Újabb előzetes a 64 bites Windowsból

A Microsoft a múlt héten újabb nyilvános előzetest adott ki a Windows XP és Windows Server 2003 operációs rendszerek 64 bites változatából, és egyben átkeresztelte a szoftvereket. A korábban Windows XP 64-bit for Extended 64-bit Systems néven futó rendszer új neve Windows XP Professional x64 Edition, míg a Windows Server 2003 for 64-Bit Extended Systems elnevezés Windows Server 2003 x64 Editionra rövidült.

Hirdetés

Az új béták az AMD processzorai mellett már futnak az Intel 64 bites Xeon és Pentium 4 chipjein is, és elérhetők japán, német, francia, svéd, spanyol, koreai és kínai honosított verziókban is.

Vírus Windows x64-re
A Symantec tegnap azonosította a 64 bites Windowsok bétájához készült első vírust. A W64.Shruggle egyelőre aligha lenne képes komolyabb fertőzést okozni, ha elszabadulna a világhálón, hiszen kizárólag Windows x64 rendszereken életképes. Ám – mondják a Symantec szakértői – önmagában is érdekes, hogy a vírusírók jó előre felkészülnek az új operációs rendszerek elleni támadásra.

A szoftvervállalat közleménye szerint a Windows XP Professional x64 ugyanannyiért lesz megvásárolható, mint a 32 bites Windows XP Professional, és a szerverekhez szánt 64 bites operációs rendszer Standard, Enterprise, valamint Datacenter kiadásai is hasonló áron kerülnek forgalomba, mint 32 bites társaik. Ugyanakkor a 32 bites licencekkel rendelkező felhasználóknak lehetősége lesz arra, hogy meglévő rendszereiket ingyenesen 64 bitesre cseréljék. Az x64 operációs rendszerek végleges változatainak megjelenése 2005 első félévében esedékes.

A 64 bites kiterjesztéssel rendelkező x86-os processzorokhoz írt Windowsoknak az eredeti tervek szerint az idei első félévben kellett volna megjelennie, ám később a Microsoft a második félév végére, majd a jövő év első félévére tolta ki a premier dátumát. A vállalat indoklása szerint a fejlesztés során az elsődleges szempont a felhasználói igények mellett a minőség, és nem egy meghatározott határidő betartása.

Az előzetesek korábbi változatát 125 000 alkalommal töltötték le a Microsoft honlapjáról.

Azóta történt

Előzmények