NFT-t csinált egy sebész egy terrortámadás túlélőjének röntgenjéből

A Bataclan elleni terrortámadás egyik túlélője alaposan meglepődött, amikor a röntgenfelvételét NFT-ként kínálta valaki online eladásra.

Régóta egyértelmű, hogy az NFT-k esetében nem csak a jogi háttérrel és szabályozásokkal vannak igen súlyos problémák, de gondot jelent, hogy a befektetők jelentős része azt sem érti, tulajdonképpen mit vásárol meg (mégis egyre többen és egyre többet költenek a szektorban). Ahogy az is, hogy egyre elképesztőbb húzásokkal találkozni, már nem csak ismert művészek alkotásait adják el engedély nélkül NFT-ként, nagy trend a mindenféle egyperces rajzokon túl az is, hogy virtuális világokban adnak el „területet” NFT-ként. Mindig van persze valami új.

A napokban nagy port kavart, hogy egy francia sebész ellen jogi eljárást indították, miután kiderült, hogy az egyik betegének röntgenfelvételét próbálta meg az illető beleegyezése nélkül, NFT-ként, digitális művészeti alkotásként értékesíteni.

Az egyik párizsi kórház sebésze a nő karjáról készült röntgenképet akarta eladni – a felvételen az látható, hogy egy AK-47-es egyik lövedéke fúródott a nő karjába, egy csonthoz közel. A nőt a 2015-ös, Bataclan elleni terrortámadás során lőtték meg.

Az esetet súlyosbítja, hogy Emmanuel Masmejean az NFT reklámozásakor a betegről is írt, például azt, hogy a párját elveszítette a mészárlás során. A nő ügyvédje szerint védence a leírás alapján beazonosítható volt. A sebész állítólag beismerte, hogy az ötlet hiba volt, és engedélyt kellett volna kérjen a betegtől. Az NFT-t egyébként az OpenSea platformon, 2446 euróért akarta eladni.

Továbbra is igaz, hogy az NFT-k, vagyis a nem átruházható tokenek csak digitális gyűjthető elemek, amelyeket bár nem lehet duplikálni, fizikai formában nem léteznek, és nem magát az alkotást, fájlt jelentik, csak egy digitális tanúsítványt annak tulajdonjogára vonatkozóan. A szakemberek szerint az ilyen digitális tokeneknek semmi értéke nincs, továbbá rengetegen használják kiterjedt átverésekhez a szabályozatlan, de hatalmas erőkkel növekvő ágazatban.

Azóta történt

Előzmények