-
IT café
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Simi37
őstag
3950X és 3900X az 2db 8 magos chipletből van csak a 3900X esetében le van tiltva 2mag/chiplet. A 3800X/3700X és 3600(X) esetében ugyanez történik csak 1 db chiplet
van a kupak alatt. Illetve az összesben még egy IO die is.[ Szerkesztve ]
Ryzen 9 5900X • Asus Crosshair VI Hero • ASRock RX 6900 XT OC Formula
-
DraXoN
addikt
válasz Freddy S #10549 üzenetére
A 3600 és 3600X 1-1db cpu chipletre épül aminek 2 magját letiltják, a 3700X és 3800X 1-1 db cpu chipletre épül aminek nincsenek letíltva magjai (a 3800X jobba sikerült példányokat kap).
A 3900X 2db chipletre épül amikben 2-2 magot letiltanak és így lesz 12magos, a 3950X 2db chipletre épül amiben nem tiltanak le magot, ezen kívül legalább az egyik chiplet "golden" chip, ami extrém jó a magas órajel elérésében.Az aktuális ryzen jelenleg CPUnként 2 vagy 3db chippet tartalmaz önmagában, 1db IO chiplet, és 1 vagy 2db (CPU magszámtól függően) CPU chiplet.. ezeknek összessége építi fel a CPU-t.. Ennek elődjét nevezte az intel "glued" cpu-nak.. ezt mondjuk már nem merték (mivel egyértelmű a felépítésbeli előny)...
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Samsung Galaxy Z Flip 5
-
Freddy S
tag
Köszönöm az infókat . Akkor végül is a 3950x nem megy a 3600-asok sebesség rovására, hanem csak az 1 chipletes verzióik? Gondolom chipleteket nem tudnak külön tesztelni, csak ha már kész a proci?
Create,
elég mindenre a 3600, de szeretném még azt a plusz 200mhz-t. Az új genre meg gondolom még + fél évet kellene várniLGB - Lets go Brandon ugyanazt jelenti mint FJB csak takartabban. FJB pedig F - Csúnya szó, J - Joe, B - kitalálhatod!
-
Pro!Petya
addikt
válasz Freddy S #10549 üzenetére
Nem az a kérdés hogy tudja-e hanem h milyen fesszel , és azt tudod-e majd hűteni.
Nálam a fix 4350MHz /~1,39-1,41v-al Y-cruncher/ P95 small FFT 88-89 fokig is felmegy.
Viszont BFV multi csak 57-58fok átlag akár 5-6 órás etap után is.
Egy ideig használtam all core 4400-on de ahhoz már 1,44V-ot kellett adnom.....
Érdekes módón a BFV multi simán elvolt vele anomália nélkül és a hőfok is ilyen 60-61 körül megállt.
Stabil az nem volt messziről sem mert a Y-Cruncher sem futott le , FP64Ray-trace meg freezelt pcsába..,
Mivel nem hagyott nyugodni a tudat h nem volt stabil a rendszer, hiába hogy arra amire használom azzal szépen működött, így kerestem egy olyan setup-ot amivel már nyugodt a kis csöpp lelkem (mondjuk most meg a szemem baxxa a hogy nem kerek 4400 )
(Vízzel hűtve, ez kimaradt)[ Szerkesztve ]
-
DraXoN
addikt
válasz Freddy S #10553 üzenetére
éppen hogy az az egyik lényege a chipletes designnak, hogy már azelőtt tesztelni tudják a cpu részegységeit, hogy tokoznák.. ezért elég agresszív leválogatásban tudnak részesedni a magok, így a legjobbak csak nagyon kis eséllyel kerülnek "alsó kategóriába" (emiatt is korlátozott a tuning esély az alacsonyabb számozású modelleknél).
Nem tudom tudták-e már normálisan javítani a 3600 és 3600X közötti hézagot (ha lehetséges egyáltalán), de az első tesztek alapján közel se volt köztük 200Mhz órajelkülönbség (inkább 50-100Mhz volt az PBO-val).. nélküle persze más, de szerintem sokan használják a PBO-t ha van mód rá (inkább a gyári hűtő korlátozza le a 3600-at a 3600X-hez képest).
[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Samsung Galaxy Z Flip 5
-
Simi37
őstag
-
Freddy S
tag
Akkor tényleg elég durván tudnak válogatni, így szerencsére nem érdemes alapozni. Amennyit fizetünk, olyat kapunk... Várok akkor a 4600-asra...
LGB - Lets go Brandon ugyanazt jelenti mint FJB csak takartabban. FJB pedig F - Csúnya szó, J - Joe, B - kitalálhatod!
-
Solesz84
aktív tag
válasz Albigator #10556 üzenetére
Igen. En jatekra hasznalom a gepet nem pedig benchmark-okat nezegetni.
Asrock X570 Taichi, Ryzen 9 5900X , NZXT Kraken X72, Gskill TridentZ RGB 32GB DDR4 3600Mhz Cl16, Kfa2 RTX 4090SG, Samsung 860 EVO 1 TB, 850 EVO 500GB SSD, WD 3TB HDD, NZXT H710i, LG Oled C2 42" , MSI MPG A1000GW, Fanatec DD1, CS V3 Pedal, Fanatec V1.5 Shifter, Fanatec V1.5 Handbrake
-
szabessz
tag
Sziasztok!
Ezt a alaplapot néztem ki 3700x-hez.
CROSSHAIR VII HERO vagy ROG STRIX X470-F JÁTÉK
Ezzek közül melyik a jobb választás?
Mind 2-be menni fog következő generációs ryzen is ?
Esetleg VII HERO jobban fogja támogatni újabb procikat? -
Solesz84
aktív tag
válasz Albigator #10561 üzenetére
Nem is rossz szandekbol irtam azt.
Asrock X570 Taichi, Ryzen 9 5900X , NZXT Kraken X72, Gskill TridentZ RGB 32GB DDR4 3600Mhz Cl16, Kfa2 RTX 4090SG, Samsung 860 EVO 1 TB, 850 EVO 500GB SSD, WD 3TB HDD, NZXT H710i, LG Oled C2 42" , MSI MPG A1000GW, Fanatec DD1, CS V3 Pedal, Fanatec V1.5 Shifter, Fanatec V1.5 Handbrake
-
GFerr56
aktív tag
válasz SECTORnooB #10564 üzenetére
...+ tapasztalatom szerint elég egy 3600, a processzorok közötti árkülönbséget videó kártyára költve jobban jársz...de így sajnos benchekben "gyengébb" eredményeket látsz... elviselhetetlen....
Üdv
.Minden eshetőségre gondoltam...hmmm, lehet, hogy én vagyok a gyilkos? - Frank Drebin...........és a farkam benne volt a Guinness Rekordok Könyvében....ki is tiltottak a könyvtárból....
-
Albigator
őstag
válasz SECTORnooB #10564 üzenetére
Persze. Eredetileg nem is ez volt a kérdésem ha visszaolvasol.
Az h mit mennek gamek alatt a 3700X-ek és a 3800X-ek átlagban, tuning nélkül de azért nem a gyári hűtővel.
Próbálok okot, indokot keresni a 3800X-re de nem nagyon van. Vidik alapján szinte nincs is különbség..
Az a 100-200 MHz nem sokat számíthat ezek szerint.De nem feltétlen újra gondolok hanem mondjuk pár hónapos használt 3800X kicsivel az új 3700X alatti árral megérheti-e vagy sem..
[ Szerkesztve ]
-
SECTORnooB
addikt
válasz Albigator #10566 üzenetére
Nincs indok a nagyobb 8 magos illetve a nagyobb 6 magos modell mellett.
Sehol sem látsz majd itt allcore 4.5Ghz és nagyobb órajeleket.(többen ezt várják/várták)
Gémingre a legkisebb Zen2 bőség és teljesen felesleges 12-16 magos processzort venni játék alá, csak azért felesleges processzort venni, hogy a CB pontszámok az univerzum végtelenségével legyenek egyenlőek. -
Albigator
őstag
válasz SECTORnooB #10567 üzenetére
Az h hány magra van szükségem adott: 8-ra. A 6 az kevés olykor, igen.
De akkor úgy látom nincs sok értelme a 3800X-nek, a 3700X-el szemben.
Ráadásul ha újonnan veszem, azért nem is annyira sürgős a dolog, még a 3700X ára is nemsokára beeshet 100e alá.RAM-ot pedig nem terveztem venni egyáltalán. 3333/3400 CL16 amit tudok majd produkálni. Tudom a 3733 CL17 körül van a sweet spot de az annyira most nem is érdekel.
-
KAMELOT
titán
Valaki tudna egy linx tesztet nyomni?
Cpu-z legyen ott hogy milyen prociról van szó. Köszönöm!V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
Robi_73
őstag
válasz Albigator #10568 üzenetére
A megjelenése óta nekem is egy 3700X volt a kiszemeltem, de pénteken még is egy 2700X (ASRock X470 Taich+32GB Crucial Ballistix Sport LT 3200) mellett tettem le a voksom. Majd 2 hétig bújtam a teszteket, olvastam a fórumokat és beláttam a majd kétszeres ár nem párosul dupla teljesítménnyel. Szerintem racionális döntést hoztam és nem az anyagiak miatt döntöttem így.
Robi73
-
Albigator
őstag
válasz Robi_73 #10570 üzenetére
A 2000-es Ryzeneknek nagyon jó lett az áruk a Zen2 megjelenése után.
Alzától pedig kuponokkal még nagyobb vásárokat lehetett csinálni.Viszont nekem nem éri meg 2600X-ről váltani 2700X-re. Az szinte tényleg csak a magok számában előrelépés.
Persze mint mondtam ez is fontos.Új VGA már folyamatban van, és már csak 1 proci és alaplap kell és lesz 2 teljes konfigom= (családtagnak a "régi" "rosszabb" gép lesz: házamat és tápot már lecseréltem, RAM van tartalékba)
[ Szerkesztve ]
-
Lukitomi
aktív tag
válasz KAMELOT #10573 üzenetére
Noctua D15 AM4 1db [12] és 1db [14] cm-es Blacknoise ventivel, a leghalkabbak és a legjobb légáramúak, amit valaha vettem!
Ez XFR nélkül van, úgy 470 GFlops körül teljesít, de kb 10 fokkal melegebb, annyit nem ér!
Memória frekitől és időzítéstől nagyban függ a végeredmény![ Szerkesztve ]
-
csucsbicep
nagyúr
Már jó ideje tesztelgetem a 3600-ast. Nektek melyik vált be inkább az allcore OC vagy inkább a PBO finomhangolása? Illetve melyik a legjobb tesztprogi rizsához szerintetek?
-
Yodamest
veterán
Sziasztok,
Segítséget kérnék:
Adott egy új konfig Ryzen 3700x, b450 Toma Max, Brocken 3 hűtővel és kissé aggasztanak a hőfokok. HWinfóban, AIDA64 stability teszt alatt 75-86 fok között ugrál a proci hőmérésklet. Láttam külföldi fórumokon, hogy sokaknál van ez így, Kraken hűtőkkel is 85+ fokokat ér el a proci.Ez mitől lehet, illetve mennyire normális? Én azt hittem egy Brockennel max 65 fokot fog menni... Win power séma balanceden van, bios defaulton. 3 rendszerhűtő van a házban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz csucsbicep #10575 üzenetére
Attól függ, hogy mit szeretnél tesztelni. Pl. a népszerű Cinebench-re alig van hatása a memória órajel emelésnek, miközben pl. egy 7zip meg nagyon szépen mutatja a ram tuning hatását.
Én mondjuk jellemzően Linux alatt vagyok így tesztelni is inkább ott tesztelek, a Phoronix test suite tesztjei pikk-pakk megmutatják mi a szitu. Kernel fordítási idő teszt, 7zip teszt, x264, x265 tesztek és az eredményeket még össze is méri rögtön más procikkal a PTS.
Az all-core OC meg szituáció függő. Először is kell hozzá rendes hűtő, másrészt ha nem tudod elérni vele a boost órajelek környékét (ami elég valószínű), akkor a kevés szálat használó progikban kis mértékben hátrányban leszel.
Én most egy céges rendelésen belül tervezek 3600X-et venni, azzal már lehet teljesen felesleges all-core OC-t csinálni, de majd meglátom miképpen boostol.
Yodamest: teljesen normális, kicsi a die mérete miközben a proci rendesen kihasználja a TDP keretet. (nem kell félteni a szilíciumot)
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
TIT
veterán
Szasztok!
Ryzeneknek már mindegy hány V-os a memória?
-
Lukitomi
aktív tag
Ha valaki tesztelne LinX-el, akkor [innen] lehet letölteni!
-
St0keR
tag
Hellósztok, adott 1 R5 3600 b450 aorus elit lap és 1 be queit pure rock 009 es proci hutű arctic mx 4 2019 pasztát használok és még igy is a proci felmelegszik 60fok felé pl ha bf5 el játszik ez természetes vagy valami gond van ?
Alaplap:ASUS M5A97 EVO R2.0 Processzor:FX 8350+Cooler Master Hyper 212 EVO Memória:Kingston HyperX 2x4Gb SSD: Samsung 840EVO 120Gb Vinyó:WD Blue 1TB Táp:Cooler Master GX 550W Gépház: Cooler Master k380 Monitor:BenQ GW2255+GW2265 Headset:Genius Cavimanus 7.1
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Yodamest #10576 üzenetére
3700x egy speciális jószág, 8 mag melegít akkora felületet mint a 3600 esetén 6 így nem lehet ugyanakkora hofokot elvárni tőle.
Ahogy írták, nincs probléma vele, amikor én stresszelem játék+streammel akkor is ennyi, alatta van a gyári max megadott hőmérsékletnél.
St0keR: fentebb a kolléga+2 maggal várná el hogy 60 felett legyen. Egyáltalán nem probléma.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
csucsbicep
nagyúr
válasz CPT.Pirk #10577 üzenetére
Probalgattam most a pbo-t, ott nem nagyon eri el a 4,1GHz-et. Cb alatt 4 korul tengődik. Allcore 4,1-et tudom még hozni ertelmes fesszel, szoval nem igen van hatranyom ebbol.
Amugy Ryzen Masterben probalgattam allitani a magokat egyesével, de ha az egyik ccx legjobb magjat feljebb toltam, akkor a maradek kettot viszavettem 3,2-re cb20 alatt. Ez miert van?
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz csucsbicep #10586 üzenetére
Mire gondolsz értelmes feszültség címszó alatt?
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
addikt
válasz csucsbicep #10586 üzenetére
Nekem az allcore oc jobban bejött, pbo+auto oc-val 3975-4000 közt volt a boostom, fix 4200 1.3v-ra raktam és vagy 10fokkal lett hűvösebb a cpu, 74-ről 64-re játék alatt.
-
Yodamest
veterán
válasz wwenigma #10585 üzenetére
3700X melegedéssel kapcsolatban update:
1. biosban beállítottam a glabal c-statet + amd cool & quietet
2. ezután kikapcsolatm még a PBO és auto OC beállításokatígy tesztelve a proci már nem éri el a 60 fokot se és teszi ezt 1.040V maximális fesz mellett!
ráadásul a hőmérséklet is sokkal egyenletesebben alakul spike-k nélkül, szépen lineárisan nő 59 fokig, míg PBO-val folyamatosan ugrált le-fel 75 és 88 fok között...Szóval erre jutottam, én így fogom használni, az a + 400-600MHz nem ér annyit, hogy +25 fokkal melegebb legyen a processzor.
