Új hozzászólás Aktív témák

  • Pikari

    addikt

    Kihalnak a HDD-k 5 éven belül? Mi a véleményetek?

    Érvek és ellenérvek, amivel találkoztam:

    1. A konzumer kategóriás vinyók mérete már 10 éve nem nőtt érdemben, ráadásul kb ugyanannyi az áruk. Ez igaz, hiszen egy 1 TB merevlemez ára kb ugyanannyi, mint akkor. Annyit sikerült elérni, hogy átlagember 1 TB helyett megvehet viszonylag olcsón egy 3 TB lemezt aki akar, de ez elég sovány fejlődés. Régebben ennyi idő alatt legalább százszorozódott a kapacitás.

    2. Igaz, hogy a konzumer vinyók mérete nem nőtt, de az SSD-k mérete sem nőtt már 5 éve. Ez is igaz. A konzumer 1 TB SSD 30k szintről eljutottunk a konzumer 1 TB SSD 25k-ért, vagy 2 TB SSD 50k-ért szintig. Ez sem számottevő előrelépés.

    3. Adatközpontokhoz léteznek már 100 TB SSD-k is, előbb utóbb konzumer szinten is létezni fognak. Ez igaz, viszont több tízmillió forintba kerülnek, és olyan sok chipet tartalmaznak, hogy ez konzumer szintre belátható időn belül nem fog megérkezni.

    4. A nagy kapacitású merevlemezek mindig olcsóbbak lesznek a nagy kapacitású SSD-khez képest. Ez jelenleg valóban így van, de miért lenne ez egy általános szabály? Feltételezzük, hogy mind az SSD-k, mind a HDD-k kapacitása növekedni fog, de azt nem tudhatjuk, hogy milyen ütemben.

    5. Csak 3 HDD gyártó maradt, flash nand chipeket és SSD-ket gyártók tucatjai állítanak elő. Ez igaz. Több gyártó, több lehetséges innováció, itt mindenképp az SSD a pontszerző.

    A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

Új hozzászólás Aktív témák