobb megoldas, mint ez a "szep uj vilag".
Szerintem a "VS"-eket rosszul tájoltad be.
Miert is rossz a szintezes?!?[ Szerkesztve ]
-
Envo_
aktív tag
-
félisten
Ha így marad a "vs" amit nyilván az ár alapján lőttél be, akkor egyértelmű, hogy számomra, hogy Radeon picit erősebb ugyanazért az árért.
Cserébe az nVidia tud hardveres Ray-Tracinget*, és fogyasztás-hőtermelés szempontjából jobban áll. Nem mellesleg igényesebb hűtése van.
Az összképet nézve szerintem eléggé jól lőtte be Z10N, kinek mi a fontos. Ha pusztán a teljesítmény/ár, akkor a Navi10 jó választás. Ha a komplett egészet nézem, akkor egyértelműen az nVidia-nak áll a zászló.
Ha a custom hűtések jönnek, akkor a teljesítmény várhatóan még nő egy picit, a zajszint és a hőfok csökken, cserébe az árak is emelkednek.
*Tudom, hogy a Ray-Tracinget szokás ekézni, hogy ki használja, meg fele FPS, és a többi, de ez mindig így volt új technológiák terén. MSAA, HW T&L, PS2.0, Dx10, Dx12, stb... Mindig mentek a viták, de ettől még előre mutató dolgokról, innovációról van szó. E téren korábban az AMD volt inkább az aktív, most az RT terén inkább az nVidia az...
-
Z10N
veterán
Akkor olvasd el ujbol...
A vasarlok kozul senkit sem erdekel a "kereslet/kinalat" az a ceg erdeke, hogy hasznot termeljen. De egy darabot sem fonak egy ido utan eladni, ha majd folyamatosan novelik az arakat. Erre hoztam a konzolos peldat, de latom nem fogtad fel. Ezenkivul a kereslet/kinalat csak egeszseges piacon tud mukodni megfeleloen. Az AMD felhozatala nem ilyen. Kenyszer helyzetben vannak. Piacot es mindshare-t kell nyerni, akar vesztesegek aran is. Erdekes a CPU vonalon totalisan mashogy gondolkodnak es mukodik is a dolog. A Ryzen most tarol...
Milyen "helyettesítő termék"?!?
Ket darab sku-val?Milyen "reklámbehatás"?!?
A RT-rol hallottal-e mar?[ Szerkesztve ]
-
Z10N
veterán
Igy van, csak egyeterteni tudok. Ilyen arkategoriaban mar a komplett csomagot nezik a vasarlok. Az olcso kategoriaban ($100-200) meg elnezed ezeket az ar miatt (fogyasztas, hotermeles, zaj, hutes kialakitas, stb).
$200-300 kozott, mar szamitasba veszed ezeket a dolgokat. $300-400 kozott pedig mar elvarod. Felette meg...
Ahogy hallom a ref kialakitas az Nv-nel jol sikerult. Mig ez az AMD-nel nem mondhato el. Varni kell a custom-ra.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Erdekes a CPU vonalon totalisan mashogy gondolkodnak es mukodik is a dolog. A Ryzen most tarol...
Ez azért egy kicsit fals megközelítés, mert ha a Skymont / Cannon Lake (vagyis az Intel 10nm) kijött volna 2016-ban, akkor a Ryzen is más szituációban találhatta volna magát. Kétlem, hogy adott esetben árversenybe léphetett volna az AMD. Tehát a Ryzen sikeréhez kellett az Intel bénázása is.
-
Z10N
veterán
De nem igy lett. Ezenkivul 2016 mar 3 eve volt. Azota 3. gen-nel tartanak. Volt ido a valaszra. A tobbi mar senkit nem erdekel. Az arversenyt illetoen: akkor lett volna az, ha az Intel beszall ebbe, de tul arrogans volt hozza. Igy inkabb csak maguk ellen versenyzik most az AMD price/perf, perf/watt es core count alapjan. Varom a valaszukat, hogy meg lentebb szoritsak az arakat es a GPU vonalukra is kivancsi vagyok. 3 szereplovel mar erdekes lesz a verseny (chiplet, RT).
[ Szerkesztve ]
-
Envo_
aktív tag
"A vasarlok kozul senkit sem erdekel a "kereslet/kinalat" az a ceg erdeke, hogy hasznot termeljen."
"Igy legalabb mar lehet tudni, hogy mire fogjak a "b@szott draga" gyartast..."
huh? te meg akarod magyarázni, hogy a vásárlókat nem érdekli, hogy miért magas az ár, de közben a tőled 20 szinttel feljebb lévő gyártási költséget próbálod elemezni.
[ Szerkesztve ]
-
Z10N
veterán
Ezt az okorseget hogyan szetted ossze?
Ad1) Kontextusbol kiemeltel, raadasul rosszul ertelmezted, igy nem is valaszolok erre a reszre. Csak a kedvedert vasarlo=mezei vasarlo. Itt altalaban power userek vannak es nehany szaki, akik a a topik nevenek megfeleloen talalgatnak/elemeznek (lehet ez ujdonsag szamodra).
Ad2) A korabbi feltett kerdesekre nem valasztoltal.
Ad3) A "20 szinttel feljebb lévő gyártási költséget" pedig mar a szaksajto fejtegeti jo ideje, mivel tulzonak talaljak az arazast. Amiket Mi itt a talalgatos topikban tovabb fejtegetunk. De latom uj vagy meg itt, inkabb olvass vissza fel evet es talan kepben leszel.# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"
-
Raggie
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- RTX 3060 8GB TI OC RGB
- GAINWARD RTX 3070 8GB GDDR6 PHOENIX GS Eladó! 105.000.-
- Gigabyte Radeon RX 6700 XT GAMING OC 12GB használt videokártya számlával és garanciával
- PowerColor RX 6700 XT 12GB GDDR6 RED DEVIL Eladó! 99.900.-
- Zotac RTX 4080 16GB GDDR6 Gaming AMP Extreme AIRO - Új, 2 év garancia - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest