- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
- Hálózati / IP kamera
- Windows 11
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mobilinternet
-
IT café
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacsis
Közösségépítő
válasz Ganz-[HUN] #22152 üzenetére
egy ötletnek nem rossz
-
bacsis
Közösségépítő
válasz Ganz-[HUN] #22154 üzenetére
Még nem próbáltam, most reggelra hegytam a tesztelést
-
bacsis
Közösségépítő
válasz Ganz-[HUN] #22154 üzenetére
kikaptam a Cache IC-ket, folyamatosan sípolt, igaz nem tettem bele memóriát...
raktam bele, utána semmi megint... ismét kivettem a memóriát, de akkor már nem is sípolt... át jumperoltam 64KB-ra a Cache-t, az sem nyert.. szal ezen a lapon valami megdöglött télleg.. csak tudnám hogy mi, és mitől -
bacsis
Közösségépítő
skacok még egy érdekesség!
van 2db VLB-s 386/486 alaplapom, mindegyik Opti495SLC chipes.... mindegyik lap ISA-s VGA-val pöccre, de VLB-s kártyákkal nem indulnak.. mindegyikbe beraktam vagy 10 VLB-s kártyát mindegyik különböző és minden esetben a lapok csak kisípolták... mindegyik lapban 486DLC proci volt/van...
lehet hogy a VLB 386/486DLC procival nem is működik? -
gban
Közösségépítő
válasz bacsis #22157 üzenetére
Nekem már ezelőtt 10 évvel is voltak ilyen gondjaim a VLB VGA-kkal.
Akkor 10-ből 9x valamiféle kontakt- vagy ki tudja milyen hibának bizonyult, jópárszor ki-be, oldalra megmozgat, és utána volt csak hajlandó látni a lap.
Azóta meg csak nőtt az oxidréteg az érintkezőkön, a kártyán is meg a foglalatban is, esetleg a rugalmasságukból is veszthettek a lemezkék, próbálj ki te is valami hasonlót.Postázást nem vállalok.
-
bacsis
Közösségépítő
ezek a kártyák nemrég még használva voltak.. na meg egyikkel csak el kéne akkro is indulni.. Érdekesség, ha feszegetem a kártyát a lapban akkor vagy úgy sípol hogy
magas hangon 2 gyors pici szünet majd kicsit mélyebben 6 gyors tehát utánzom: figyelj: ti-ti....di-di-di-di-di-di
vagy pedig mélyebb és lassabb hangon dííííí.....di-di-di ez egyértelműen VGA kártya, de a hosszabb sípolás az mi a fene? ISA VGA-val továbbra is van kép egyből.... -
bacsis
Közösségépítő
NA még egy X-aktás kérdés!!!!
Adott egy Maxtor MFM HDD, és adott egy bizonyos WD vezérlő.. tökéletes működnek együtt... mikor kiderült hoyg a HDD tényleg jó, lepróbátlam a többi vezérlőmet is vele, és tökéletesen működött az összes vezérlő ezzel a Maxtor HDD-vel...
Most szerettem volna másik vezérlővel meg mélyformázni ezt a Maxtor HDD-t, de míg egy cylindert megcsinál, az 45 másodperc... mivel 1024 cylinderes a HDD, kb 10órába kerülne a mélyformázás... visszarakom azt a másik WD vezérlőt, azzal tekeri a HDD-t rendesen, 5 perc alatt megvan a mélyformázás... másik 3 vezérlővel próbáltam, mindegyikkel annyria piszok lassú... de nem csak a mélyformázás, hanem az interleave mérés is...
ezekre a "másik" vezérlőkre ráraktam egy Seagate HDD-t, azzal a vinyóval viszont ezek a vezérlők is okésak...
Felmerüklhetne a kérdés, hogy ezek a vezérlők vmiért nem szeretik ezt a Maxtor HDD-t, de hát pont egy hete próbálgattam végig ezzel a MAxtor HDD-vel az összes vezérlőt és mind, akkro még rendesen "tekerte"... most meg csak az a "bizonyos" vezérlő tekeri rendes sebességgel... van valami tippetek ez mitől lett ilyen? -
bacsis
Közösségépítő
válasz bacsis #22165 üzenetére
MEGOLDÁS:
Be kell írni az LZone értéket is, így most jóCsak azt tudnám, hogy A: a másik, WD vezérlőnél miért nem kell B: a múlt héten, ezekkel a vezérlőkkel is ment úgy is, hogy cask a Cylinder, Sector, és Fej szám volt beállítva Mindegy, most megy
A Másik pozitív X-aktás dolog hogy van 2db Opti 495-ös alaplapom egyik REV1.1 a másik REV1.2, utóbbinak frissebb a BIOS-a is, 93-as már... Mindegyik lapban ugyanaz a proci, a REV1.2 a DOS-os Aida-ban a beépített 486DLC eredményeit hozza hajszál pontosan, míg a régebbi, REV1.1-es alaplap a 33MHz-es 486DX szintjétől hajszálnyival marad el, és kb 30-40%-okat ver rá a beépített 486DLC eredményeire, szóval nem kcisit gyorsabb.. csak tudnám hogy mitől
szerk2:
Van 2db Seagate ST4096-os dupla magas MFM vinyóm, amik felpörögnek, de eddig nem tudtam őket meg mélyformázni, minden okésnak tűnik, de aztán mégis semmi... NA mindjárt, ha meglesz a Maxtor, ismét megpróbálom őket[ Szerkesztve ]
-
Peter789
senior tag
válasz bacsis #22166 üzenetére
látom Te is unatkozós hétvégét tartasz, én is molyolok próbálgatok régi játékcímeket az mpact2, rev3D T2R és T2R4 meg az AT3D kártyákon, hogy mikkel bírkóznak meg, hol milyen hibákat generálnak...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
gban
Közösségépítő
[ Szerkesztve ]
Postázást nem vállalok.
-
bacsis
Közösségépítő
skacok! van valami trükkje annak hogy SCSI-t akarok beüzemelni egy régi 386/486 lapban?
Van egy (t9bb) adaptec vezérlőm... kábellel, HDD-vel optikával...
Na most ez a "kombó" egy kései 486-osban gyönyörűen megy, látja a HDD-t is optikát is együtt is és külön is (optika ID0 HDD ID4)
ha ezt a komplett "szettet" átrakom a 386/486 lapban, akkor odáig tudok jutni hogy beléphetek a SCSI BIOS-ába, de nem lát egyáltalán eszközt.. magát a kártyát látja az ID7-esen, dehát ez alap, viszont eszközöket semmit... Vajon mi lehet ennek az oka? -
gban
Közösségépítő
válasz bacsis #22177 üzenetére
Menj végig egyesével a bioson, hátha találsz valamit scsi-re, vagy bármire vonatkozóan enable / disable viszonylatban, illetve hasonlítsd össze az irq és dma beállításait a lapoknak, különös tekintettel a kártya által használt értékekre.
Ha nem segítenek ezek a dolgok, próbáld meg másik slotban, ha ez sem segít, akkor tudom a megoldást - nem kompatibilisek
Volt még valami nyűg anno a terminálással is, de emlékeim szerint az a kártya függvénye volt, és nem lapfüggő.Postázást nem vállalok.
-
bacsis
Közösségépítő
Default Settings-et toltam, ez nem segített, átnéztem a BIOS-t én nem találtam semmit ami SCSI-ra vagy hasonlóra utalna....
de a szaros 386-os lappal miért megy bakker?
Ezen a lapon van csak VESA busz, ami nagyon kéne szóvaljó volna rájönni mi a toszszerk: éééééés most jön a másik érdekeség! A Másik Opti495-ös lapban is szintén megy a SCSI! hmmm mi lehet a különbség? A: mégis a BIOSban valami, B: az egyik lapban van segéd proci másikban nincs C: egyik lapban ISA-s másikban VESA-s VGA kártya van, és kifújt a különbség...
[ Szerkesztve ]
-
Peter789
senior tag
válasz bacsis #22181 üzenetére
átcserélem a BIOS csipet vagy pedigkimásolom a pontos értékeket
ez a kettő nem egyenértékű, sőt! a flash csippben readonly (max segédprogival újraírható) tartalom van, ez maga a "program" - a hozzá kötődő beállításokat pedig a cmos-ban tárolja (ez a memória többnyire már a chipset-be került akkor is) amit az elem/akku tart életben (plussz az órát). szóval attól hogy átcseréled a csippet, nemhogy nem másolod át a beállításokat, hanem még inkompatibilis is lehet a cmos aktuális tartalma, vagy hibás működésképtelen beállítást eredményez - amit elvileg érzékelni fog és dob majd egy hibaüzenetet hogy menj a bios setup-ba, olvastass default értékeket majd állíts be mindent újra - vagy lehet egy cmos reset-ig meg se mozdul... de érdemes lehet vele megpróbálkozni, mert ha így megy, akkor meg lehet próbálni egy harmadik lappal "klónozni" a működő flash tartalmát a másik problémásba
[ Szerkesztve ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
Peter789
senior tag
én bevállalnám a házibarkácsolást is, hozzámvághatná valaki nyugodtan hűtő nélkül is...
-
bacsis
Közösségépítő
válasz Peter789 #22182 üzenetére
egyik alaplapon sincs már akkumlátor, szóval ha átcserélném a BIOS IC-t az bőven felérne egy Cmos Clear-el
Vagy mégse?! Nem is említettem... tegnap olyan 23:00-kor kapcsoltam ki a gépet.... Reggel mikor kapcsoltam be, kb 9:30-kormég mindíg meg tartotta a BIOS beállításokat azaz szépen ott volt a Type47 a HDD-nek, meg az 1,44-es Floppy komoly mi? -
Peter789
senior tag
válasz bacsis #22184 üzenetére
lehet ideig-óráig eltartja egy elkó a lapon
én most a Manli Savage2000 64MB kártyámat vettem elő - kíváncsi vagyok azokra a híres nevezetes TnL bugokra...
-
bacsis
Közösségépítő
Láttatok már FPM memóriát kajoló 386-ost?
-
Peter789
senior tag
válasz bacsis #22186 üzenetére
őőő, az miért is furcsa? sztem a legtöbb 286/386 lap 8-9 bites SIMM modulja az FPM DRAM, nem?
-
Turulbir
tag
válasz Peter789 #22187 üzenetére
Szerintem 72 pines FPM modulra gondolhatott.
Ha már 386 és memória: a memória problémám vastagon megoldva.
Kicsit más: Van 4db soros egerem, ebből egynek jó a fogása... A másik három meg működik. De nem fog ki rajtam, mindjárt megyek IC-t cserélni benne.
Szerk.: De egyszerre.
Szerk2.: Egy CD olvasót akarok majd rákötni.
[ Szerkesztve ]
-
Peter789
senior tag
válasz bacsis #22189 üzenetére
no olyat nem láttam tényleg...
túrok itthon, de nem találom sehol a legfurább 386 lapomat: az egy dolog, hogy az alig pár mega RAM több tucat DIP tokos IC formájában van a nyákon, de egyrészt nem nagyon van rajta olyan csipp amit chipset-nek lehetne nevezni - mintha egy rakás logikai alkatrészből lenne összerakva minden funkciója, másrészt van 2 slot, ami bár ránézésre mezei 16 bites ISA, de be vannak keretezve és oda van írva hogy "special 32 bit slots"... az biztos hogy nem EISA slotok, az más formájú...
ezen felül most a kezembe akadt egy OPTI 495SLC is, valamint még egy fura összvér 386 lap, amin a legszélső 16 bites ISA felett, vele egy sorban van még egy ugyanolyan foglalat - feliratot, utalást nem látok rá hogy mi célt szolgálhat...
-
bacsis
Közösségépítő
válasz Peter789 #22190 üzenetére
képeket kérünk róluk
Most jutott eszembe az az érdekes 386-os...
Hááát már bő 10 éve futottam vele össze... egyetlen egy szem FPM memória foglalat volt rajta.... az egy 4MB-os modul volt.. és csak úgy lehetett belépni a BIOS-ába hogy ha kivetted a RAM-ot akkor elindult, írta hogy memory error F1 to setup vagy valami iylesmi és úgy álílthattad, persze az is a tipikus OEM gépek BIOS-a volt -
Peter789
senior tag
válasz bacsis #22191 üzenetére
RAM nélkül elindul? olyat még nem láttam soha... vagy van rajta valamennyi integrálva / DIP tokban is?
a kisebb 386 lapot már sikerült is beazonosítanom:
Octek Pointer 386 - nem semmi, hogy a gyártó saját oldalán még meg lehet találni egy 20+ éves lapot
Memory Subsystem Shadow RAM and Page/Interleaved mode
SIMM sockets for 256K or 1M modules
8MB on board
Up to 16MB with option memory
Expansion board>>> ez meg is adja a választ: 8x1MB-ot lehet az alaplapra pakolni, és egy bővítőkártyára ami ebbe az ISA-szerű slot-ba megy még 8-at... (kártyám persze nincsen és nem is találtam képet róla)
a másik szépségről gyakorlati infót eddig nem találtam, de ő az:
- jobbra látszik a 2x "SPECIAL 32 BIT SLOTS" - akárhogy nézem alulról/felülről/oldalról totál ugyanolyan mint bármelyik 16 bites ISA
- 72 IC-ből áll az össz 2MB RAM
- a BIOS külön L / H csippekből áll
- a 386 foglalata mellett van egy 80287 DIP hely, valamint felettük még egy felirat nélküli, talán 387 koprocinak szánt hely
- "SPARE", vagyis tartalék feliratú üres helyek - mi ez, az elektroncsöves cuccok megbízhatóságát hozza és néha cserélgetni kell ezt azt a lapon?
- rengeteg a logikai kapu, de van sok PAL IC is, amelyek afféle összetettebb programozhatóan viselkedő logikai rendszerek - ezekből áll össze a "chipset"érdekes összvér, azthiszem ez valami rettentő korai 386 lehet...
-
Turulbir
tag
válasz Peter789 #22192 üzenetére
Olyan memória bővítőkártyát láttam valamikor a vaterán. Ha jól emlékszek csak a hátsó "fordított ISA" slotot használja, és ezernyi DIP tok van rajta.
Egyébként sikeres lett a patkányműtét. Álmomba nem gondoltam volna, hogy egyszer még sorosportos-golyós egeret fogok javítani.
-
bacsis
Közösségépítő
-
Peter789
senior tag
az ISA-s EMS kártya az más - ahhoz külön driverre és programtámogatásra van szükség, hogy a buszrendszeren keresztül címezhető legyen, és persze döglassú a natívhoz képest
ezen az octek lapon a leírása alapján helyhiány / spórolás / lehúzás miatt alapból csak 2 BANK = 2x4 slot van, de a második 2 BANK is teljesértékű natív slot, úgy működik mintha alaplapi lenne csak fizikailag külön kártya
kíváncsi lennék, hogy ennek a lapnak a bővítője akkora e hogy teljes hosszában elfoglalja az alatta lévő ISA slotot is - vagy kisebb, de akkor meg hogyan rögzül? speciális ház kellett neki amiben volt külön rögzítő helye?
----------------------------
ISA-s EMS kártya:
ezeken látszik, hogy van külön memóriaverérlő áramkörük, ami a cellák folyamatos frissítéséről és a buszrendszerrel való kommunikációról gondoskodik. az octek lapba valón szerintem ilyenek nincsenek, csak DIP vagy SIMM foglalatok amelyeket az alaplapi foglalatok mellé drótoz a kártya
[ Szerkesztve ]
-
Peter789
senior tag
érdekes, hogy idővel hogyan változik az ember ingerküszöbe... annó tizenpár éve az MVP3 K6-2 500 konfigommal sokat játszottam a Project I.G.I -vel a 8 megás Matrox G200 8MB SGRAM-os kártyámmal. amikor 64 mega ram volt a gépemben, akkor úgy rémlik hogy csak min grafikán tudtam "értelmes" fps-t kicsikarni a rendszerből, de amikor ideiglenesen kapot még 128 megát a vas, akkor már maxra tudtam tolni...
most a TUV4X-ben lévő Tua P3 1266 konfigba 512MB RAM mellé betettem a 8+8MB-os G200-at, és bizony a max grafikát 640x480x32 mellett is csak nagyon szerény 15-30fps-ek között táncolva képes teljesíteni - bár a vsync-et még nem sikerült kipusztítani, talán anélkül tud jobbat is... de ezekszerint annó kb ezt éreztem jónak, játszhatónak, most meg bőven alatta van a fájdalomküszöbömnek...
-
gban
Közösségépítő
válasz Peter789 #22197 üzenetére
Csatlakozom. Vagy öregszem? utóbbi biztos, csak nem tudom ez-e a kiváltó az alábbiaknál:
Régen tuti minden monitorom 60 Hz-en ment, minden gond nélkül nézegettem is eleget.
Ma viszont rászólok arra akinél ilyet látok win alatt (mondjuk nem annyira ment anno még win alatt nálam, ez tény), vagy se szó se beszéd átállítom értelmes értékre, mert egyből kiszúrom, zavarja a szemem.
Ezzel ti is így vagytok?
Másik, ami olyan mint a jó bor, használ neki az idő, az az integrált vga.
Régen utáltam az integrált vga-s gépeket, mert ugye semmire nem volt jó a lapon levő vga a márión kívül.
Ahogy múlik az idő, és elavul egy adott platform, kategória, hw szint, úgy válik értékké a rajta levő, mert egyrészt nem kell vadászni még vga-t is a lapba ha épp nincs, másrészt olcsóbban kijön, harmadrészt aki ilyen elavultat vesz, ahol előny az int. vga, annak az is jó ami rajta van, nem játékra veszi. Amihez jobb kellene, ahhoz a gép amúgy sem lenne elég.Postázást nem vállalok.
-
Peter789
senior tag
azért a monitor vibrálás picit más, mert van egy nagyon fontos tényező, ami nem publikus paramétere a CRT monitoroknak: a pixel kialvási ideje... annó voltak pl azok a monitorok, amik 800*600-ban vagy 1024*768-ban is már csak max 60Hz-et tudtak. ezeknek a katódsugár csövébe olyan foszforréteget raktak, ami a besugárzás után viszonylag sokáig világított még > így mire 1/60sec múlva ismét odaért az elektronnyaláb, nem aludt ki teljesen, nem volt olyan zavaró vibrálása. utána fejlődött a technika, nőtt a max frissítési frekvencia, ami a gyors reakciójú képhez megkívánta hogy a foszfor gyorsabban halványuljon el. ha egy 85-100-120-160Hz-re optimalizált foszforrétegű monitor alatt akadt be a kimenet 60Hz-re, az bizony sokkal zavaróbb vibrálást okozott már...
igazából nekem is tetszenek az integrált megoldások így utólag, de nem használati célból, hanem mert a dedikált vidkártyákhoz hasonlóan szeretek ezekkel az elavult / már eredetileg is sokszor semmire sem jó csótányokkal is szenvedni
[ Szerkesztve ]
-
snake1977
őstag
Mondasz valamit...a napokban jártam hasonlóan, crt-s konfigot telepitettem, és amig nem telepitettem a vga drivert addig az alap 60Hz-en villogott a monitor, lcd után roppant zavaró volt, 85hz-en már számomra megszünt az idegesitő vibrálás. Nem öregszel, csak amikor megszokja az ember a "jót" zavarni kezdi ha ilyet észlel.
Az integrált vga-kat nem szeretem, pont arra jók hogy képet adjanak, a régebbi konfigoknál, s478, s462, stb. am2 és 775-nél meg érdekes a dolog, mert az intel lapjain általában ritka ha nem inteles az alaplapi vga, és mint nemrég írták is, az intel eléggé elhanyagolta a driverek fejlesztését, most kezd belehúzni, de facebookon lógni, hardveraprózni, office-t kezelni,divx-et nézni elegendő. Én nem rajongok értük, de megvan az a réteg akinek ez untig elég.Ma kikukáztam egy MAG moncsit, a színágyú bedöglött, pedig teljesen ingyen hozták, csak teljesen vörös volt minden, 20 vagy 21" és kilóban kb. ugyanennyi volt
[ Szerkesztve ]
...BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest