Újabb nagyszerű adatbázis: elindult az Amerikai Digitális Közkönyvtár

A Digital Public Library of America (DPLA) elindulásával egy újabb nagyszerű adatbázis és platform nyílt meg azok előtt, akik történeti értékű tartalmakra kíváncsiak.

Habár az Egyesült Államokban már nagyon sok hasonló, a kultúrkincsek digitalizálását és közzétételét célzó projekt működik, a DPLA béta-verziójának hozzáférhetővé válása mégis nagy szó, mivel hangsúlyozottan az amerikai történelemre, kultúrára koncentráló nemzeti, a lehető legtöbb adatbázist egy helyen kezelő honlap kezdte meg nyilvános működését.

DPLA
Butch Cassidy egyik találkahelye az 1890-es években

A nyilvánvalóan a nemzeti identitás erősítését is célzó kezdeményezés kétéves munka után jutott el jelenlegi állapotába, és most az oldal látogatói 2,4 millió rekordhoz férhetnek hozzá: könyvekhez, képekhez, videókhoz, hanganyagokhoz stb., melyeket – hasonlóan az európai Europeana működéséhez – Amerika könyvtárai, levéltárai, múzeumai és egyéb archívumai helyeztek el az adatbázisban. Vagyis a DPLA éppúgy nem rendelkezik saját anyaggal, mint az Europeana, valójában közös felületet, adatbázist és hozzáférést kínál a számtalan helyen található digitális anyagokhoz. Egy jól működő rendszerben ennek az az előnye, hogy a felhasználóknak nem kell számtalan elszeparált adatbázist böngészniük, mivel egyetlen helyről elérik az összeset. A hátránya is ebből fakad azonban (akárcsak az európai projekt esetében): a DPLA csak elvezet a dokumentum tárhelyéhez, ám ott már nem érvényesek a Digitális Közkönyvtár szabályai: ahány forráshely, annyiféle formátum, annyiféle böngészőbeépülő stb.

A projekt honlapja még tesztfázisban is többféle lehetőséget kínál a böngészésre, keresésre, nézelődésre: dinamikus térkép, idővonal alapján történő böngészés, tárlatvezetés, illetve speciális alkalmazások is rendelkezésre állnak.

DPLA
Körözvény Butch Cassidy bandatagjairól

A nemzeti digitális könyvtár létrehozása három fontos intézmény vezetésével valósult meg: kezdeményezők voltak a Kongresszusi Könyvtár, a HathiTrust Digitális Könyvtár, illetve a nemzetközi tevékenységet folytató, de amerikai székhelyű Internet Archive. Miután 2010 decemberében a kezdeményezés mögé állt több más szervezet is, egy évvel később a Harvard Egyetem szervezésében kialakult egy olyan csapat, mely már alkalmas volt a DPLA megtervezésére és létrehozására.

Az egy ilyen projektnél szinte természetes, hogy a technológiai hátteret biztosító platform teljesen nyílt, így a nyitott API-t alkalmazva a fejlesztők és a kutatók felhasználhatják oktatáshoz, ismeretterjesztéshez stb.

A DPLA nyilvánvalóan tovább fejlődik még, de két dolog elmondható: rövidebb idő alatt jött létre, mint az Europeana, és az oldal nem fagyott le napokra a nyilvános teszt indulásakor.

Azóta történt

Előzmények