-
IT café
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
szabessz
tag
Sziasztok.
Nekem 3700X Dark rock 4 hűtéssel P600S TG házba játékokba(NFS-heat.R6) 68-70 fok körül van idle 48-55.
Ez normális hő-nek mondható?[ Szerkesztve ]
-
Szinyák
őstag
https://www.youtube.com/watch?v=_7PkZwY9PWM&t=311s
12+2 fázis van a gigán + VRM lista is van róla, ha utána nézzél jobban akkor egyértelmű lesz ..
Még van több video is róla ha jobban érdekel a dolog. Ha ezek hamisak akkor írjál nekik hogy hazudnak ....
[ Szerkesztve ]
Szinyák
-
koko52
nagyúr
válasz Create. #11052 üzenetére
Szét van bombázva a nappali, így a konyhában építem a gépeket és ha netre akarom kötni be kell vinnem a nappaliba. Lementek pár képet és telóval felrakom, de kb 2 hét múlva merülök bele, mert jó darabnak tűnik a proci.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
zsida.kornel
tag
Adott a pc-m:
-3600x
-asus strix b450f
-2*8gb 3200mhz kingstone predator
-sapphire radeon rx 5700 xt.Utoljára DDU-val töröltem az amd drivereket mert a vga-mmal voltak driveres problémák, az pedig törölte a chipset drivert is.
Ezután telepítettem a drivereket szépen sorban de a chipset driver esetén a windows megelőzött. Azt csak frissíteni tudtam. Azóta viszont az a hiba all fent hogy a VGA-nak coil whine hangja van, még akkor is ha az egeret mozgatom az asztalon. Felraktam egy másik chipset drivert, azzal megszűnt a vga hangja. Most viszont procihűtőt cseréltem, és azóta újra zenél a kártya, de most csak nagy terhelés mellet, ha letörlöm a chipset drivert akkor nem zenél, valakinek van valami ötlete, mert az agyamra megy már...
Tudom hogy ez csak félig tartozik ide, de ha már felmerültek a chipsetes dolgok, gondoltam hatha valaki tud valami megoldást
Szerintem valami feszültség vagy frekvencia hiba lehet, valahol azt emlegették hogy valami digi vrm-et kell piszkálni. -
szasanyi
félisten
.Sok helyen azt javasolják, hogy a jobb energiagazdálkodás miatt ne AUTO-n legyenek ezek a beállítások, hanem így
AMD Cool and Quiet -> Enabled
Global C States Control -> Enabled legyen, de ekkor megjelenik a Pstate- alapértelmezésben 0 mely 0 értékkel amit lehet állítani. Mit csinál ez a Pstate pontosan, és melyik az optimális értékre? -
Mumee
őstag
válasz Szinyák #11054 üzenetére
Még az általad linkelt video-ban is elmondja, hogy az Asus TUF VRM egy hangyaf3sznyival jobb.
Csak úgy mint Buildzoid is ezt mondja.
Nem a fázis számokat kell nézni. Sőt az általad linkelt video-ban ugye ott vannak a VRM hőmérsékleti számok, ahol látszik is hogy valamivel jobb az Asus VRM/VRM hűtés.
[link] [link]
[link]Így elismételhetem én is, amit írtál szarkasztikusan, hogy "ha utána nézzél jobban akkor egyértelmű lesz .. Még van több video is róla ha jobban érdekel a dolog."
-
ScomComputer
veterán
válasz Szinyák #11054 üzenetére
A gigán a valós fázis 6 mert a vezérlő az 6-t tud vezérelni(Intersil ISL69138 (6+1),csak van fázisonként egy-egy Doppler ami megossza a terhelést......
Az asus 4 valós fázis és fázisonként 3 vrm SiC639 chip van(ASP1106GGQW (4+2).....a +1 és +2 az a soc vrm.....
[link]
De ebbe itt ne menjünk bele,úgy is nekem van igazam...(#11043) GypsFulvus2:
Nálam volt ilyen lap,meg egy strix 570F, nekem nem jött be,pedig milyen asus fan vótam anno Ááááá,de a z390-l elb@szták nálam a hűséget,de attól még neked bejöhet,nem rossz alap az sem...nekem a giga jobban fekszik...[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
Tomahawkon megy, azért nézd meg a következőt.
Vcore manual akkor beton, onnan sehova.
Viszont nálam a vcorenál manual helyett van ugye auto és úgynevezett amd overcloxking, ha utóbbit választom akkor alatta sorban ugyanúgy enged kézzel beírni értéket. Namost ha global states és cnq be van kapcsolva akkor fix allcore ocnál is visszaveszi üresjáratbam a feszt.
Másik kollégának válasz, itt játszottam a pstatesekkel, amit én érzékeltem, hogy ahogy pstate nagyobb érték felé megyek, egyre dinamikusabban ás hirtrlen rántja vissza a feszt.Ui: ez fix szorzós ocnél. Ha alapon használod a procit, sztem ott a pstate 2 sztem akár teljesítményveszteséggel is járhat, de ezt tesztelni kéne.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Szeretném megérdeklődni tőletek, hogy a Ryzen 5 3600-nak van jelenleg valami gyerekbetegsége vagy támogatási problémája szoftverekke, windowsal?
-
Tyrel
őstag
Nagy a szórás a chip minőségében, van akinek egy AAA ceruzaelemről is megy 4.3 GHz-et, másnál meg a gyári 4.2-t még akkor se éri el ha megidézed Tesla szellemét.
Más baja szerintem magának a processzornak nincs, inkább az alaplapoknak, sok hiányos vagy épp bugos BIOS van. Alapvetően ha deszkát jót választasz (ez nem jelenti hogy feltétlen a drága X570-eket kell hajszolni, sőt...), és jó memóriát teszel mellé (mondjuk 3600MHz/CL16), akkor a procival nem lesz már semmi bajod.
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
wwenigma
Jómunkásember
-
Tyrel
őstag
válasz wwenigma #11072 üzenetére
Igen, PBO-val 0,1sec erejéig 1 szálon és olyan super-light terhelés mellett amit tesztprogramokkal csinálni se lehet, aztán beesik 50-75MHz-el alá és többet nem megy vissza oda fel...
Vagy persze meg van a 4.2 all-core is, de 1,38V-on, amivel épp csak egy picivel forróbb a Napnál.Az enyém sz*r, van más is akinek b*szik menni, megint másnál meg 1,3V alatti tartományban is bőven többet megy "ugyan az" a chiplet. Volt itt valaki akinek 3600X 4.5GHz-et ment. Eladják az összeset, a szemetet is, ha legalább 6 magja működik már nyomják is bele a 3600-ba, aztán vagy szerencséd van vagy úgy jársz mint én.
Trükkös BIOS-al szépen megoldják hogy közel 1,5V-on egy pillanatra belenyaljon egyik magggal a 4.2-be, így pl. HWInfo kiírja a Max oszlopba hogy 'biza megvót', a seggük ezzel védve is van... gyakorlatban meg nincs meg egy szálon az a teljesítmény, mert annyira rossz minőségű a silicon hogy nem tudja kitartani azt az órajelet... (ill. gondolom ki tudná csak olyan feszültséggel amit nem mer tartani mellé)3600 a legalja, nagy a szórás minőségben. Én így személyes tapasztalat után már biztosan a 3600X-et venném inkább.
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
wwenigma
Jómunkásember
Netto hulyeség. Van egy specifikacioja amin belul teljesiti, az hogy szamodra 60-70°C meleg az a te bajod.
A szilicium lotto megint egy teljesen mas tortenet és nem ugy mukodik a binnelés ahogy irod mert teljesitenie kell kritériumokat hozzá. Nincs trukkos bios hanem paraméterek vannak. Lehet összessegeben jobb es osszessegeben rosszabb de a GYÁRI paramétereit hozza.
Neked nem volt szerencséd a lottón, ennyi. Es igen, ha dragabbat veszel ott a parameterek szukebbre vannak szabva es nagyobb esellyel lesznek jobbak a legolcsóbbnál...Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Szinyák
őstag
válasz ScomComputer #11061 üzenetére
Mind 1 nem vagyok mérnök lényeg mind a 2 lap kiszolgál minden igényt amit egy átlag ismernek kell ....
Szinyák
-
Tyrel
őstag
válasz wwenigma #11077 üzenetére
Honnan szedted azt hogy 60-70°C , meg miért vagy annyira biztos benne hogy normálisan megy 4.2-t mikor itt van előttem és látom hogy nem. (és nem, nem user error, simán csak ultra-low-quality silicon)
Hidd el nem úgy teljesít mint a reviewereknek kiküldött, válogatott példányok, napjaim mentek el a konfigurálgatásra (full auto-tól a manual összes létező permutációjáig), tesztelgetésre, és tudom hogy nem megy annyit.Annyi okos van ebben a topicban, fudinak is hobbija megmondani a tutit olyanoknak akik nem is az övével azonos hardverrel rendelkeznek... látom a példamutatása eredményre vezetett, ennek a "Netto hulyeség"-nek örömére én léptem is a topicból.
Turenkarn
-
zsida.kornel
tag
3600X-ek meddig mennek el all core-ba egy méretes hűtővel?
Ha jól emlékszem az enyém all core 4,375Ghz-nél kezdte el bemondani az unalmast, ott már jócskán 1,4 fölött kajált (talán 1,475), nem emlékszem, ez mennyire normális? Csak az alaplap auto OC-ját nyomtam rá, az meg addig húzta ameddig nem halt meg, aztán visszaált az utolsó értékre. Aidában ígyis meghalt 1 percen belül. szóval inkább fő a békesség, hagytam alapon mindent és visszatettem a pbo-t
Ez egy normélis érték? Jót fogtam ki?[ Szerkesztve ]
-
Floyd80
addikt
válasz wwenigma #11077 üzenetére
A lottó mellé még tegyük hozzá, hogy mainboard limit is van sztem. Én is azt hittem, hogy a proci "selejt", de másnál is megáll 4192-nél pl. Aorus B450-en (PBO meg minden SPM fokozat maxon), miközben manualban simán allcore 4200-re tettem. Kb 1.425-öt adtam neki, csak próbaként.
3600 tulajok sztem inkább Asus vonalon érnek el magas órajelet, illetve 570-es chipset-tel, bár azzal meg nem sokan használják. Utóbbi két mondat inkább kérdés, aki tudja erősítse meg.
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
GypsFulvus2
őstag
válasz Szinyák #11049 üzenetére
Fejős kecske egyelőre nincsen tervben, bár ki tudja, mit hoz a jövő. Most mindenesetre feladtátok a leckét, hogy az ASUS, vagy a Giga legyen. 3800X proci menne bele egyébként a tervek szerint, bár lehet, hogy "csak" 3700X lesz belőle.
"Only the paranoid survive" - Andrew Grove, (1999)
-
Szinyák
őstag
válasz GypsFulvus2 #11083 üzenetére
amúgy teljesen igaza van amit leírt a kolléga ne légy elfogult azt válaszd ami árban megéri neked és amit kínál az kell e vagy sem mind a 2 lappal jól jársz tökéletesen elég meg 3900 alá is ... Nekem ez most bevált és az eddigi legjobb lapon pedig volt már minden Asus ASRock több is. Ez az első giga féltem is de jól választottam ...
Szinyák
-
koko52
nagyúr
válasz Create. #11052 üzenetére
Igazad volt, álmosságomban csak a videket néztem, azok 1.08v, de a vcore az fix 1.35
Viszont érdekes, hogy alapon járatva 1.41-1.45v feszt ad a procinak csak nem tudom minek? A BIOS-t frissítem majd ha lemegy a nappali felújítás, aztán meglátom mennyi az annyi.
Mindenesetre az alaplap nagyon jó választás volt, 25 C-al hűvösebb a vrm mint Aorussal. Ráadásul ott csak 4.0Ghz és 1.3v értékek voltak 68C vrm mellett ugyan ezen gépházban.
Kapott az OS egy 1 TB nvme ssd-t is, egyenlőre az tűnt fel, hogy 2 s alatt kikapcsol A boot kb 14-16 s, de nincs fenn a boot gyorsító BIOS. Játékok nem hoztak több FPS-t a VGA limit miatt ehez a 2060-hoz bőven elég a 2600 is. Csak az ár avulás miatt cseréltem no meg vitték az alaplappal együtt jó áron ."Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Floyd80 #11082 üzenetére
Persze, pl. Giga lapoknál a PBO beallitasokban az EDC bugos, 0-ra állitva jobban megy a proci allcore/single core mintha bármilyen számszerű értéket adsz meg neki. Én is nézegetem hogy mire csereljem (tomahawk max?) amiben esetleg többet tudok kihozni belőle csak kérdés megéri e.
A szuilicium lottó meg pl korabban a kollega akinel 3 kulonbozo proci viselkedett maskeppen aztan uj SMU FW / biossal mindhárom meglódult, valoszinuleg egyreszt a FIT érték mas lehetett és mellette ugye a száleloszlás nem volt az igazi még akkor ami jelentősen hátráltatta.
koko52:HWinfó utolsó bétát rakd fel, több infót ad.[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
darealkilla
aktív tag
Sziasztok,
3600X-em lesz, ASROCK X570 Extreme4 lapban.
Milyen órajelre számíthatok 4 modul memóriával? (Az alaplap gyári oldala nem ígér sokat.)
Kettő két modulos kit lesz: CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 3200MHz CL16 KIT CMK32GX4M2B3200C16 (2 Ranks 16 banks).
Ez talán samsung B-die (nem biztos, de lehet, hogy ez most mindegy is), tudom-e hozni a gyári 3200MHz-et a négy darab 16 gigás (2 Ranks 16 banks) modullal?Illetve ha megy ennyit, akkor próbáljam-e feljebb (rosszab időzítéssel) hogy az IF magasabb legyen?
én vagyok az ördög
-
Szinyák
őstag
3200 szerintem sima még 4 modul mellet is. IF fele legyen pont .
[ Szerkesztve ]
Szinyák
-
arabus
addikt
válasz darealkilla #11088 üzenetére
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
darealkilla
aktív tag
válasz arabus #11090 üzenetére
Szuper, köszi szépen mindenkinek.
Ha megjött és összeraktam, akkor jelentkezek az eredményekkel.Architektúrás kérdés: a magasabb memória késleltetés (67-69ns) az a nagyobb L3 cache miatt van?
(Most a skylake 8MB (csajom kapja meg majd játszani), ott 3200MHz CL16-on 50ns körül van.)én vagyok az ördög
-
mihellers56
tag
Sziasztok! Jelenleg van Predator 16Gb 3200mhz cl16 ramom a jelenlegi 2700x mellett.
A héten érkezik a 3700x Aurus Elite lappal. Szeretnék 32gb ot, elsőnek megfelel e ez a ram sebesség? Ha igen tudom h lassabb a 4 modulus kialakítás de mennyeivel?
Ha mégsem ideallis ez a memória mellé ki mit használ és milyet?Még betennék 16gb ot mellé az lenne a gazdaságosabb de vajon mennyivel fogom vissza a rendszer teljesítményét?
-
darealkilla
aktív tag
válasz mihellers56 #11093 üzenetére
Itt kicsit feljebb hasonló 4 modulos felállásomra (x570 alaplap) bíztató válaszokat kaptam.
én vagyok az ördög
-
Picco
addikt
Ma csatlakozom en is a topichoz, 1700-at valtott a 3600.
Ezek OC mennyit mennek el atlagban? 24/7
**Escape from Tarkov EOD account elado!** It's gotta feel so good to moo as a cow. Probably feels really good to moo
-
tepenzed
őstag
Sziasztok!
Új msi b450 gaming plus max+ryzen 5 3600 a birtokomban.
Biosban annyit csináltam, hogy ramnál válaszottam egy 3200mhz profilt és pbo-t bekapcsoltam. Az normális, hogy 0 terhelésnél is 4,05 ghz-n pörög a proci? Nem kéne lejjebb vennie? -
wwenigma
Jómunkásember
válasz tepenzed #11096 üzenetére
Nem latod de pihen bőven mivel az utolso allapotot jelzi vissza a rendszer. HWinfo-t vagy Ryzen Mastert tegyél fel. Itt mar nem az oprendszer mondja meg hova skalazzon, kicsivel okosabb.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
arnoldito
senior tag
válasz mihellers56 #11093 üzenetére
Nézz vissza pár hsz-t. Raktam ki képet a 4 modulos rendszeremről. Először 3600X volt mellette, most meg 3800X van és csont nélkül működik 3600Mhz a 4x8Gb mindez egy x370 lapban...
[ Szerkesztve ]
-
Picco
addikt
Akkor elso korben 4180@1.35 3400cl14....de lesz ez meg jobb is.
X370 Infinity fabric reszet nem ertem, skalazodik 1600mhz folott vagy mi tortenik? mert ha jol tudom (1003bios) ennek allitasa x370en nem megoldott.
**Escape from Tarkov EOD account elado!** It's gotta feel so good to moo as a cow. Probably feels really good to moo
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Elektromos autók - motorok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen monitort vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- Ukrajnai háború
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest