Orwell megmondta

A megfigyelési szigorításokat sokan ellenzik, ám a történések mintha annak kedveznének, hogy az új törvényeket csont nélkül elfogadják.

Nagy-Britanniában már évek óta, időnkénti fellángolásokkal tart az a vita, ami az online tevékenységek állami felügyeletéről szól, konkrétan arról, hogy a szolgáltatókat a korábbiakhoz képest sokkal szigorúbb megfigyelési és adatrögzítési tevékenységre köteleznék. A tervezett változtatások ma már Európa sok országában nem számítanának kivételesnek, de a magánéletet hagyományosan szigorúan védő Egyesült Királyságban ez komoly törést jelentene.

Az ma Európában elfogadott és bevett gyakorlat, hogy az internetszolgáltatóknak van adatmegőrzési kötelezettségük, hogy bűnügyekben tudják segíteni a hatóságokat. Ám ez a gyakorlat eddig ügyesen egyensúlyozott a bűnözők megtalálásának érdeke, illetve a magánélet zavartalanságának biztosítása között. Szó szerint ez azt jelenti, hogy a szolgáltatóknak az online tevékenységek metaadatait kell tárolni az adott ország törvényei szerint meghatározott időpontig, minden ezen túlmenő megfigyelési tevékenység szigorúan szabályozott, engedélyekhez és jóváhagyásokhoz kötött – vagyis pl. egy e-mail metaadatai (ki, mikor, kinek stb.) viszonylag könnyen elérhetőek, de a levél tartalmához egy nyomozó hatóság csak különleges engedély birtokában férhet hozzá, és e tartalom tárolására a szolgáltató általánosságban nem kötelezhető.

George Orwell
[+]

E gyakorlaton változtatna némiképp Nagy-Britanniában az új, már legalább öt éve asztalon lévő törvényjavaslat, mely a híradások szerint egy nem nyilvános konzultáción a szolgáltatók és a kormány megegyezése alapján formálódott ki, és ennek az igazi újdonsága az, hogy az állam kötelezné a szolgáltatókat egy „fekete doboz” beépítésére rendszereikbe, ami azt jelentené, hogy a hatóságok bármely felhasználó, bármely weboldal online aktivitását képesek követni. Ez még mindig a metaadatokról szólna a javaslat szerint, nem a tartalomról. Az újdonság az lenne, hogy a jelenlegi törvény szerint a telefon- és internetszolgáltatóknak az a kötelezettségük, hogy kormányzati kérésre telepítsenek ilyen adatrögzítő eszközöket és technológiákat, de a jövőben ez alap elvárás lenne, indok nélkül is be kell építeni a fekete dobozokat.

Brit jogvédő szervezetek szerint ez súlyos megsértése lenne a magánéletet védő jogoknak, hasonló ahhoz, ami Oroszországban érvényes, ahol a szolgáltatóknak kötelessége direkt hozzáférést adni a kormány számára. Ha életbe lépne az új szabályozás, ami a javaslatban szerepel, akkor összesen 48 kormányzati ügynökség kapna arra jogot, hogy a brit polgárok metaadataihoz törvényesen hozzáférjen, különösebb indoklás nélkül.

A tervezetet hevesen ellenző brit Open Rights Group képviselői azzal is érvelnek, hogy Nagy-Britannia polgárai egyrészt nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora felügyeleti joghoz jutna így az állam, másrészt attól tartanak, hogy a kormányzat a Brexit miatti sokkot kihasználva „csöndben” egy súlyosan jogsértő intézményt fog bevezetni (és akkor minapi szörnyű terrorcselekmény hatásait még nem is vettük figyelembe).

Azóta történt

Előzmények