Az Apple és a Google felhasználói után kémkednek a kormányok

Egy amerikai szenátor azt állítja: egyes kormányzatok a mobilos értesítéseken keresztül kémkednek az Apple és a Google felhasználói után.

Ron Wyden amerikai szenátor az USA igazságügyi minisztériumának küldött levelében arra figyelmeztet, hogy azonosítatlan kormányzatok figyelik meg az Apple és a Google felhasználóit a mobilos push értesítéseken keresztül.

A levélben kevés a konkrétum, nem részletezik a gyakorlatot, de állítólag újabb olyan módra derült fény, amelyen keresztül a kormányok követhetik a mobilokat.

A hang- vagy vizuális jelzéssel operáló átküldési értesítésekről nem mindenki tudja, hogy gyakorlatilag az összes az Apple és a Google szerverein halad át. Így ez a két cég mindent láthat az appok irányából a felhasználóikhoz tartó forgalom kapcsán.

Az Apple az ügyre reagálva közölte: a levélnek hála megkapták azt, amit kellett, és végre többet árulhatnak el a nyilvánosságnak arról, hogyan figyelik a kormányzatok a push értesítéseket. Eddig ugyanis a kormány tiltotta az információk megosztását, tették hozzá. Most, hogy a módszer nyilvánosságra került, az Apple átláthatóbb lehet az effajta kérések kapcsán.

A Google is Wyden oldalán áll, és informálná az embereket az ilyen kormányzati kérésekről.

Az USA igazságügyi minisztériuma nem beszélt arról, hogy megtiltotta-e a két óriáscégnek, hogy beszéljen a témáról.

A különféle adatokat állítólag nem csak amerikai hatóságok, más országok kormányai is kérik. Többek között ezek révén az üzenetküldők névtelen felhasználóit konkrét Apple- vagy Google-fiókhoz lehet kapcsolni. Azt nem árulták el Wyden forrásai, mely kormányokról van szó, de állítólag az USA szövetségeseiről. Azt pedig még a források sem tudják, mióta tart ez a gyakorlat.

Azóta történt

Előzmények