Hirdetés
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
-
IT café
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacsis
Közösségépítő
válasz fsb1000 #21249 üzenetére
Grafikonok katasztrófálisajk, nincsenek feliratozva, sok a helíesírási hiba.. most is elég sok hibám akad még, na de ezekben a cikkekben.. ejj kevés játék/programmal volt tesztelve.... szal... vannak gyengéi rendesen
de hát.. valahol el keleltt kezdenitpower! Miért is HT nélkül keleltt volna összevetni? Az Intel behozott egy eljárást, hogy a tellejsítményt növelje... azért vetette be, hogy minnél többet kipréseljen a CPU-jából... Miért kellene letiltani?
ez kb olyan, mint ha egy 4 magos prociból letiltanánk 2 magot, és úg y vetnénk ösze egy másik 2 magossal, mert az úgy igazságos, hiszen a másiknak is csak 2 magja van... remélem érted mire akarok kilyukadni[ Szerkesztve ]
-
tpower
tag
válasz fsb1000 #21252 üzenetére
ezt most nem gondoljátok komolyan.
ennek akkor lett volna értelme ha p4 előző szériás egymagost egy p4 prescott ht-val veted össze. de itt minden teljesen más!
kb mint dízel meg benzines verseny lenne. így mi értelme volt????Rühellem azokat, akik nem tudnak üzenetre válaszolni.....
-
bacsis
Közösségépítő
-
zotyesz66
őstag
Aztán kijött 2003-ban a K8 (s754) és megint minden megváltozott.
-
tpower
tag
válasz bacsis #21254 üzenetére
??????????????
na most egy l2 ne kavarj már össze egy ht + teljesítményével.
a ht nem számít 100% plusz magnak de így is sokat dob. a p4 ben 1mb l2 van duplája. az alaplap is jobb a dual ch miatt.azért ez így kicsit vicces
Rühellem azokat, akik nem tudnak üzenetre válaszolni.....
-
fsb1000
nagyúr
válasz tpower #21253 üzenetére
Hát ja... de ha ez egyik gyártónak nincs benzinese, akkor ne is legyen összehasonlítva a másikkal?
Valami itt nagyon el van csúszva... az nem lehet kritika trágya amikor 1,5 évvel öregebb P4-et állítunk AMD proci ellen, de ha Intel vonalon van technóligia előny akkor az meg unfair.
Végül is mindegy... -
frescho
addikt
válasz fsb1000 #21247 üzenetére
Azok alapjan, amiket eddig kifogasoltal tobb hiba is van a tesztben:
- A Barton 2003 majusaban jelent meg a Northwoodok ellen, de igazan nem ertem, hogy minek eroltettek. A 754-es Athlon 64-ek mar ekkor elerhetoek voltak, a 939-es Athlonok pedig 4 honappal a tesztelt Prescott utan. Tehat idoben inkabb az uj szeriahoz kellene merni.
- A szintetikus tesztek mindig is Intel partiak voltak, ezt jol mutatja, hogy jatekok alatt mar kisebb a kulonbseg. (A +DMark grafikonok kicsit csalokak, mert nem 0-rol indulnak.)
- A memoria tuningolva ment, ami a K7-nek nem jelent elonyt, de a P4 nagyon sokat profital belole.
- A jatekok beallitasa nem tukrozi a valos eletet, tisztan CPU limitesre van veve. Egy valos beallitasnal a kulonbsegek sokkal kisebbek lennenek.
- 3.2GHz PR vs 3.4GHz eseten eleve gyorsabbnak kell lennie az Intelnek
- A ket processzor ara kozott a kulonbseg meg a lapot is szamitva nagyobb, mint a teljesitmeny differencia.Korabeli prohardvers tesztek:
Northwood vs A64 754 2.4GHz:
754 vs Northwood vs Prescott:
Ezek alapjan az akkori szoftverek es felhasznalasi modok mellett szoftvere valogatta, hogy miben volt jobb az AMD es miben az Intel, de atlagban nem volt lenyegi kulonbseg kozottuk. Az AMD olcsobb volt azonos teljesitmeny mellett. Megforditva, azonos penzert gyorsabb volt az AMD.
https://frescho.hu
-
bacsis
Közösségépítő
válasz tpower #21257 üzenetére
FSB1000 kollega jól mondja, pont úgy ahogy te is.. nagyon-nagyon jól mondod... vicces...
