Hihetetlen kincsek a neten a Vatikáni Könyvtárból

Egy kiemelten nagyszabású digitalizálási projekt érkezett mérföldkőhöz kedden, amikor résztvevők bejelentették, hogy elérhetővé tették az interneten a vatikáni könyvtár (Biblioteca Apostolica Vaticana), illetve egy híres brit könyvtár kéziratairól és könyveiről készült képek első csoportját, mely körülbelül másfél millió digitalizált oldalt jelent.

Hirdetés

A 2012-ben indított programban a vatikáni könyvtár partnere az Oxfordi Egyetem Bodleian Könyvtára, az anyagi hátteret a Polonsky Alapítvány kétmillió fontos támogatása biztosítja. A négy évre tervezett digitalizációs munka során a két könyvtár három csoportban készíti el legértékesebb kincseikről a képeket: a héber kéziratokat, a görög kéziratokat, illetve a korai nyomtatványokat fényképezik, illetve szkennelik.

biblia

Monsignor Cesare Pasini, a vatikáni könyvtár prefektusa az AP hírügynökségnek kedden elmondta, hogy a többi ilyen típusú vállalkozáshoz hasonlóan őket is két cél vezeti: az emberiség kultúrkincseit mindenki számára elérhető tenni, illetve megőrizni ezeket a munkákat.

A nyilvánossá vált adatbázis minden darabja különlegesen értékes, de kiemelkedik közülük például két Gutenberg Biblia (mindkét könyvtárból egy-egy), illetve egy 11. századi illusztrált görög nyelvű, valamint egy 15. századi német nyelvű Biblia.

Azóta történt

Előzmények