Windows XP SP2, Windows 2000 és Vista RTM: nincs tovább

A Microsoft a múlt héten arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy az idén több régebbi Windows-kiadás életciklusa véget ér, azaz ezekhez a termékekhez a jövőben semmiféle támogatás nem vehető igénybe, biztonsági frissítéseket sem adnak ki. Elsőként, április 13-án a Windows Vista RTM – az operációs rendszernek az első, szervizcsomaggal nem frissített változata – vonul nyugdíjba, majd július 13-án a Windows 2000 és a Windows XP Service Pack 2 (SP2).

Hirdetés

E termékek terméktámogatási ciklusa a szoftvervállalat rendes életciklus-ütemtervében lefektetett szabályok szerint ér véget. A Windows 2000 esetében letelt az az időszak, 10 év, melyre a vállalat vállalja operációs rendszerei támogatását (alapértelmezés szerint ezekhez 5 év általános támogatást és 5 év ún. meghosszabbított támogatást nyújt). A szervizcsomagokat a cég a következő pakk kiadásától számított 24 hónapig támogatja, ez magyarázza a Windows Vista RTM (vagy SP0) és az XP SP2 küszöbön álló nyugdíjazását.

A szoftvervállalat az érintett termékeket használóknak azt javasolja, hogy frissítsenek az azokhoz elérhető legfrissebb szervizcsomagra, azaz az XP esetében az SP3-ra, a Vista esetében pedig az SP2-re (a művelethez előbb az SP1-et is telepíteni kell). Megfontolandó a legújabb rendszerre, a Windows 7-re történő áttérés is – teszik hozzá. A Windows 2000 helyett mindenképpen egy újabb kiadást kell választania a felhasználóknak, ha terméktámogatást akarnak kapni a rendszerükhöz.

A termékek természetesen a támogatási ciklus lejárta után is használhatók maradnak, de mivel semmiféle frissítés nem érkezik hozzájuk, idővel egyre sebezhetőbbé válnak.

Azóta történt

Előzmények