Új hozzászólás Aktív témák

  • hcl

    félisten

    LOGOUT blog (1)

    Újra aktuális kérdés.

    NAS átalakítás. Elvekkel ellentétben a virtuális hostom és a NAS összevonódna, hogy csak 1 ház foglalja a helyet. A jelenlegi hostra kerülne minden, 2x4TB HDD-re (esetleg egy SSD vagy "nem érdekes mi van vele" gépeknek HDD.). (Később maga a host is cserélődne, valami újabbra, de amúgy a proci, RAM most is elég.)
    Az érdekelne, hogy melyik architektúra az értelmesebb, és pl. milyen filerendszerrel.
    (Ezek a gépek alapból sleep vagy offban vannak, WOL vagy bekapcsgombbal ébrednek, szóval fogyasztás nem annyira érdekes.)

    - A hostra kerül egy GUI (a hoston most nincs, a NAS néha van azzal is használva, kényelmi okokból), a NAS tartalma külön partíción van, amúgy a KVM elvan, ha kell, akkor indítok virtuálgépet. A NAS tartalma is valamilyen RAID-ben van

    - A NAS virtuális gép, a diszkje egy 3TB-os file (praktikusan qcow2), így a jelenlegi hoston semmit nem kell macerálni, csak +2 diszk, valami RAID-ben

    - A NAS virtuális gép, de a tartalma egy sima partíción van (nem szimpatikus)

    Milyen filerendszer lenne jó ez alá? Btrfs nem ajánlott elvileg VM alá (lassú), azt tudom. RAID mindenképpen kéne, és filerendszer szinten (tükörben a 2x4TB). (ZFS? )
    Mennyire értelmezhető ilyen 3-4TB-os diszk imagek kezelése KVM-en? Eddig a legnagyobb VM-em 250GB volt, Android fordításhoz, az azért nem egy nagy cucc. Mondjuk mivel a KVM használatos azért komolyabb helyeken is, gondolom nincs gond több terás virtuál diszkekkel.

    Köszi minden javaslat :)

    [ Szerkesztve ]

    Mutogatni való hater díszpinty

Új hozzászólás Aktív témák