Újabb nagyszerű adatbázis: elindult az Amerikai Digitális Közkönyvtár

A Digital Public Library of America (DPLA) elindulásával egy újabb nagyszerű adatbázis és platform nyílt meg azok előtt, akik történeti értékű tartalmakra kíváncsiak.

Hirdetés

Habár az Egyesült Államokban már nagyon sok hasonló, a kultúrkincsek digitalizálását és közzétételét célzó projekt működik, a DPLA béta-verziójának hozzáférhetővé válása mégis nagy szó, mivel hangsúlyozottan az amerikai történelemre, kultúrára koncentráló nemzeti, a lehető legtöbb adatbázist egy helyen kezelő honlap kezdte meg nyilvános működését.

DPLA
Butch Cassidy egyik találkahelye az 1890-es években

A nyilvánvalóan a nemzeti identitás erősítését is célzó kezdeményezés kétéves munka után jutott el jelenlegi állapotába, és most az oldal látogatói 2,4 millió rekordhoz férhetnek hozzá: könyvekhez, képekhez, videókhoz, hanganyagokhoz stb., melyeket – hasonlóan az európai Europeana működéséhez – Amerika könyvtárai, levéltárai, múzeumai és egyéb archívumai helyeztek el az adatbázisban. Vagyis a DPLA éppúgy nem rendelkezik saját anyaggal, mint az Europeana, valójában közös felületet, adatbázist és hozzáférést kínál a számtalan helyen található digitális anyagokhoz. Egy jól működő rendszerben ennek az az előnye, hogy a felhasználóknak nem kell számtalan elszeparált adatbázist böngészniük, mivel egyetlen helyről elérik az összeset. A hátránya is ebből fakad azonban (akárcsak az európai projekt esetében): a DPLA csak elvezet a dokumentum tárhelyéhez, ám ott már nem érvényesek a Digitális Közkönyvtár szabályai: ahány forráshely, annyiféle formátum, annyiféle böngészőbeépülő stb.

A projekt honlapja még tesztfázisban is többféle lehetőséget kínál a böngészésre, keresésre, nézelődésre: dinamikus térkép, idővonal alapján történő böngészés, tárlatvezetés, illetve speciális alkalmazások is rendelkezésre állnak.

DPLA
Körözvény Butch Cassidy bandatagjairól

A nemzeti digitális könyvtár létrehozása három fontos intézmény vezetésével valósult meg: kezdeményezők voltak a Kongresszusi Könyvtár, a HathiTrust Digitális Könyvtár, illetve a nemzetközi tevékenységet folytató, de amerikai székhelyű Internet Archive. Miután 2010 decemberében a kezdeményezés mögé állt több más szervezet is, egy évvel később a Harvard Egyetem szervezésében kialakult egy olyan csapat, mely már alkalmas volt a DPLA megtervezésére és létrehozására.

Az egy ilyen projektnél szinte természetes, hogy a technológiai hátteret biztosító platform teljesen nyílt, így a nyitott API-t alkalmazva a fejlesztők és a kutatók felhasználhatják oktatáshoz, ismeretterjesztéshez stb.

A DPLA nyilvánvalóan tovább fejlődik még, de két dolog elmondható: rövidebb idő alatt jött létre, mint az Europeana, és az oldal nem fagyott le napokra a nyilvános teszt indulásakor.

Azóta történt

Előzmények