-
Thrawn
félisten
Akit érint:
PRIME X470-PRO BIOS 5406
Changelog még nincs, az AGESA ComboAM4 1.0.0.4(B) viszont biztos benne van.Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
-
veterán
válasz szasanyi #10590 üzenetére
Nyilván jelentőset. Már júliusban leírtam, akkor kiteszteltem, nem a levegőbe beszélek. Ha kikapcsolod a PBO-t, rengeteget veszítesz, hiszen alapórajelen megy a processzor, bűn így hagyni. Fix allcore tuninggal a veszteség minimalizálható 5-8 százalékra, miközben nincs extrém vcore és hőmérséklet kilengés, magam (és sokan mások itt) ezt tartom a legjobb kompromisszumnak.
4 GHz-et mindegyik harmadik generációs ryzennek bírnia kell. 3600-nál nekem ehhez 1.21XX Vcore kellett, így stabilan és csendesen hűthető a rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
+1.
3600X bekapcsolt P0State-n (ez a gyárilag beállított) 3,8 GHZ-en megy, 1,1 Volt körüli Vcore-al. így szerényebb a teljesítménye, de csönd van és hűvös. Ha lesz időm, generálok még legalább 3-4 P-State-t manuálisan.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Yodamest
veterán
itt találtam egy jó kis tesztet:
https://www.pcgamesn.com/amd/ryzen-7-3700x-overclocking-benchmarks-performance#nn-graph-sheet-cinebench-r20Cinebench alatt ennyi a különbség, Mindenhol azt is írják, hogy nincs értelme még a gyári OC-nak sem ezeknél a prociknál. Stock órajelhez képest egy 4.3-as manual csak 300 pontot hoz, viszont feszültségből több mint 0.4-el többet kell adni neki és sokkal melegebb lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Tyrel
őstag
válasz Yodamest #10595 üzenetére
Ember azok a memória órajelek...
Egyáltalán hogy jutottál arra a következtetésre hogy pl. 1 szálon, 3200MHz-en 505 pontot ér el, 4300MHz-en meg 499-et?... Wtf?
A 'Stock' utal a processzor órajelére, értsd minden defaulton van hagyva a BIOS-ban, boostolhat ahogy csak akar.
Elég sz*rul megírt egy teszt amúgy...[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
Yodamest
veterán
Azt már javítottam, hirtelen mivel rpcesszor OC teszt akar lenni nyilván úgy vettem, hogy az órajelekkel játszadoznak, de leesett, hogy azok ram órajelek... mindegy mert alul viszont ott egy manul 4.3-as OC beállítás és ahhoz képest is jól látható, hogy stock órajelen 300 pontnyi kb a differencia pontszámban, ami valós felhasználásban kb konvergál a nullához.
Abban nem vagyok biztos, hogy boostolhat, azért van ott alatta a PBO-s eredmény is, a stock nekem azt jelenti, hogy stock tehát gyári alap órajel, ami 3600MHz. Ha boostolgat összevissza az már nem stock, hanem autoOC meg PBO.
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Yodamest #10589 üzenetére
Tehat 3,8-4GHz között megy? Azt ugy nagyon nem hiszem el mert 4,06-4,1GHz all coret tud automatikusan, vagy annal kevesebb 4-600zal? Mert az mar qrva sok.
Homerseklet engem nem zavar, azert van hogy mukodjon és nem fűt mert annyi hőt nem termel.
A linkelt tesztedben pedig ahogy irták nem arrol van szó amit gondolsz.[ Szerkesztve ]
-
Yodamest
veterán
válasz wwenigma #10598 üzenetére
Nálam most fix 3600MHz-n megy, nem boostol sehová, core performance boost és precision boost overdrive ki vannak offolva biosban. Így 12 perc aida teszt alatt nem érte el a 60 fokot a proci és a fesz 1.040V-re ment fel maximum. Nekem nagyon tetszik ez a beállítás, de persze majd néznem kell benchmark eredményeket is. Cine20-ban az átlag default eredmény valami 4800 pont lenne multicoreban, majd ehhez képest megírom este mennyit kaptam stock órajelen.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
Állásajánlatok