Mégis kivizsgálják, hogy miért olyan népszerű az Apple böngészője

Oda-vissza táncolnak: a brit trösztellenes hatóság mégis kivizsgálhatja, miért olyan népszerű az Apple mobilos böngészője és felhős gamingszolgáltatás-csomagja.

A brit CMA tavaly indított vizsgálatot, mert ki akarta deríteni, miért olyan domináns a piacon az Apple és a Google mobilos böngészője.

Az Apple azzal válaszolt, hogy a CMA-nak nincs törvényi ereje arra, hogy ilyesmit vizsgáljon, ráadásul túl későn kezd érdeklődni, mivel már kiadott egy jelentést a mobilos platformokról korábban (ami megállapította, hogy az Apple és a Google uralják a piacot).

Az Apple fellebbezését elfogadta a Competition Appeal Tribunal, de a fellebbezési bíróság már a trösztellenes hatóságnak adott igazat.

Így a bíró szerint a CAT téved a CMA versenyt és fogyasztókat védő szerepében, és az értelmezésük egyébként is súlyos következményekkel járna a versenyhatóságra nézve, mert azt sugallná, hogy nincs is joguk kivizsgálni az aggályos kérdéseket, még jogos esetben sem. Így végeredményben a fogyasztókat sem védhetnék meg.

Így a trösztellenes hatóság megkapta a szükséges támogatást, újraindul a vizsgálat, ha vége a jogi folyamatnak. De az Apple addig még újra fellebbezhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények