A britek befejezték olajfestményeik digitalizálását

A Manchesteri Nemzeti Futballmúzeumban található alkotások lefényképezésével lezárult az az évtizedes projekt, melynek célja az volt, hogy digitális formában rögzítsék Nagy-Britannia gyűjteményeiben és egyéb nyilvános tereiben körülbelül 45 ezer alkotó mintegy 210 ezer olajfestményét – tudósított az eseményről a projektben támogatóként is jelen lévő BBC.

A munkát a Public Catalogue nevű alapítvány indította meg körülbelül tíz éve, és azóta múzeumokban, galériákban, egyetemeken, közhivatalokban, kórházakban, sőt atombunkerben is digitalizálták a köztulajdonban lévő képeket, melyek várhatón decembertől az interneten is elérhetőek lesznek – jelenleg az állomány körülbelül 20 százaléka tekinthető megy a BBC Your Paintings weboldalán. Hatalmas előnye lesz ennek az adatbázisnak, mondta el az alapítvány vezetője, Andrew Ellis egy rádióinterjúban, hogy a kiállítóhelyek korlátozott mérete miatt a lefényképezett képek 80 százaléka raktárakban hever, a nagyközönség nem láthatja őket – ám az interneten bárki bármikor megnézheti ezeket is. Arról nem is beszélve, hogy a most digitalizált képek kétharmadáról még soha nem készült fényképfelvétel.

A hatalmas munka záró szakaszához érve az alapítvány már a továbblépésen gondolkodik, és azt tervezik, hogy a brit szoborkincsről készítenek hasonló digitális gyűjteményt.

Magyarországon a Szépművészeti Múzeumban szintén közel egy évtizede folyik már hasonló munka, melyről hamarosan hosszabban is beszámolunk lapunkban.

Azóta történt

Előzmények