Windows XP SP2: nincs tovább, váltani kell

Holnap véget ér két régebbi Windows-kiadás, a Windows 2000 és a Windows XP Service Pack 2 (SP2) életciklusa, azaz ezekhez a termékekhez a jövőben semmiféle támogatás nem vehető igénybe, biztonsági frissítéseket sem ad ki hozzájuk a Microsoft. Felmérések szerint az utóbbi rendszert még ma is számos vállalat használja, ami az idő előrehaladtával a patchek elmaradása miatt egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelent majd.

Hirdetés

Az érintett termékek támogatási ciklusa egyébként a szoftvervállalat rendes életciklus-ütemtervében lefektetett szabályok szerint ér véget. A Windows 2000 esetében letelt az az időszak, 10 év, melyre a vállalat vállalja operációs rendszerei támogatását (alapértelmezés szerint ezekhez 5 év általános támogatást és 5 év ún. meghosszabbított támogatást nyújt). A szervizcsomagokat pedig a cég a következő pakk kiadásától számított 24 hónapig támogatja, ez magyarázza az XP SP2 nyugdíjazását.

A Microsoft az érintett termékeket használóknak azt javasolja, hogy frissítsenek az azokhoz elérhető legfrissebb szervizcsomagra, azaz az XP esetében az SP3-ra, de megfontolandó a legújabb rendszerre, a Windows 7-re történő áttérés is – teszik hozzá. A Windows 2000 helyett mindenképpen egy újabb kiadást kell választania a felhasználóknak, ha terméktámogatást akarnak kapni a rendszerükhöz.

A nyugdíjazásra ítélt operációs rendszerek természetesen a támogatási ciklus lejárta után is használhatók maradnak, de mivel semmiféle frissítés nem érkezik hozzájuk, idővel egyre sebezhetőbbé válnak. Egy májusban publikált felmérés szerint a nagyvállalati PC-k 80 százalékán még Windows XP fut, és e gépek felén XP SP2. Szakértők rámutatnak: az, hogy ilyen makacsul életképes e 2004-ben kiadott frissítés, azzal magyarázható, hogy a vállalatok informatikai csoportjai nem szeretnek hozzányúlni ahhoz, ami működik – most azonban eljött az ideje.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények