Új hozzászólás Aktív témák

  • Rocko

    tag

    Ryzen 5 2400G kalandjaim 2.0

    Pár napja próbálgatom a rendszert. A tuning művelése meglehetősen egyszerű a Ryzen Masterrel. Persze nem árt előbb olvasgatni, nézelődni a témában, akinek még nem volt szerencséje ilyenhez.

    Szóval, van ez a színpompában úszó Gigabyte B450 AORUS M. Pofás lap, gémer brend lapok közt olcsó volt. Ennek meg is van a (egyik?) hátulütője a VRM-nél.

    A videós részért felelős FET-ek olyan szinten melegedtek, hogy a legkisebb valamit is érő órajel növelésre iszonyatos melegedéssel reagált. Minél nagyobb volt a beállított érték, időben annál gyorsabban érte el a bűvös 120+°C-ot. Ahol a rendszer lelőtte saját magát.

    AIDÁban lestem a hőmérsékleteket. Nagyjából minden szenzor behatárolható volt a neve alapján. Kivéve az irdatlan melegedést produkáló AUX néven szereplőt. (Kösz a semmit :) )
    Felvérteződve egy "lézeres" hőmérővel sikerült kikaparni a gesztenyét, azaz megtalálni a legmelegebb pontot a rendszerben. Nem volt nehéz.
    Azt tudtam, hogy CPU stressztesztben nincs ilyen melegedés. Kizárólag GPU stressztesztben szökött az égbe a hőmérséklet.

    A Gigabyte úgy döntött, hogy az mATX méretű lapra nem rak hűtést minden FET-hez.

    A narancs fasza, mert van rajta hűtés. A pirossal keretezett rész nem kapott... (Legalább az M.2 porthoz adnak öntapadós hűtőt.)

    Így, hogy volt a probléma, ki kell találni rá valami hűtést. Találtam itthon pár öntapadós csipszet hűtőt.

    Odapörkölve az órajelnek stabilizálódott a rendszer. Félórás CPU+APU+RAM együttes teszt után sem döglött meg a rendszer.

    Már csak ki kéne találni valami, hogy ott is maradjanak hosszútávon a bordák, mivel időközben leestek.

    Kalandjaim 1.0

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák