Védelem a káros webtartalmak ellen

Hirdetés

A Microsoft Corp. és az Internet Content Rating Association (ICRA) közzétett egy új, ingyenes bővítményt a Microsoft Office FrontPage 2003 nevű webhelykészítő és -menedzselő alkalmazáshoz. Az új eszköz segítségével a webhelykészítők ICRA-tartalomcímkéket rendelhetnek a webhelyekhez. Az ICRA-címkerendszer számos tartalomszűrő eszközzel együttműködve segít megakadályozni, hogy a gyermekek káros tartalmú webhelyekhez férhessenek hozzá, a szülők meghatározhatják a biztonságosan látogatható helyeket.

A Microsoft Office FrontPage 2003 programhoz készült ingyenes ICRA Content Rating bővítmény letölthető. Telepítése után a bővítmény elvezeti a honlapkészítőket az ICRA webhelyére, ahol kitölthetnek egy rövid kérdőívet a honlap tartalmával kapcsolatban. Ezután az ICRA webhely előállít egy tartalomcímkét (egy rövid kódot), amit a készítők a bővítmény segítségével hozzáilleszthetnek az oldalhoz. Így a böngészők szűrői felismerik a hely tartalomcímkéjét, és automatikusan blokkolhatják a nem megfelelő tartalmat. Ily módon a szülők eldönthetik, hogy gyermekeik mit nézhetnek meg az interneten.

Az ICRA-t a Microsoft és az internetes iparág több vezető cége alapította 1999-ben azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy nemzetközileg elfogadható online tartalomcímkéző rendszert, amellyel megóvhatók a gyermekek, de mindezek ellenére biztosítható a szólásszabadság is. Mivel a FrontPage-ből közvetlenül elérhetők az ICRA erőforrásai, a webes rendszergazdák könnyen kategorizálhatják saját oldalaikat. Ezzel a lépéssel a Microsoft és az ICRA megerősítette azon elkötelezettségét, hogy biztonságosabbá tegye az internetet a gyermekek számára, s egyúttal tekintettel legyen a tartalomszolgáltatók jogaira is.

Azóta történt

Előzmények