A Telekom nyerte az állami pályázatot, de a Vodafone megtámadta a döntést

A Vodafone arra hivatkozik, hogy évi közel félmilliárd forinttal olcsóbbak lennének az államnak versenytársuknál.

A vállalat tegnap délután jelentette be, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által kiírt „Mobil távközlési szolgáltatás beszerzés – 2016” keretében a Magyar Telekom lett a nyertese a „Kormányzati hangalapú csomagok” központosított közbeszerzési eljárásnak.

Hirdetés

A döntés szerint a szerződéskötést követő 39 hónapban a Magyar Telekom, illetve leányvállalata a T-Systems Magyarország fogja ellátni a teljes érintett kört, vagyis a kormányzati szervezeteket és a rendszerhez önként csatlakozó intézményeket (önkormányzatokat, intézményfenntartókat, bíróságokat) mobil hang és hozzá kapcsolódó mobil internet szolgáltatással. Az eljárás keretösszege 5 milliárd forint, az érintetti kör összesen közel 200 ezer SIM kártyát jelent, és az intézmények 2017 februárjától kezdhetik meg a szerződéskötést a szolgáltatóval.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a szerződéskötés kapcsán közölte: „Büszkék vagyunk arra, hogy a pályáztatási eljárást követően ezzel a jelentős sikerrel kezdhetjük az évet. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy minden érintett megelégedéssel vegye igénybe szolgáltatásainkat.” (A megrendelés egyébként elenyésző tétel a Telekom büdzséjében, pl. idén a tervezett éves bevétel mindössze 0,3 százalékáról van szó.

Nem sokkal a Telekom közleménye után egy másik pályázó, a szolgáltatást az elmúlt években biztosító Vodafone Magyarország is megszólalt, akik bejelentették, hogy az illetékes Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon megtámadták a KEF határozatát, arra hivatkozva, hogy a pályáztató annak ellenére zárta ki a vállalatot a pályázati eljárásból, hogy dokumentáltan ők tették a legjobb ajánlatot: „A verseny végeredményét döntően befolyásoló, a belföldi tarifák összehasonlíthatóságát szolgáló »súlyozott szolgáltatási díjak összesen« bírálati elemre jelen eljárásban a Vodafone 2317 Ft, amíg Magyar Telekom Nyrt. másodikként 3603 Ft értékű ajánlatot tett.” A közleményben szerepel, hogy a KEF a túl alacsony árajánlatra hivatkozva zárta ki a pályázatból a Vodafone-t, kétségbe vonva, hogy a Vodafone Magyarország képes a szolgáltatást finanszírozni.

Azóta történt

Előzmények