Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz Jack@l #33816 üzenetére

    Régen egyszerűbb volt a tervezés, mert nem kellett megoldani az árnyékolást effektív 6 GHz fölött. Ma nem véletlen, hogy nincs 512 bites megoldás, nem igazán realitás a megszokott NYÁK-méretekkel.

    Mindkét megoldásnak vannak előnyei és árnyoldalai.
    A GDDR esetében a problémát az árnyékolás, a NYÁK komplexitása, a sok stack kötelező használata, és az energiaigény jelenti.
    A HBM esetében a probléma az interposer miatt megnövekvő komplexitás a tokozás oldalán. Vagy ha nincs interposer, mert hamarosan ilyet is lehet kérni a Samsungtól, akkor ott is komplex lapkák tokozáson keresztüli összekötése. Cserébe elég csak pár stack, nincs árnyékolási probléma, nem lesz komplex a NYÁK, és az energiaigény a töredéke a kivezetett memóriákhoz viszonyítva.

    Itt általánosan ütköznek a pro-kontra érvek. A gyártói oldalon egyébként a fő kérdéseket már az eldönti, hogy mekkora kapacitásra van szüksége. Ha sokra, akkor érdemes a GDDR6 felé menni. Ha kevésre, akkor jobb a HBM2. Általánosan viszont mindkettőnek számos előnye és negatívuma van. Ugye ha az egyiknek nem lenne negatívuma, akkor a másik eleve nem is létezne, mert minek, ha az egyik maga a tökéletes memória. Ellenben mindkettő létezik, mert ami az egyiknek az előnye, az a másiknak a hátránya és fordítva.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák