Hangmintákat gyűjt a brit adóhivatal

Egy civil jogvédő szervezet szerint a gyűjtés önmagában is problematikus, de a hatóság ráadásul szabálytalanul is jár el.

Az Egyesült Királyság adóhatósága (Her Majesty’s Revenue and Customs – HMRC) kétes módon, a felhasználói engedély megkérése nélkül gyűjti a brit adófizetők hangmintáit, hangazonosítóit, eddig összesen körülbelül 5,1 millió polgárét – állítja egy jogvédő szervezet, a Big Brother Watch. Az ügyben az ottani adatvédelmi hatóság (Information Commissioner's Office) a jogvédők beadványa alapján vizsgálatot indított. A jogvédők szerint az is problematikus, hogy az adóhivatal nem ad arról információt, hogy a hangazonosítókat más kormányzati szervekkel megosztják-e, illetve a felhasználók számára az sem világos, hogyan töröltethetik a hangmintájukat.

A gyűjtés a gyakorlatban úgy működik, hogy ha egy ügyfél felhívja az egyik ügyfélszolgálatot, ott arra kérik, hogy ismételje el ezt a mondatot: „A hangom a jelszavam”, csak ezek után férhet hozzá a szolgáltatáshoz. A felvett és feldolgozott hangmintából készül el a hangazonosító, mely bejelentkezési jelszóként szolgál.

Ugyanakkor, hívják fel rá a figyelmet a jogvédők, a hívó nem kap egyértelmű felvilágosítást arról, hogy megtagadhatja az azonosító számára szolgáló hangrögzítést, ugyanis egy egyszerű „Nem” válaszra a rendszer tovább „erőszakoskodik”, és csak a harmadik „Nem” válasz után közli, hogy „Majd legközelebb”.

A Big Brother Watch mélységes aggodalmát fejezi ki a biometrikus adatok gyűjtése miatt, ugyanis attól tartanak, hogy a különféle kormányzati ügynökségek és szervezetek visszaélnek majd ezekkel, és véleményük szerint az adóhatóságnak törölnie kellene az összes hangmintát. A szervezet törvényes úton kérelmezte, hogy a 2017 januárjában indult hanggyűjtő és hangazonosító rendszer működésének részleteit tárják a nyilvánosság elé.

A HMRC ragaszkodik ahhoz, hogy a hangazonosítók gyűjtése és tárolása messzemenően törvényes módon történik, azonban a részleteket firtatók kérdésekre nem válaszolnak – de valami vaj lehet a fejükön, mivel azt mégis közölték, hogy dolgoznak egy új rendszeren, melyben a felhasználóktól egyértelmű módon fogják kérni a beleegyezést.

Azóta történt

Előzmények