A mai mobilhálózatok nem elég jók a metaverzumnak és Zuckerbergnek

A Meta azt mondja: nem tudja megvalósítani a metaverzumhoz kapcsolódó ambícióit, ha nem lesznek jobbak a mobilhálózatok.

Bár fogyasztói körökben nem sok sikert aratott eddig a metaverzum ötlete, a Meta és a vállalatok teljes erővel folytatják terveik megvalósítását. A Meta szerint azonban gond lehet a gyakorlatban, az általuk elképzelt metaverzum megépítése ugyanis lehetetlen jelenleg: ehhez a mostani mobilhálózatoknak drámai fejlődésen kell átesniük.

Hirdetés

Ahhoz, hogy az emberek a metaverzumban dolgozzanak, játsszanak, szórakozzanak, vásároljanak, sokkal jobb mobilos és otthoni hálózatok kellenek. Arról, hogy a mai megoldások nem állnak készen a metaverzumra, az MWC-n is beszélt a Meta egyik vezetője. Ezért együtt dolgoznak az iparági partnerekkel a telekomszektor innovációs irányain.

Nincs még metaverzum, Zuckerberg nagy fejlesztést követel

Az igazi metaverzum a Meta szerint még nem létezik, bár néhány korai projekt adhat némi betekintőt, például a Meta Oculus VR-headseteken keresztül. De a jó élményhez alacsony válaszidő és gyorsabb fel- és letöltési sebesség kell.


[+]

Mark Zuckerberg állásfoglalása szerint a virtuális világokban való jelenlétérzés csak úgy közvetíthető okosszemüvegekre és VR-headsetekre, ha a csatlakozás terén hatalmas fejlődés lesz. Sokkal nagyobb léptékű változtatásról beszélt Zuckerberg, mint amit eddig valaha láttunk. A magával ragadó videostreaming kiterjedt alkalmazásához például teljesen új típusú hálózatok szükségességét említi.

Nagy teher a metaverzum

A BT egyik divízióját vezető Marc Allera szerint a metaverzum hatalmas terhet ró majd a mai hálózatokra, de a telekomszektor dollármilliárdokat költ új technológiára. Szerinte az elmúlt 10 évhez viszonyítva ma azért tudunk olyan sok mindent megcsinálni egy mobilon, mert az iparág és a hálózatok működtetői rengeteg pénzt öltek a szektorba, miközben a tartalmakat szállító cégek ehhez nem járultak hozzá. Szerinte jelenleg is az a kérdés, mivel járulnak hozzá a szektorhoz, azon kívül, hogy folyamatosan őket nyaggatják, mit tesznek legközelebb.

Az AT&T szerint az 5G-t ugyanakkor gyorsabban teszik elérhetővé, mint anno a 4G-t, hatalmasak a befektetések, a válaszidő már alacsony, a sebességek állandóak, a kapacitás nagy. Ez tovább fejlődik majd a jövő évtizedben, és sok iparágat kiszolgálnak majd, köztük a metaverzumot is, amely alapvetően a fejlett 5G-s csatlakozásra épít majd.

Azóta történt

Előzmények