Elkészült a Windows XP SP2

Az ismételt csúszások után most bíztató hírek érkeznek a Microsoft Windows XP számos biztonsági javítást tartalmazó második javítócsomagjáról. A szoftvervállalat weboldalán már meg is rendelhető – térítésmentesen – az SP2-t tartalmazó CD-korong.

A hírek szerint az angol verzió augusztus 25-én, a magyar szeptember 8-án fog megjelenni. Valószínű, hogy az internetről letölthető változat már korábban – egyes hírek szerint már a héten – elérhető lesz. A Microsoft tájékoztatása szerint az október végétől forgalmazott Windows XP-változatok már tartalmazni fogják a szervizcsomagot is, így a telepítés a javítócsomag minden fejlesztését és biztonsági megoldását aktiválja majd.

A több mint 300 millió dollár ráfordítással fejlesztett biztonsági csomag elterjesztése láthatólag igen fontos a Microsoftnak: az oldalukra látogatókat felkérik arra, hogy adják oda a javítócsomagot tartalamzó CD-t más XP-felhasználóknak is, valamint azt is javasolják, hogy mindenki állítsa élesbe az operációs rendszerbe épített automatikus frissítési szolgáltatást (Automatic Update), így azonnal le fog töltődni a csomag, amint megjelenik az interneten. Úgy számolnak Redmondban, hogy 100 millió felhasználó fogja a frissítést online elvégezni, erre igyekeztek technikailag előre felkészülni.

Az eddigi frissítéseket már tartalmazó Windows XP Home Editionhöz készült Service Pack 2 expressz változata közel 70 MB, míg a Windows XP Professionalhez tartozó könnyített változat körülbelül 92 MB méretű lesz.

Szigeti Szabolcs (BME IK ITSec - IHM-együttműködés)

Azóta történt

Előzmények