De hát mi a sz*rt csináljunk, hogy ha az AMD b*szott értelmesebb fejlesztéssel kijönni?
vagy akkor ne hasonlítsuk a S478-as Prescottot össze semmivel?Mai hardverekkel nézve: Lásd 8 magos Bulldozer, vs 4 magos Core i7 2600k
A bull szinte meg sem közelíti az i7 2600k-t... van ahol fele akkore tellejsítméynt tud csak felhozni.. pedig 4 maggal több van neki, És akkor ne hasonlítsuk össze a Bulldozert a Sandy Bridge magos I7-el mert 4 mag "előnye" van az AMD-nek?
De összehasonlítjuk! Hogy miért? Mert egy időbe jöttek ki dúrván, és "egymás ellen készültek" tovább ezek a procik a gyártók aktuális csúcs procijuk...
Vagy a Vishera vs Ivy Bridge-nél is ugyanez a helyzet...
Sajna az AMD IJ ebben az esetben.. ez van ezt kell szeretni....
-
fsb1000
nagyúr
válasz frescho #21259 üzenetére
"Az AMD olcsobb volt azonos teljesitmeny mellett."
jah... főleg ha olyan árlistát válogatunk 2004-ből ahol ez még igaz is lehet.
Persze ha véletlenül egy másik hónapot mutatsz ugyanattól a cégtól, akkor kicst más lenne a leányzó fekvése: [link]
Athlon-XP-2800+ Barton 333/512 BOX 28000
Northwood P4 2.4 GHz 512/533 24000Ez mos véletlen, vagy mégis jól érzem, hogy tendeciózusan vannak megválogatva az érvek és a tesztalanyok?
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz bacsis #21254 üzenetére
Ez azért nem egészen így volt;
- Willamate a Palomino ellenfele volt,
- Norhtwood (400/533-as) a Tbred ellelfele volt,
- Northwood HT P4C volt a Barton ellenfele,
- Prescottnak már inkább a Newcastle/Manchaster magos A64 volt az ellenfeleNem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
fsb1000
nagyúr
Egyébként nem tudom mennyire autentikus a frescho által linkelt Ready Compker árlista , de a Prescottok már 2004 augusztusban feltünnek, mig az A64-ek majdnem egy évvel később 2005 júniusban.
****Más:
Átnéztem a VGA / AGP kártyákat is a Ready árlistában.
A 7800 GS csak 2006 májusban jelenik meg és HD3850-et nem is találok. -
Ádyka
őstag
- Willamate a Palomino ellenfele volt, itt ugye jobb volt a Palomino
- Norhtwood (400/533-as) a Tbred ellelfele volt, itt a Tbread
- Northwood HT P4C volt a Barton ellenfele, jobb volt a P4
- Prescottnak már inkább a Newcastle/Manchaster magos A64 volt az ellenfele", ez meg nem érdekes.Fúú mit indítottam, nem tudunk leállni.
Varta R2U 2100 mAh AAA 2799 Ft! Varta R2U 800 mAh AAA 2399 Ft!
-
fsb1000
nagyúr
-
frescho
addikt
válasz fsb1000 #21261 üzenetére
Hogy miert a 2.4-hez tarsitod en sem ertem. A 2.8-as BOX NW ara:
Athlon-XP-2800+ Barton 333/512 BOX 28000
Northwood P4 2.4 GHz 512/533 24000Northwood P4 2.8 GHz 512/800 BOX 35000
Vedd hozza az alaplap arat is:
Abit NF7 11200
ABIT IS7 16160 (Itt az olcsobb lapot vettem, az IC7 meg dragabb)A kulonbseg igy 12k. Maskent A 2.4-es NW-IS7 paros meg mindig dragabb, mint a Barton-NF7.
A Ready-nel nincs A64, de az ev vegen mar azok is a ringbe szalltak:
Tudsz talalni olyan parost, ahol az Intel alig dragabb, de az akkor tomeget kitevo 3GHz-es modelleket nezve kovetkezo volt a kep:
AMD 64 ATHLON
AMD ATHLON64 3000+ CPU 29,568.- Ft 36,960.- Ft
AMD ATHLON64 3000+ CPU SOCKET-939 29,568.- Ft 36,960.- FtINTEL PENTIUM-4 S-478/800
INTEL PENTIUM-4 3,06GHZ CPU SOCKET-478 800MHZ 1MB 33,152.- Ft 41,440.- FtINTEL PENTIUM-4 S-775/800
INTEL PENTIUM-4 530 3,0GHZ SOCKET-775 CPU FSB800MHZ 1MB 35,968.- Ft 44,960.- FtAlaplapot sajnos nem talaltam AMD-hez. Az uj szeriaval az AMD ar elonye erosen csokkent, csak 10% volt, cserebe mar nem kellett a lesarkazastol tartani es tuningban jobb volt, mint az Intel, legalabbis konnyebb volt huteni, mint egy Prescotot.
Az arlistanal figyelni kell, mert a linkek neha honapokat ugranak. A ready csak az azonnal megvasarolhato cuccokat tartalmazza, sok dolog rendelesre volt csak. Kar, hogy nincs mistral, ott fel volt tuntetve, ha jol emlekszem, hogy 3 nap, 1 het rendelesre.
A 7900 szeria a 1950 ellen futott, nem a 3850-el kell osszevetni. Pl. 7900GS vs 1950Pro.
AGP-s 3850 ritka, ezert draga.bacsis: Azert azt ne feledd el, hogy akkor rantottak a PR szamozason, hogy tartsak a lepest az ujabb Intelekkel. Tehat az A64 3000+ gyorsabb volt, mint a Barton 3200+.
[ Szerkesztve ]
-
zotyesz66
őstag
s754-em nem volt. 939-em viszont igen, azzal szemben semmilyen p4 nem állt meg, a Pentium D sem és a core széria akkor még sehol sem volt.
Kedvenc procik... Pentium előtt nem volt gépem, szóval az első a 166MMX volt. PII, P!!! kompletten kimaradt, volt K6-III egy darabig, de az első nagyobb ugrás a Duron 600 volt. Utána az x2 3800+, azóta nem éreztem akkora ugrást. Az Intel mobil procikat is eléggé kedvelem. -
fsb1000
nagyúr
válasz Turulbir #21264 üzenetére
NW@2,4-ről volt szó eredetileg... de mindegy. Én nem akarok senknek a meggyőződését megváltoztatni.
Ha csak a PH!-t olvasnám, akkor szinte meggyőződésemmé válhatna, hogy az AMD cpu-k nem csak olcsóbbak, de jobbak is voltak mint az Intel CPU-k már 2003-tól. Mindez csak a megfelelő viszonyítási pontok összeválogatásától függ.
Olyan ez mint az utóbbi pár év VGA tesztjeiben néhol fellelhető anomáliák.. Ott ahol xy NVIDIA kártya magasabb értéket mutatna ott egyszerűen lefelejtik a grafikonról (korábbi tesztben épp azzal nem volt tesztelve és már nem pótolható). De még ez se kell, mert a tesztelendő játékcsokor összeválogatásakor már részben eldől a dolog, illetve a célnak megfelelő szintetikus teszteket kell alkalmazni.
Az hogy az egyikben van HT vagy Physix, az nem számít. Illetve nem összehasonlítható attributumnak minősülnek, vagy megemlítjük, hogy ezek hatása kevés alkalmazásban észrevehető.. -
frescho
addikt
válasz fsb1000 #21270 üzenetére
Akkor miert 2.8-as Athlon arat hozol fel a 2.4-el szemben?
Senki nem allitotta, hogy az AMD gyorsabb lett volna azonos PR szam eseten. Akkor verseny volt, gyakorlatilag havonta valtozott, hogy melyik oldal mondhatta magaenak a gyorsabb processzort. A sokkal lenyegesebb kozepmezonyben az AMD nem volt gyorsabb, de lassabb se atlagban. Az AMD ar/ertek aranyban volt akkor jobb.
Mistral arlista ev vegerol:
INTEL PENTIUM-4 S-478/533
INTEL PENTIUM-4 2.40GHZ CPU SOCKET-478 533MHZ 1M BOX 24,528.- Ft 30,660.- FtAMD ATHLON-XP
AMD ATHLON-XP 2400+ 266MHz CPU 14,240.- Ft 17,800.- FtAMD BARTON
AMD BARTON-XP 2500+ BARTON 333MHz CPU 16,112.- Ft 20,140.- Ft[ Szerkesztve ]
-
Peter789
senior tag
némi munkával töltött idő, majd a múlthét végének eseményei után amit inkább nem részletezek, most megint visszatérek picit a hobbi témához hogy lekössem magam...
látom szépen beindult az intel vs. amd téma
egy fontos adal;k a témához: nekem volt Nw-om, majd korai generációs prescott-om is. picit fázva cseréltem le, mert az akkori első tesztek bizony hajlamosak voltak azt mutatni, hogy a prescott valami belső felépítési oknál fogva egy hajszállal lassabb is volt, mint az azonos órajelű Nw. de azért a végül lecserélt 2.5/512/400-as, max 3GHz-et futó nw procit mégis felváltotta a 3.0/1MB/800-as HT-s presi, ami úgy 3600-ig bírta nálam. az előzőhöz képest látványos előrelépés volt office-net-játék téren is, de én is érzékeltem hogy a tesztjeim alapján hajszálnyit alulmarad a szintén ennyire tekert Nw-os tesztekkel szemben. de teltek múltak a hónapok, talán 1 év, és azt vettem észre, hogy sokkal sokkal jobb lett a presi mindenhol! erre a magyarázatot végül egy akkori kivesézős cikk adta meg: az első prescottok idején a programokat még csak fél mega cache-re optimalizálták, így a nw belső felépítése nyert. de idővel kihasználták az 1 megát is, így észrevehető sok %-os előnyre tett szert az új generáció - és mégjobban elhúzott az aktuális amd procik elől is
egyébként a tbred-b -t én is azért választottam először, mert azt 17e-ért kaptam, hozzá az ecs lapokat bő 10e-ért, a későbbi NF7-et is kicsivel 20e alatt. szemben az intel, ahol akkor 30e alatt csak nw cerka volt, ami ugye vitán kívül bulsitt. szóval sokaknak ez a 30-35e-es deszka+proci páros plussz tuning volt a befutó, hiába volt jobb a P4, ha az a páros igényesebb tuningdeszkával min 50e-től indult...
a presi HT-je remek találmány volt. lehet a szintetikus és játék tesztek nem mutatták ki hogy mire is képes, de amikor előtérben van egy 3dsmax ablak, mögötte egy rakás weblap van egymás mellett nyitva, megy egy tuner képe vagy videó és akár még dvd-t is írtam, akkor érzetem meg az erejét: ami az előtérben megy, az egészen egyszerűen nem akad soha, és az átlapozások is dinamukusabbak, mint HT nélkül...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
bacsis
Közösségépítő
válasz frescho #21268 üzenetére
Mirű beszélsz! Kajak nem volt gyorsabb az A64 3000+ mint a Barton 3200+
Ott ahol száímt az SSE2, ott igen, de a régebbi alkalmazásokba, ahol még ninsc SSE2 előnye, csóri A64 még a bartonnál is lassabb
A S754-es A64-eknek elég hamar már új ellenfele volt.. az LGA775-ös P4-esek, nem voltak igaziból gyorsabbak, de a DDR2 hozot ismét egy nagyon kevés pluszt -
tpower
tag
válasz fsb1000 #21270 üzenetére
na pont ez a dolog ami érdekes lett volna a bacsis féle teszteben. ha már bemuntat egy új featurát akkor azt is meg kellett volna mutatnia egy plusz sávban, hogy azt kikapcsolva mekkora a különbség egy egymagos cpu és a bekapcsolt ht teljesítményhez képest.
bacsis: az fx összehasonlítása intel tök mindegy procijával nem marhaság. te is tudod hogy nem 8 magos hanem csak 4. a többi meg majdnem fele egy teljesértékű magnak. én személy szerint nem vennék fx-et még akkor sem ha ha az általad említett intel cpu azért nem mindenbe verte sz@rrá. szerintem ez a proci a nem jött össze szériát erősíti, de lehet csak egy köztes lécső lesz mint annó az intelnek is volt tech próbája.
pl. s423 vagy core solo és core duo. mivel itt látta mit kell csinálni meg is tette. nagyot szolt a c2d. amd- is megtette ezt már s754/s939 névvel. ha csak cégen belül kísérleteznének akkor 5 évente jönnének újdonságok. ha most körbelesel intel/amd fronton nem győzöd kapkodni a fejed mennyi new dolog jön.Rühellem azokat, akik nem tudnak üzenetre válaszolni.....
-
fsb1000
nagyúr
válasz frescho #21268 üzenetére
"Hogy miert a 2.4-hez tarsitod en sem ertem"
Talán mert az NW 2,8-as lazán veri a Barton 2800+ cpu-t egyes vélemények szerint. Gondoltam azonos teljesítményűt hasonlítsunk már össze, ha az árkülönbségre vagyunk kíváncsiak.
Nézd meg ezt a nem PH! tesztet [link], mind játékokban, mind szintetikusban az NW@ 2,8 alázza a 3000+ -t is.Persze az Athlon 64-el már majdnem paríban van, de eredetileg te mondtad Thorton-al való összehasonlítást, amiből lett Bartonnal való összehasonlítás. Aztán végül eljutottunk az Athlon64-hez, mert az előzőknél nehezen volt igazolható az eredeti felvetés.
-----
Azt azért belátom a felhozott érvek alapján, hogy nem volt túl nagy különbség a konkurensek között (max 1-1,5év), és azt is, hogy egy magánszemélynek racionális választás volt az AMD cpu, a foglalat váltások ellenére is.
De úgy tűnik ez az állapot mostanság vége szakad, az olló még jobban kinyílik, és az intel az alacsonyabb árszegmensben is versenyképes CPU-kat terítet.(#21274) tpower Egyetértek az egy érdekes szál lett volna. Mintahogy az i7-eknél is érdekes eredmények születtek a HT kikapcsolásával. Néhány játék még gyorsult is. Persze ez már teljesen más helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
bacsis
Közösségépítő
válasz tpower #21274 üzenetére
így van.. nem igazábn jött össze, ileltve nem forrta ki magát... de ha AMD-nél keresgélsz felső kategos procit, vagy ezt veszed, vagy semmit...
Na most a Barton egy remek architektúra vége volt, míg az FX egy szintén remek architektúra eleje, ezért nem igazán lehet a 2 CPU között párhuzamot vonni, ez tény és való...
De az tény és való, hogy a Barton már a K7 nagyon nagyon kicsavart CPU-ja lett, amit lehetett, kihoztak belőle.. Arra jó volt hogy naggyából tartsa a lépést az Intel P4-eseivel, nem tudta hozni a konkurencia szintjét, de nem sokkal mardt el... Akárhoyg is szépítjük, akárhogy is próbáljuk megközelíteni. a P4 akkoriban erősebb volt az AMD-nél, legyen az Tbred, vagy Barton, vagy már a korai A64 -
tpower
tag
válasz bacsis #21276 üzenetére
lehet én nem tudom értelmesen leírni.
mindenki tudta, hogy az intel az erősebb. ezzel nem is volt gond. DE a tesztből kimaradt az a rész hogy HT NÉLKÜL. ez azért lett volna fontos, hogy kiderüljön mi is ez az újítás és mennyit hoz a konyhára. barton szegénykém nem tudott mit kezdeni a p4-el, de már az asztalon voltak a a64 tesztpéldányok. arra ment el a dinamit, bartonra csak kis puskapor maradt.
-
frescho
addikt
válasz fsb1000 #21275 üzenetére
A Thorton kb. 5-10%-al volt lassabb, mint az Intel. De sokkal az ara jelentosen jobb volt. Ha a 2.8 Bartonhoz nezed, akkor lappal egyutt meg mindig olcsobb volt az AMD es a Barci mar erosebb volt a 2.4 NW-nal.
A linkelt teszt pont jo valasz arra, hogy lassabb lett volna az A64 szeria, mint az XP vonal.
--
Mindenki azt hangoztatta, hogy az AMD versenykepes es megfizethetobb volt abban a kategoriaban, ami elerheto volt. Ezen nem ertheto, hogy mi nem ertheto.
Ne idoben, hanem %-ban nezd a lemaradast. Akkoriban egymast valtottak az elen. Ma a kozepmezonyig van kinalata az AMD-nek.
Sajnos ez mara felborult es nincs igazi verseny. Ez meg is latszik az arakon. Mikozben az alaplapok olcsobbak lettek. (Egeszen pontosan forintban nem dragabbak, mint mondjuk 8 eve, de azota jelentos volt az inflacio. = realertekben kevesebbe kerulnek) A processzoroknal a kozepkategoria ara realerteken nem valtozott, ma 60k korul megy egy i5.
A Bulldozer egyelore zsakutcanak tunik, de nem lehet tudni, hogy a 4 szalo folotti parhuzamos feldolgozas mennyire fog befutni.
bacsis: Ugyanabbol a penzbol melyiket ajanlottad volna? Emlekszel a penteki X2-re? Pont ugyanez volt a helyzet. Volt gyorsabb Intel, de ar/ertek aranyban az AMD eros volt.
[ Szerkesztve ]
-
fsb1000
nagyúr
válasz Peter789 #21272 üzenetére
Amit írtál a HT áldásos hatásával kapcsolatban azt én is tapasztaltam. És nem csak saját gépváltásból eredően időben eltolva hanem akkoriban sok irodai gép elé kellett leüljek, és bizony kapásból lehetett "érezni" hogy melyik a zötyögősebb. Ezt a szubjektív érzetet nem tudom, hogy lehetne korrekten kitesztelni, de egy AIDA stresz teszt + Prime95 egyidejű futtatása is mutatja a jelenséget.
Érdekes amit a cache-ről írsz. Megmondom őszintén nem tudom, hogy egy magas szintű nyelven írt alkalmazást, hogy lehet cachre optimalizálni. Vagy ezt a fordító végzi el? Nem emléxem, hogy pl a Visual C++ 2003 beállításai között lett volna ilyesmi.
Talán az op rendszereket lehetett volna optimalizálni e tekintetben.
****(#21278) frescho
"Mindenki azt hangoztatta, hogy az AMD versenykepes es megfizethetobb volt abban a kategoriaban, ami elerheto volt. Ezen nem ertheto, hogy mi nem ertheto."Ezt látod én sem tudom, hiszen pont abban a hsz-ben írtam le az idevágó véleményem amire reagáltál:
egy magánszemélynek racionális választás volt az AMD cpu, a foglalat váltások ellenére is.Néha az az érzésem kitalálsz valamit aztán úgy állítod be mintha én írtam volna és jól megcáfolod.
Azt már a cikked alatt is tisztáztuk, hogy így nehezemre esik kommunikálni.[ Szerkesztve ]
-
tpower
tag
válasz frescho #21278 üzenetére
pont ez volt a lényeg, hogy akinek volt egy kb 2400+-os xp-je és többet akart (tuning nélkül) az cserélje le a lap+cpu+HÜTÉS kombót vagy csak a procit. sajna a prescott-oknak a gyári hűtés ha már egy kicsit is koszos volt már simán kikapcsolt a gép túlmelegedés miatt. az az x% plusz nem biztos hogy megérte akkoriban a súlyos 10e-ket.
speedfan nevü progival nf2-nél be lehetett állítani 2 state állapotot. nekem 2500+ bartonom volt némi kis plusz fesszel ment 2360-on igaz tt silent tower volt rajta és akkor az bizony már hangos volt, de netezéshez visszavette az fsb-t és a venti fordulatszámot. úgy meg elég halk voltRühellem azokat, akik nem tudnak üzenetre válaszolni.....
-
frescho
addikt
válasz fsb1000 #21279 üzenetére
A HT erdekes dolog. Nehol csokkenti a mert eredmenyeket, de tobb programnal segit. Az egyik linkelt cikkben mertek, hogy tobb CPU intenzif folyamat hogyan hat egymasra.
A fordito optimalizal. Erdeks, hogy a Bull optimalizalt koddal jelentosen tud gyorsulni. Egyszer mertem es 15% korulire emlekszem.
-
tpower
tag
válasz fsb1000 #21279 üzenetére
"256 KB-nál nagyobb CPU L2-cache kezelés XP alatt
A Windows alapból nem menedzseli jól a CPU L2-cache-t, a 256 KB-nál nagyobb cache-sel rendelkező processzoroknál mindig
megrögzötten csak 256 KB-ot lát. Amennyiben tisztában vagy azzal, hogy CPU-d mennyi L2-cache-sel rendelkezik és
természetesen ez több, mint 256 KB akkor tedd a következőket:- A Registry Editorral nyissuk meg a
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SessionManager\MemoryManagement
- A jobb ablakban keresd meg a SecondLevelDataCache bejegyzést és kattints rá duplán.
- Válaszd a decimális típust.
- A mezőbe írd be a CPU-d L2 cache-ének pontos méretét Kbyte-ban (512 vagy 1024).
- Újraindítás szükséges."ez lehet akkor sem ment rendesen. mindkét proci még jobban ment volna
[ Szerkesztve ]
-
zotyesz66
őstag
A Prescott eleinte azonos órajelen lassabb volt, mint a nw, mert a magasabbra tervezett órajelek miatt hosszabb pipeline-k voltak benne, ha nem beszélek hülyeségeket. Aztán gyorsult, mert szépen optimalizáltak hozzá mindent, felhasználói és tesztprogramostól. Az AMD procik ebből valamiért kevesebbet profitáltak.
Viszont a HT tudtommal nem mindig jelentett előnyt. -
fsb1000
nagyúr
válasz tpower #21282 üzenetére
jaja... régebben én is bújtam az ilyen tweak okosságokat.
Aztán i5-2500K-val meg SSD-vel csináltam egy próbát szűz XP-vel, és semmi érdemi különbséget nem találtam. Azóta úgy vannak az XP-im ahogy települnek....
13 éves op rendszer, a mainál nagyságrenddel kisebb erőforrásra tervezve. Talán az összes teljesítménybéli gyengeségét elfedi a brutál hardver. -
Fenyő
őstag
válasz Peter789 #21272 üzenetére
Ezt a NW vs Prescott dolgot én is így éreztem, hogy tesztek alapján clok-to-clok a az Nw-nak kéne gyorsabbnak lenni, de nálam mégis inkább a kazánfej volt a fürgébb, eddig azt hittem az SSE3 optimalizációk beindulása végett (ill. HT-jén is fazoníroztak egy keveset), kessre nem is gondoltam volna, hogy ahhoz is kellett ilyesmi.
Végül is mivel ez a tézis (NW gyorsabb a Presinél) akkoriban eléggé tartotta magát, tudtam 1:1-ben lecserélni a 2.4-es HT-és P4-emet 2.8-as szintén HT-es Presire, ami azonos órajelen is érzékelhetően jobb volt, de tuningban is több volt benne.[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Peter789
senior tag
igen, valószínűleg nem csak a dupla cache számított, de az okosabb HT és újabb SSE támogatás is - ehhez is idő kellett, mire a szoftverek kihasználták. nekem is nagyon bejött a prescott, egyáltalán nem bántam meg a cserét
a HT nem annyira számokkal kimutatható dolog. nem egy adott játék, vagy 3dmark fut több pontot, hanem amikor párhuzamosan kínozza az ember többmindennel a vasat, akkor egyszerűen nehezebb kiprovokálni az akadozós érzést...
