Új hozzászólás Aktív témák

  • Yutani

    nagyúr

    válasz zoltanz #15085 üzenetére

    Kicsit off-topic téma, de a hozzászólásodról jutott eszembe:

    Imádom a sci-fit, sokat olvasok és megnézem az igényes filmeket is természetesen.
    Félelmetes, hogy a sci-fi filmek és az elmúlt 50-60 év könyvei mennyire el tudtak avulni az elmúlt 10-15 év informatikai fejlődése miatt. Manapság lyukkártyás vagy mágnesszalagos tárolóról olvasni egy, a jövőben játszódó történetben kicsit komolytalanná teszi a művet, illetve ezen túl kell lépni olvasás közben.

    Egyik ilyen dolog például az Alienben az űrhajó vezérlője, ahol CRT monitorokon karakteres üzemmódban és vektorgrafikával operál Anya, a hajó központi számítógépe. Aztán a folytatásban a film elején a videofon, amin keresztül a Gateway űrállomáson kommunikál Burke és Ripley. Az is CRT és egy méretes készülék egyben.

    Én arra jöttem rá, hogy csak az a sci-fi időtálló, amelyben ezek a használati eszközök nincsenek részletesen leírva. Tehát nincs videofon, csak mondjuk kommunikátor, nincs mágnesszalag vagy CD, hanem csak adattároló egység.

    Mondjuk a mai, friss sci-fiben már hologramos TV-k, holografikus tárolók, beültetett computerek, implantok meg ilyesmik vannak, ahogy most elképzeljük a jövőt. Azt gondoljuk, ez a feljődési irány a következő 10-20 évben. Ha valaki sci-fi novellát vagy regényt akar írni, annak bizony alaposan bele kell ásnia magát a technológiákba, hogy legyen fogalma arról, merre tart a fejlődés.

    #tarcsad

Új hozzászólás Aktív témák