450 megabitet villantott a Telekom

A Gödöllőn indult pilot projekt sikeresen vizsgázott a gyakorlatban, egy Cat9-es mobilrouterrel elértük az elméleti maximumot.

A frekvenciatenderben vállalt kötelezettségeivel összhangban "közel az összes" 1000-6000 fős településen elérhetővé teszi egy  éven belül a 4G szolgáltatását, emellett az ezer fő alatti lélekszámú települések (1774 darab) közül 1500-ban szintén elindítja a 800 MHz-es frekvencia felhasználásával jövő novemberig.

Mint a villám
Mint a villám

A vállalat eközben fejleszti a 300 Mbps 4G+ hálózatát is, jelenleg több mint 40 településen élvezhetik ennek előnyeit az ügyfelek. Sőt, a mai napon Gödöllőn demózták, amint 450 Mbps sebbességre kapcsolnak - ennek egyelőre csak a gödöllőiek örülhetnek igazán, a vállalat tervei szerint ugyanis kiemelt rendezvényeken, eseményeken vetik majd be ezt a megoldást.

A Telekom kínálatában a nagy gyártók Cat9 jelű csúcskészülékei már képesek a 450 Mbps sebesség vételére, míg a 300 Mbps képes okostelefonokból már jóval nagyobb kínálattal, több mint 30 féle készülékkel várják az ügyfeleket. Megfelelő eszköz birtokában a szolgáltató 300 Mbps sebességű díjcsomagjaival tudják kihasználni a 4G+ szolgáltatás előnyeit a fejlesztésben érintett lakosok.

A Telekom 4G hálózatának országos lakossági kültéri lefedettsége most 97,6 százalékos, a hálózatfejlesztések eredményeképpen év végére eléri a 98%-t, a beltéri lefedettség pedig 87%-ra emelkedik a tervek szerint. A fejlesztések gyakorlati haszna a felhasználók szempontjából a mobilinternet stabilitása és sebessége, a különböző sávtartományok összehangolt vezérlése (Carrier Aggregation, CA) lehetővé teszi nagyobb sebesség elérését. Jellemzően kétszer 20 MHz-es sávokat használnak erre a célra, Gödöllőn hármat. A technológia maximálisan 100 MHz-et, azaz 5 tartomány "összekötését" teszi lehetővé.

Azóta történt

  • Akarok én vállalkozóként fejlett IT-t?

    Hajlandóság ugyan tapasztalható, de a választások minőségét erősen befolyásolja az előképzettség, illetve a bátorság. A fiatal és a képzett vezetők járnak az élen – mindez az oktatás szerepét emeli ki.

  • Dobogón hazánk 4G sebességben

    Csak két ország előzi meg Magyarországot átlagos 4G sebességben az OpenSignal friss jelentése szerint.

  • A Vodafone elindította a 4G+ szolgáltatást

    A budapesti beltéri 3G lefedettség fejlesztése után a Vodafone elindította a fővárosban a 4G+ szolgáltatást az 1800 MHz-es LTE frekvenciasáv bekapcsolásával.

Előzmények