ezt egy D805 váltotta, ami bár mind FSB-ben, mind órajelben karcsúbb volt, de a valós 2 mag, magonként 1MB L2 és a DDR2 azért szépet dobott - persze szintén tuningolva, úgy 3.3-at bírt max, felette már túl sok feszt kívánt volna. nem volt egetverő a különbség office-net-játék érzésben, de mivel jó áron adtam túl az előzőn, ezért a különbözetet bőven megérte
[ Szerkesztve ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
bacsis
Közösségépítő
Norci Vs. Prescott Vs. Gallatin
Természetesen az AMD-t választottam volna anno mostani fejjel, mert jahh, ha nem csak a procit hanem a lapot is nézzük, amin szintén lehetett fogni szépen, az AMD-t választottam volna, igaz akkoriban IS7-es lappal meg Celeronnal toltamszerk: szerintem semmi baj nincs az XP L2 Cache kezelésével, nagyon jól látszik a Gallatin előnye...
Igaz neki L3 Cache-ből van[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz bacsis #21223 üzenetére
"végülis maradt gép a gyűjteményedben/ből?"
Gyakorlatilag már semmi. Mindent széthordtak.
Viszont nem egészen értem mi lett a retropiaccal a vaterán az elmúlt egy évben. 386-os alaplap 5khufért? Hibás 1000ért? Tömeg 486os procik 1000-1500 hufért cserélnek gazdát?Valami vírus eszi ezeket, és exponenciálisan nő az áruk?
-
Peter789
senior tag
válasz bacsis #21290 üzenetére
ezek már egyértelműen olyan progik, amik kihozzák a prescott előnyét a nw-al szemben. az első tesztekre amikor döntenem kellett, akkor még határozottan úgy rémlik hogy kicsi, de mérhető elmaradást hoztak mind
-
-
Peter789
senior tag
nemrég beszélgettem valakivel, aki picit jobban benne van az újrahasznosítós témában... azt mondta, hogy minél régebbi annál jobb, egy igényesebb 2-3-486 lapból 0.5-0.7g aranyat is ki lehet termelni, aminek grammja meg tizen-párezer forint. tehát elég jelentős értéke tud lenni - ha pedig még működik is, akkor annak a felárát is ki kell fizetni... az újabb lapok persze már jóval spórolósabbak, messze nincsen bennük ennyi arany...
-
Peter789
senior tag
válasz bacsis #21296 üzenetére
az a 14K-18K törtarany, a vegyi úton kivont, tisztított, majd kockába öntött 24K szerintem nagyjából teljes áron megy, amire most aktuálisan ~12e/g árat találtam. nyilván nem a sufniban kimosott pár grammok számítanak, hanem amikor ipari mennyiségben dolgozzák fel az e-hulladékot és hamar összejön a kilós mennyiség
[ Szerkesztve ]
-
Peter789
senior tag
válasz bacsis #21298 üzenetére
aranyékszerre az lehet normális ár, kérdés hogy hány K-s törtaranynak veszik
ráadásul rettenet mértékben fújták az aranylufit az utóbbi években, bátyám amit úgy 5-6 éve vett befektetésnek ~400e-ért, az egy éve ~1.4M-ért ment el asszem... már lehet nem tart soká ez a szárnyalás, most azt hallani hogy az ezüst ára van mesterségesen nagyon lenyomva, de nemsokára az arany zuhan, az ezüst meg megy felfelé... bár ha ezt biztosra lehetne tudni, akkor meg tuti nem történne meg
a PPro-ra 6-8e/db árat hallottam annyi benne az anyag, abból 30db
[ Szerkesztve ]
-
bacsis
Közösségépítő
Új hozzászólás Aktív témák
- Horgász topik
- Óra topik
- New Game Blitz - 2024
- Milyen széket vegyek?
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Amazon Kindle
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- AMD A8-7600 Quad Core FM2+ processzor
- Intel I7 13700 - 16mag/24szál - Eladó! 92.000.-
- Intel Xeon E5-2600v4 processzorok készleten 2680v4,2683v4,2695v4,2697Av4(áfás számla, 1 év garancia)
- AMD Ryzen 9 3950X 16/32 105W processzor és egy AMD Ryzen 7 3700X processzor hűtővel
- Intel I7 13700K 16mag/24szál - Új, Tesztelt - Eladó! 108.000.-
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest