Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz S_x96x_S #9053 üzenetére

    "Jön fel mint a talajvíz. "
    "és egyre csökken a rés az x86 között."

    Szerintem már megérkezett.
    Egyrészt a Cortex-X sorozat ott van, ahol lennie kell. Tulajdonképpen az szerverek vonatkozásában is eléggé sok megoldás érhető már el. Az Apple irányt mutatott és bár a Nuviához sok remény fűződik, sajnos egyre több helyről hallani, hogy nem fog egy újabb ugrást jelenteni az Arm életében az X4-hez és az Apple P magokhoz képest.

    Az Apple P mag valóban kimagasló, viszont azt is látni kell, hogy a Cortex-X sorozat sem ugrál már olyan elképesztő nagyokat. Én nem érzem azt, hogy teljesítményben jön, mint a gyorsvonat és állva hagyja az X86-ot.

    Amit az Arm magokról jelenleg el lehet mondani az az, hogy perf/W és talán PPA vonatkozásában valóban előnyben vannak az X86-hoz képest.
    De nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez az ISA következménye. Sokkal inkább az, hogy az x86 magokat magas frekvenciára tervezik, míg az Arm magokat alacsonyabb frekvnciára és több, de sűrűbb cache-sel. Szerintem is az utóbbi a jobb, láthatjuk a Zen4c-n, hogy mennyivel lehetne összesűríteni a magokat, ha elengedjük a magas frekvenciát.

    Szóval teljesítményben csodát már nem várnék.
    A perf/W nem lebecsülendő és engem is érdekel, hogy vajon mikor fog az Intel és az AMD reagálni erre az aspektusra - ami márpedig a legnagyobb profittal kecsegtető szervereknél és a notebookoknál egy elképesztően fontos szempont.

    Az adoptáció egy másik kérdés.
    Nyilván ha a Windows-t fel tudom telepíteni egy bolti Arm-os notebookra is, és a windows elfejti az egyéb szoftverkompatibilitási problémákat is, akkor a vásárlót elvileg nem kéne érdekelje, hogy mi van a gépben. De ez most is igaz. Az se kéne érdekelje, hogy Intel vagy AMD van és - állítólag - a vásárlók mégis az intel márkanévben bíznak inkább.
    Persze az is lehet, hogy ez humbug és ezt csak az OEM-ek mondják. Akkor viszont az fog dönteni, hogy egy arm mag, ami teljesítményben versenyképes és perf/W vonatkozásban előnyben van, vajon olcsóbb is lesz-e annyival, hogy megérje a nyűgöt, vagy ahhoz az hagyományosan lenni szokott a perf/W előnyt megfizettetik a vásárlóval?

    A lényeg, hogy én itt már tökre ugyanazokat a piaci mechanizmusokat várom, mint ami meghatározza, hogy Intel vagy AMD processzorból mennyi fogy notebookokban.
    Tartok tőle, hogy ha áttörés lesz, akkor az inkább annak köszönhető, hogy lesz egy oylan - Arm tervező - szereplő, aki hajlandó és képes alacsonyabb marzzsal és nagy volumenben - annak kockázatával együtt - vállalni a chipgyártást. Azt meg ugye tudjuk, hogy az AMD általában kínosan ügyelt, hogy helyenként megnyert technológiai előnyét inkább marzsnövelésre, mint piaci részesedés növelésére fordította.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák