Az USA szerint a legnagyobb kínai kereső és a Pirate Bay a gazdaság ellenségei

Az Egyesült Államok kereskedelmi bizottsága (US Trade Representative Office – USTR) hétfőn egy felmérésre hivatkozva (Review of Notorious Markets) hivatalosan közölte, hogy mely weboldalakat tartják a szerzői jogok, a hamisítás szempontjából legveszélyesebbeknek a világon, és a listán előkelő helyen áll a nagy kínai kereső a Pajtu (Baidu), valamint a Pirate Bay torrentoldal.

A Pirate Bay esetében egyértelmű a vád megalapozása, a Pajtut pedig azért támadják, mivel felméréseik szerint a kereső előnyben részesíti találati oldalain az olyan weboldalak megjelenítését, akik hamis vagy illegálisan terjesztett termékeket kínálnak. Ezért az USTR sürgeti azokat az államokat, melyek területén e cégek működnek, hogy minden erejükkel legyenek azon, hogy a hamisítást és a kalózkodást visszaszorítsák, kettőzzék meg erőfeszítéseiket, mivel a piacromboló magatartás elleni fellépéseik elégtelenek voltak.

E figyelmeztetés elsősorban Kínának szól, mert bár a világ minden részéről hoznak példákat, az összeállított listában hangsúlyosan szerepelnek kínai cégek. A piacvezető kereső mellett a Taobao, a legnagyobb kínai aukciós portál is a megvádoltak közé került, s rajtuk kívül még igen sok, egyéb szolgáltatást (sportközvetítést, szoftvereket stb.) kínáló vállalkozás is. A közlemény némiképp elismeréssel szól arról, hogy történtek már lépések a törvénytelen tevékenységek visszaszorítása érdekében, de ezeket nagyon kevésnek, kevéssé hatékonynak ítélik.

A Pajtu szóvivője egyelőre nem kívánta kommentálni a jelentés állításait, illetve az USTR nyilatkozatát, a Taobao képviselője megerősítette, hogy eddig is igyekeztek megvédeni a jogtulajdonosok érdekeit, és a jövőben is ezt fogják tenni.

Azóta történt

Előzmények