A Vodafone és a Digi is nyert a 3,5 GHz-es frekvenciatenderen

Aki kimaradt, lemarad: várhatóan 2020 előtt nem írnak ki újabb pályázatot a frekvenciasávra, ami szélessávú mobilszolgáltatásokra tökéletes.

Hatvan megahertznyi frekvencia használati jogát szerezte meg 18 évre a Vodafone 648,6 millió forintért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pályázatán, a 3400-3800 MHz-es tartomány alsó, 3400-3600 MHz-es feléből. A Digi a felső, 3600 és 3800 MHz közé eső régióból jutott 20 MHz-es joghoz, 248 millió forintos áron.

Az eredményhirdetést követően Karas Mónika, az NMHH elnöke a 3,5 GHz-es tartománnyal kapcsolatban a "nagy adatátvitelt igénylő szélessávú mobilszolgáltatások és azokra a vezeték nélküli felhordó hálózatok kiépítésére alkalmas, amelyek megteremtik az egyes hozzáférési pontok és a használók rendszerei közötti kapcsolatot", hozzátéve hogy "az állandó helyű hozzáférési hálózatok kiépítését is lehetővé teszi."


(forrás: Kovács Tamás (MTI)) [+]

A pénteken bejelentett Fixed Connectivity (FC)szolgáltatásokra előfizető vállalati ügyfelek tapasztalhatják meg a tartományban rejlő lehetőségeket, mivel a vezetékes szolgáltatások támogatására például kiválóan alkalmas a frekvencia - válaszolta az IT café kérdésére Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese. Hogy ez mikorra fog megtörténni, azt mondta: "viszonylag hamar, egy éven belül mindenképp, de akár már 2016-ban is elkezdődhet a használat.

Mivel a következő értékesítési pályázat ebben a tartományban csak 2020-ra várható, Marchhart Pál úgy fogalmazott, a technológiai fejlődés ütemét figyelembe véve hiba lett volna addig várni. A trendek jól mutatják, hogy a kapacitásigény rohamosan nő, és a több frekvenciát együttesen használó megoldások terjednek,

Azt, hogy a Vodafone szép nagy szeletre vágyik a vezetékes szolgáltatások piacából, még pénteken jelentette be Király István, a vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese. Azt is elárulta, a menedzselt szolgáltatások piacán legalább 10 százalékos piaci részesedést kívánnak elérni a következő évek során. Ehhez jó alap az országos 3G és 4G lefedettséget kiszolgáló mintegy 9000 km-es optikai gerinchálózat, illetve a ma elnyert 60 MHz-nyi frekvencia a 3,5GHz-es tartományban.

A Vodafone azért lép be a Magyarországon számára új piacra, mert az elmúlt időszakban egyre erősebben érzékelte az igényt a mobilszolgáltatási keretmegállapodásoknál szélesebb körű, fix-mobil konvergens szolgáltatásokra. A Fixed Connectivity szolgáltatások bevezetésével a Vodafone egy kézből tudja nyújtani ügyfeleinek az összes távközlési szolgáltatást, így a vállalati mobil szolgáltatások piacán is tovább erősíti pozícióit, tette hozzá Király István.

A vezérigazgató-helyettes szerint elavult a nagyvállalatok adatszolgáltatáshoz kapcsolódó infrastruktúrája, az asztali telefonok gyakran feleslegessé váltak, a hangszolgáltatás dominánsan átkerült mobilra, fenntartása komoly költséget jelent a cégeknek. Biztonsági okokból is egyre nagyobb igény a piacon, hogy minél kevesebb hozzáférési pont legyen a vállalat belső hálózataihoz, kevesebb szolgáltató bevonására legyen szükség. Ezért a Vodafone úgy látja, a piac nyitott az informatikai infrastruktúra újragondolására.

A nagyvállalati ügyfelek számára bérelt vonalat, bérelt vonali internet szolgáltatást és virtuális magánhálózati szolgáltatásokat kínál a Vodafone, kiegészítve ezáltal a vállalati mobil- és Vodafone Iroda szolgáltatásokat. Az új menedzselt adatszolgáltatásokat garantált minimum 99,5 százalékos rendelkezésre állással,  folyamatos (24/7-es) műszaki ügyfélszolgálati háttérrel és önkiszolgáló felülettel lehet megrendelni. Ezen a felületen az ügyfelek folyamatos és azonnali visszajelzést kapnak a valós szolgáltatási szintekről, és többek között folyamatosan nyomon követhetik, elemezhetik a pillanatnyi sávszélesség adatokat is.

Azóta történt

Előzmények