Politikai falba ütközött a Meta EU-t kiszolgáló, gigantikus adatközpontja

Átmenetileg megállították a Metát, így egyelőre nem épülhet meg a gigantikus adatközpontja Hollandiában.

A holland szenátus elfogadta azt a javaslatot, amely a kormányt a Meta által Hollandiában építendő, gigantikus adatközpont építésének átmeneti blokkolására szólítja fel.

Hirdetés

Zeewolde városa már decemberben elfogta a terveket egyébként, Hollandiában akkora adatközpont nincs, amit a Meta építene: ezen keresztül szolgálná ki a Facebook, az Instagram és a WhatsApp teljes európai felhasználói bázisát.

A létesítmény 1,38 GWh fogyasztást generálna, és 166 hektáron terülne el. Teljesen zöld energiából látnák el, 400 állást teremtene. A környezetvédők ugyanakkor ellenzik az építését, a kevés fenntartható energiát nem pazarolnák multicégek hatalmas igényeinek kiszolgálására.


[+]

A javaslatot egyébként a holland törvényhozók többsége támogatta, az újbóli mérlegelésig nemzeti irányelveket dolgoznának ki az adatközpontokkal kapcsolatban: megfelelnek-e a környezetvédelmi szabályozásoknak, stb…

A holland miniszterelnök pártja és egy másik koalíciós párt egyébként a javaslat ellen szavazott, a Dutch Data Center Association szerint pedig ez az egész egy politikai döntés volt. A vád szerint a Facebook és a big tech általánosságban is negatív szemléletet vált ki jelenleg. A DDCA szerint a nagy adatközpontok valójában környezetbarát és hatékony létesítmények, és szükségesek az elmaradott európai digitális infrastruktúra fejlesztéséhez. Azzal is kritizálták a mostani döntése, hogy Hollandia nem lehet digitális piacvezető, ha nem támogatja az ahhoz szükséges infrastruktúrát. Az országban egyébként a 60 adatközpont-működtető a helyi áramfogyasztás 2,8 százalékáért felel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények