Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    válasz Jakuu #11137 üzenetére

    ""van aki azt irja fele swap kell a memoriahoz merten a linuxnak, van aki azt irja a duplaja.": én nem láttam még olyan doksit, ami a feléről szól, csak olyat, ami arról, hogyha fogalmad sincs, mennyi swap kell, akkor a fizikai ram dupláját add neki. Ha meg tudod, hogy mennyi kell, akkor annyi. De ez a szabály a pár mega ramos gépek korszakából való. 4 giga ramnál, sőt, már sokkal kevesebbnél sem kell swap átlag felhasználáshoz.

    "Van aki azt irja hogy filebol gyorsabb a swap mint a particiorol,": a swap az annyi, hogy átrohan az adat a block cache-n meg a blokkos driveren. A fájlba swappelés ezen felül megjárja a fájlrendszerhez tartozó kódrészeket is. Elég nyilvánvaló, hogy melyik a gyorsabb, a fájlrendszer plusz rétegei nem lehetnek gyorsabbak, mint a gyalog diszk hozzáférés. Legfeljebb az fordulhat elő, hogy a plusz layer nem lassít annyit egy erős procin, hogy ne a vinyó legyen a szűk keresztmetszet.

    Ha nincs swap, az gyorsabb. Ha van swap, de nem használja, az minimális vagy talán nem is mérhető lassulást okoz. viszont ha nekiáll swappelni, akkor agyhalál van. (most tekintsünk el attól a ténytől, hogy igazából pagel, nem swappel).

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák