- Facebook és Messenger
- Windows 11
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Linux kezdőknek
- AliExpress tapasztalatok
- Mozilla Firefox
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- ASUS routerek
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
-
IT café
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
szabessz
tag
Sziasztok
Most vettem új AMD gépet Strix X570-E+3700x-et teszteltem Time Spy-al a gépet.
A CPU score csak 8583 lett.
Ez mitől lehet ahogy teszteket nézem 1020 körül van.
MAXON.Cinebench 20: 4035
Ez normál vagy valami bios beállítás gond?
Bios alap nem állítottam.
Köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
szabessz
tag
válasz Malibutomi #10902 üzenetére
Mi lehet az oka?
Mit nézzek meg vagy állítsak esetleg a biosba?
Köszi. -
cavman
tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Most olvasom hogy gondok akadnak a Ryzen 5 3600 procival. Napok óta olvasgatok, meg teszteket nézek, erre most itt elbizonytalanodtam. Főleg játékra (BF5+stb) használom a gépet. Most egy i5 4460 (3,2), 16Gb Hyper x Fury ketyeg a gépemben stabilan, csendesen, +3 ventivel rendesen hűtött takarított Cooler Master K350 házban. A régebbi videokártya beadta az unalmast. (SapphireRadeon Nitro480 8Gb) Helyette MSI GTX 1660 Ti jött, amihez szándékozok még egy MSI B450 Tomahawk-ot vásárolni. +Ram. A táp FSP 600 Hyper M.
A kezdetektől AMD-s voltam K5 PR 100 tól indulva. Egyre hangosabb, és forróbbak lettek. Aztán két és fél éve ajánlották a mostani összeállítást. Viszont az idő megy felette, ezért szeretném frissíteni. De a hangorkánt szeretném elkerülni. A régi-régi gépemet a fiam használja, brutálisan hangos ehhez képest. Mire figyeljek, mit vásároljak, amivel nem fürdök be? Köszönöm a válaszokat előre is! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz cavman #10907 üzenetére
Röviden összefoglalva, a 3600-as egy eléggé bestbuy proci, viszont ha játék alatt is csendes gépet szeretnél, akkor vegyél rá egy fasza hűtőt. A kis gyári hűtő az böngészés meg irodai vackok alatt nagyjából zajtalan, de terhelve már nem.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Szinyák
őstag
Ugy néz ki kezd összeállni . Biost frissítettem F10 .-re ramokat beállítottam 3600.-ra máshoz nem nyultam minden alapon van. Soc volt 1.1v DRAM 1.43v elsőre ment szépen a ram. Lehet megpróbálom holnap feljebb vinni van még benn szerintem..
Tesztek alatt all core boost: 4200-4300mhz ugrált . Egyszálas terhelésnél meg : 4360-4390 is kimegy .. szerintem elég jó szalad. Hőfokok sem vészesek rosszabra számítottam .
[ Szerkesztve ]
Szinyák
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Szinyák #10912 üzenetére
Az teljesen korrekt, nagyon brennolni se kell.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Szinyák
őstag
SoC voltot mennyire lehet piszkálni 24/7.-re biosba 1.112v adtam hwinfo szerint 1.094v 3600.-os ramhoz mehet ? nem lesz tőle baja vagy meddig érdemes elmmeni ?
Köszönöm.
Szinyák
-
veterán
válasz cavman #10909 üzenetére
Ne aggódj, nincs ezzel a procival gond, a régihez képest térugrás lesz, használtam én is 4460-at, tudom miről beszélek. Az elsők között vettem itthon 3600-at,a processzorral nincs gond, alaplapot kell jót választani, ehhez van topik, keress rá. A procira kell egy jobb léghűtő, vagy víz, PBO-t kikapcsolod, fix órajelet 4 Ghz-re állítod, vcore-t leveszed 1.25 környékére, és ennyi. Nem fog melegedni, de lesz benne elég kraft, ez az optimum nagyjából ennek a procinak. Egy dolgot szokj meg, a POST idő jelentősen lassabb, mint egy Intel rendszeren. Alaplap függő, hogy mennyivel, de lassabb.
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
válasz szabessz #10901 üzenetére
Az tényleg nem jó, nálam alapon ezt hozza - szintén BIOS alapértelmezett beállításokkal, csupán a RAM XMP profil van beállítva és az ErP bekapcsolva.
Ez sem BOOST bajnok CPU és hűtésem is lehetne jobb, szóval ez nem a legjobb eredmény tehát ezt hoznia kell(ne) nálad is. -
veterán
válasz Create. #10918 üzenetére
Nalam ennyi idő alatt a gomb lenyomásától csak a POST logóig jut el jó esetben a rendszer. Intelnél manapság 5-6 másodperc a gomb lenyomása és a Windows logon ablak között eltelt idő. Ez még a legótvarabb alaplapra is igaz.
Create: milyen lapod van? Attól sok függ, meg attól, hogy támogatott-e a RAM, két modul van vagy négy, egyetlen kijelződ van-e vagy több.
Nálam B450-F Gaming, nem épp a legjobb memóriákkal, négy modullal, három monitorral. Egy kijelző és egy modul esetén nálam is 10 másodperc körül volt a boot az első UEFI verzióval, azóta csak romlott.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Create. #10922 üzenetére
Prime Plus B450 lapon 3600-as procival nincs semmi ilyen állítási lehetőség, de win logót itt se látni, bootol pikk-pakk és már a böngésző is ott a képen. Linux még gyorsabban bootol.
Azt viszont tapasztaltam 2600-as procinál ennek a lapnak a B350-es verziójával, hogy az alaplap POST folyamata hol megvan 1-2 másodperc körül, hol 20-30 másodperc. Nem találtam még olyan beállítást a bioszban, ami ezt befolyásolná, nem tudom mi okozza és azt sem, hogy miért egyszer ennyi, egyszer meg annyi.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
szasanyi
félisten
A lapok BIOS-a nem egyforma és minél bonyolultabb (több integrált komponenst tartalmaz) a lap annál nagyobb a BOOT idő. Nálam a főkapcsoló megnyomása után 5-6mp-ig semmi sem történik és a monitor csak aztán bekapcsol be - onnan MSI logo 2-3mp-ig látható alul a POST-hoz tartozó feliratokkal aztán az eltűnik és a Win10 üdvözlő képernyője felvillan de az rögtön el is tűnik és ott az asztal és a máris hasznáható Win10. Még nem stoppereltem (nem látom értelmét a mp-ek mérésének) de 20mp lehet kb. És akkor?
-
szasanyi
félisten
válasz szabessz #10926 üzenetére
Igan, nálad van vmi - feltehetőleg - beállítási gond. A BIOS az, ahol az XMP profil is állítható (már ha olyan a RAM KIT-ed típusa, mert ezt ugyen nem mondtad) és ahova közvetlenül a PC bekapcsolása után Del vagy F2 gombokkal tudsz belépni. Ott tudod megnézni a BIOS verzióját is, valamint frissíteni azt (de gondolom ilyet még nem csináltál, pedig lehet az is jó lenne). Az ErP (nem mindenhol ez a neve) kikapcsolt állapotban csökkenti az energiafogyasztást (és feszmentesíti az USB portokat, így nem vílágít a bill és/vagy egér sem).
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
válasz szabessz #10928 üzenetére
Értem. Én belépnék a BIOS-ban és csekkolnám a verziót majd nyomnék egy BIOS Default -ot (ez jobb szélen található) és mentéssel (Save and exit vagy hasonló) kilépnék- aztán megnézném van-e változás.
MOD - utólag néztem meg, a RAMjaid gyári beállítási értékei 3200MHz CL16-18-18-38 1.35V
ami valszeg nem így van BIOS-ban beállítva, mert a CPU-Z sokkal rosszabb értékeket jelez. Lehet, hogy az XMP proilt nem kapcsolták be és neked kell bekapcsolnod (a lap azután olvassa ki- és állítja be a gyári értékeket).[ Szerkesztve ]
-
kocsiska15
tag
#10881 - valaki esetleg, légyszi...?
vagy ha rossz helyen járok, akkor tipp, hogy hova írjak..? -
-
SECTORnooB
addikt
válasz kocsiska15 #10931 üzenetére
Ha az XMP profilt bekapcsoltad,csak élvezd ennyi.
-
Darmol
senior tag
válasz kocsiska15 #10881 üzenetére
A kézikönyve szerint ez már OC-nak számít (csak az alaplapra vonatkozóan), de ha valami gond van, a gyakorlatban sokkal többet számít, hogy hol vetted. Magukra valamit adó helyeken felveszik a hibajelenséget a gari lapra, és szó nélkül visszaveszik. Egy hét múlva kapsz egy jó alaplapot. Nyilván ha látható a sérülés pl. félig szétégett a lap egy plazmavágótól, az más tészta. Ahol nyilvánvalóan látszó hibaok hiányában is hülyéskednek pl. hogy bizonyára OC ment, ott egyszerűen nem szabad vásárolni.
Hiába van még kraft a komponensekben, ezt a gépet tök felesleges tovább OC-zni, nem nyersz vele gyakorlatilag semmit. Főleg ha nem PCI-E-s M2 SSD-n van az oprendszer. Ha az van, akkor következő lépésként a RAM-okkal kell próbálkozni pl. 3200MHz-re. De lehet hogy instabil lesz a gép, és valójában nem fogsz jelentős teljesítménynövekedést érzékelni.Aki azt mondja "nem tudom elhinni az igazságot" az naiv. Aki azt mondja "nem akarom tudni az igazságot" az ostoba. Aki azt mondja "az igazság tilos" az gonosz. Aki azt mondja "én határozom meg az igazságot" az beteg.
-
kocsiska15
tag
válasz Darmol #10934 üzenetére
Értem..
(azt hiszem )Az Oázistól rendeltem egyébként a teljes PC-t kivétel az SSD, összeszereléssel. Szerintem náluk nem lesz gond.VPN100-as SSD-m van - de csak 3000-es a RAMok. Szerintem én nem erőltetem ennél tovább.
Amúgy örülök neki, hogy ezeket írtad mert nem szívesen piszkálok bele a dolgokba, csak úgy voltam vele, hogy ha már fizettem érte és mehetne... De akkor így rendben leszek úgy látom.
Nagyon köszi a válaszokat! -
zsida.kornel
tag
Sziasztok!
3600X-ből mit lehet kihozni normális keretek között?
Rog strix B450F lapban van 2*8gb 3200as hyperx predator melett.
Most minden alap.
cinebench multi:3716 single:501.
egy scynthe ninja 5 hűti.
megéri all core fix OC-t tenni vagy jó a PBO? -
veterán
válasz szasanyi #10932 üzenetére
Én már nem akarok még egyszer belemenni ebbe a számháborúba, annak idején az R51600X + B350 PC MATE kapcsán megtettem. Ezek szerint csak én választok mindig olyan komponenseket, amelyekkel bitang lassú a POST, ráadásul engem másokkal szemben ez rohadtul zavar is. Nem azt mondom, hogy ez a világ legnagyobb problémája, csak annyit jegyzek meg, hogy engem zavar, hogy egy csöves 10 éves Intel rendszert a gombnyomástól számítva hamarabb bírok ténylegesen használatba venni, mint egy viszonylag naprakész konfigurációt. Úgy is mondhatnám, hogy lelombozó a dolog, de túlélem. Az meg, hogy ez épp miért van így, bevallom őszintén, teljesen hidegen hagy. A végeredmény számít, az meg az esetemben az, amit írtam is.
-
cavman
tag
Köszönöm, rápróbálok ha meglesz. Kicsit dilemmázok hogy boltban vegyem, vagy innen az apróban keressek aki "saját garit ad 3 évre". Akkor beleférne a vízhűtés is (de melyik ). Tomahawk Max alaplapon gondolkodom, a Hyper X 16Gb 3200 rammal. Van jobb választás? Azért anyagilag sem szeretnék elszállni. Viszonylag gyors a gép (20mp), bár tele van pakolva mindenféle programmal, Samu 970 evo NVMe M.2 500Gb ról fut.
-
Szinyák
őstag
válasz zsida.kornel #10936 üzenetére
én is most tesztelgetem . teljesen korekt eredény . Nekem ezt hozta ..Most még probálom majd a PBO.-t kitolni .... De szerintem felesleges all core bukod akkor az egyszálas boostot...
Szinyák
-
szasanyi
félisten
Nincs nagy jelentősége, én is azt mondtam. Egyébként a fiam gépében Giga Z390 AORUS PRO WiFi lap, i7 9700K + 2x16GB DDR4-3200 és 512GB Samsung 970 Pro NVMe + 1 TB Samsung 860 SATA van és ott nem látod a Win10 asztalt hamarabb - leszámítva, hogy az elején nem áll 9mp-ig a monitor bekapcsolsáig mint nálam, ennyi a "lényeges" különbség.
-
용 Bob
senior tag
Sziasztok!
B350M deszkára felhúztam a legújabb BIOS-t. Soha nem volt XMP problémám, most viszont az istennek sem akar elindulni 3200-on. Van esetleg tippje valakinek, hogy mi lehet a probléma? Manula SoC voltot kéne fixálnom? 1.35v DRAM-al sem megy. Próbáltam már úgyis, hogy minden default és csak utána lőttem XMP1-et, de semmi.....A régit meg nem tudom visszatenni[ Szerkesztve ]
MSI B350M mortar; R5 3600X; AC Liquid Freezer 240; MSI Gtx 1660ti ventus xs OC 6g ; Corsair LPX 16GB 3200@3200 / CL16; Phanteks enthoo pro m; Logitech G203 // Beyer Dynamic DT 770 Pro; Korg DS-DAC-100m
-
용 Bob
senior tag
válasz szasanyi #10942 üzenetére
Redditet olvasom és látom, hogy nem vagyok egyedül:
"Got it on my B350 Tomahawk with a 3700x and GSkill F4-2400C15-16GRR with the previews one i could run at 3200 Cl16 now i cant run anything higher than 2133 CL15"
A proci váltás nem úszo meg úgy látom, viszont MSI deszkát többet nem veszek. Egyrészt tönkre tették azt ami eddig működött (B350 tulajok), másrészt kaptunk egy lebutított BIOS felületet...MSI B350M mortar; R5 3600X; AC Liquid Freezer 240; MSI Gtx 1660ti ventus xs OC 6g ; Corsair LPX 16GB 3200@3200 / CL16; Phanteks enthoo pro m; Logitech G203 // Beyer Dynamic DT 770 Pro; Korg DS-DAC-100m
-
szasanyi
félisten
Az a te döntésed, pedig B450 lapok között az MSI nagyon jó (sőt, az egyik legjobb). Viszont a lapnál nincs feltüntetve, hogy a BIOS visszafelé nem flash-elhető, így nem értem az miért nem megy. Te az előző, 7A37v1K verziót próbáltad feltenni? BIOS Default és/vagy CMOS volt?
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
MIlyen butitott? UGyanazt allithatod benne mint eddig,.,.,
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
용 Bob
senior tag
válasz szasanyi #10944 üzenetére
Volt sokkal frissebb Béta bios, de azokat leveszi a MSI a hivatalos oldalról. A januári meg elég régi.
Az,hogy default után flash-elek alap. Most rajkam újra egyébklént és semmi. Csak stock-on hajlandó indulni 2133-on.@wwenigma: beleírtam, hogy FELÜLET!
MSI B350M mortar; R5 3600X; AC Liquid Freezer 240; MSI Gtx 1660ti ventus xs OC 6g ; Corsair LPX 16GB 3200@3200 / CL16; Phanteks enthoo pro m; Logitech G203 // Beyer Dynamic DT 770 Pro; Korg DS-DAC-100m
-
SECTORnooB
addikt
X470 Prime Pro mellé az új BIOS ugyan olyan szar mint az az előtti, vagy még szarabb.
Ment vissza a 5216, így minden tökéletes.[ Szerkesztve ]
-
rupert
tag
Sziasztok!
MSI B450 Tomahawk MAX alaplapom van és kikapcsolt állapotban nem töltődik a vezetéknélküli egerem. A régi gépemen töltődött. Biosban lehet valamit bűvölni, hogy ennél is menjen?
MSI B450 Tomahawk Max, Ryzen 7 3700x, 2*8 GB G.skill Trident Z Neo, 500 GB Samsung Evo 860, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Asus RTX 2060 ROG Strix OC, Cooler Master Masterkeys Pro L RGB, Logitech G403 Wireless, Deepcool Kendomen, Alienware AW2518HF 1080p 24" 240Hz, PS4 500GB, LG 42LF652V
-
용 Bob
senior tag
válasz ScomComputer #10949 üzenetére
Köszi a választ!
Időközben megtaláltam itt a szeptemberi biost (ComboPI1.0.0.3a). Sajnos csak ezzel hajlandó elindulni 3200 XMP profillal. Egyébként sokan panaszkodnak MSI tulajok B450-es lappal is. Az 1.0.0.4 patchB-vel főbb gonodok, hogy csak stock frekivel hajlandó indulni a lap, illetve az RDR2 nem megy mondjuk ez utóbbi engem nem érint, mert nem játszok vele.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Intel Xeon E5-2600v4 processzorok készleten 2680v4,2683v4,2695v4,2697Av4(áfás számla, 1 év garancia)
- AMD Ryzen 7 5800X
- Intel Core i5 13500 - 14mag/20szál - Hibátlan, tesztelt Eladó! 67.000.-
- Intel Core i5 14500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Új, gépben még nem volt - Eladó!
- AMD Ryzen 5 3600 használt processzor eladó garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest