Újabb csapás a papírra és a tollra

Hirdetés

Nem egészen ötvendolláros kedvezményes áron kínál 1,7 millió másolatot OneNote nevű jegyzetelőszoftveréből a Microsoft az idei őszön az Egyesült Államok felsőoktatási intézményeiben tanuló diákoknak és a professzoroknak. A program lehetővé teszi, hogy a felhasználók közvetlenül, elektronikus formában a laptopjukba vagy Tablet PC-jükbe jegyzeteljenek, majd megosszák így készült anyagaikat társaikkal, illetve feldolgozva az információkat dolgozatokat készítsenek. A feljegyzéseket elkészíthetik kézírással vagy klaviatúrán gépelve, diagramokat, illusztrációkat rajzolhatnak vagy importálhatnak – akár az internetről – a szövegbe.

Egy korábban indított kísérletben más intézmények mellett a Massachusetts Institute of Technology (MIT) hallgatói kipróbálták a OneNote-ot. Az egyik diák, Justin Lai teljesen feladta a hagyományos jegyzetelést az újdonság kedvéért. Mint mondja, leginkább az audiofejlegyzéseket kedveli: ezek segítségével felveheti az előadásokat laptopjára, majd szinkronizálhatja azokat az óra alatt készített jegyzeteivel. Így később semmi perc alatt visszakeresheti az elhangzottak egy-egy részletét. Patrick Willoughby, ugyancsak a MIT hallgatója, azt tartja a OneNote legfőbb előnyének, hogy az egy helyen őrzött jegyzeteket, segédanyagokat könnyen rendben tudja tartani, sokkal hamarabb megtalál bármit, amire szüksége lehet, mint ha papírhalmazokban, illetve elektronikus anyagokban – a számítógépén és az interneten – kellene keresgélnie.

Phillip Plummer, a Rochester Institute of Technology diákja kiemeli, hogy a Microsoft Office 2003-as változatába integrált OneNote-tal – amely egyébként egyetemi polgároknak az USA-ban 149 dollárért elérhető – például PowerPoint-slide-okat emelhet át jegyzetei közé, ott dolgozhat velük, nem kell mindent újra és újra bevinnie gépébe. Mivel a feljegyzések elmenthetők HTML formátumban is, ki lehet tenni azokat az internetre, ahol azután Plummer diáktársai is könnyen hozzáférnek az anyaghoz. A felhasználók azt is jónak tartják, hogy amikor sokan OneNote-ban dolgoznak, zökkenőmentes az együttműködésük, vége a faxolásoknak, szkenneléseknek – egyszerű másolással cserélhetnek információkat egymással.

Előzmények