Japánok digitalizálják a Vatikán kéziratait


A Vatikán újabb nagyszabású digitalizálási programot indított el március 20-án, amikor bejelentették, hogy az e téren már nagy gyakorlatot szerzett japán NTT Data cég közreműködésével körülbelül másfél millió oldalnyi kéziratot digitalizálnak a pápai könyvtár 82 ezer tételt, mintegy 41 millió oldalt tartalmazó gyűjteményéből, majd ezeket közzéteszik az interneten. Ez a mostani projekt négy évig tart, és később tárgyalnak az esetleges meghosszabbításáról.

A 15. században alapított vatikáni könyvtár egyike a világ legfontosabb gyűjteményeinek, a fentieken kívül 1,6 millió könyvet őriznek, emellett nagy és kiemelkedő értékű érme- és képgyűjteménnyel rendelkeznek.

Jean-Louis Brugues, az intézmény könyvtáros-levéltárosa a bejelentéskor közölte, hogy a most feldolgozandó anyagok között lesznek a felfedezések kora előttről származó amerikai és ázsiai kéziratok, de például egy ritka, körülbelül 400 körül keletkezett, Vergilius verseit tartalmazó manuszkriptum is.

A nagyjából háromezer kéziratot feldolgozó négyéves projekt várható költsége 18 millió euró, az NTT a technikai felszerelést és szakemberei munkáját díjmentesen biztosítja. A japán cég nemcsak a konkrét projekthez nyújt segítséget, hanem komplett cselekvési tervet és szakmai útmutatót készítenek a könyvtár számára a jövőbeli digitalizálási programokhoz is (ebbe természetesen beleértve a formátumokra, a metaadatok kezelésére, az adatbázisok kiépítésére, valamint a netes megjelenésre vonatkozó ajánlásokat is).

Azóta történt

Előzmények