Nem akar kihalni a Windows XP SP2

Még ma is sok vállalatnál van rendszeresítve a Windows XP Service Pack 2 (SP2) operációs rendszer, pedig másfél hónap múlva e kiadásnak véget ér az életciklusa – figyelmeztetett a múlt héten egy amerikai cég. E Windows-verzió július 13-án vonul nyugdíjba, innentől kezdve nem készül hozzá semmiféle patch, így biztonsági frissítés sem, ezért idővel egyre sebezhetőbbé válik, egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelent majd a használata.

Hirdetés

A biztonságikockázat-felméréssel és megfelelőségmenedzsmenttel foglalkozó Qualys adatai szerint a nagyvállalati PC-k 80 százalékán még ma is Windows XP fut, és e gépek felén XP SP2. Wolfgang Kandek, a cég technológiai vezetője a PC World-nek azt mondta: az, hogy ilyen makacsul életképes e 2004-ben kiadott frissítés, azzal magyarázható, hogy a vállalatok informatikai csoportjai nem szeretnek hozzányúlni ahhoz, ami működik. „De azt gondolom, augusztustól kezdődően egyre nehezebb lesz védeni ezt az álláspontot. A befoltozatlan sebezhetőségeket kihasználó komolyabb exploitok három-négy hónappal később érkeznek majd” – mondta.

A Qualys statisztikái szerint a vállalatok az elmúlt 11 hónapban ugyan nagyobb arányban frissítettek az újabb, SP3-ra, mint korábban, de még ma is rendkívül nagy a kihalásra ítélt szervizcsomagot használó számítógépek száma. Ez – mondja Kandek – talán annak is köszönhető, hogy a Microsoft nem verte igazán dobra azt, hogy a termék életciklusa hamarosan véget ér. A szoftvervállalat egyébként korábban az érintett terméket használóknak azt javasolta, hogy frissítsenek az SP3-ra, amelyhez egészen 2014-ig járnak majd frissítések.

A Microsoft idén áprilisban jelentette be, hogy a jövőben – térítés fejében – biztosít telefonos vagy e-mailes támogatást azoknak az ügyfeleinek is, akik hivatalos már nem támogatott operációsrendszer-kiadást használnak, de ők csupán a felmerült kérdések megválaszolására számíthatnak, patchekre nem.

Azóta történt

Előzmények