Lebutított Windows fejlődő országoknak

A Microsoft idén októberben jelenteti meg Thaiföldön, Malajziában és Indonéziában a Windows XP Starter Edition névre keresztelt operációs rendszerét. Az egyelőre 12 hónaposra tervezett értékesítési akció célja a fejlődő országok kormányaival való szorosabb kapcsolat kiépítése és a Linuxszal vívott verseny kiélezése a belépő szintű számítógépek terén. A Linux ezekben a szegényebb államokban már jelentős piaci részesedésre tett szert.

Az elkövetkezendő egy hónapban a Microsoft további két országot fog megjelölni, ahol bevezeti kedvező árú Windows rendszereit. A korábbi hírek kapcsán a dinamikusan fejlődő informatikai iparral rendelkező Brazília, Oroszország és Jordánia is felmerült potenciális jelöltként. Hogy az olcsóbb változat más piacokon ne ártson az áraknak, a Microsoft a Starter Editiont csak belépő szintű gépekkel, előtelepítve fogja kínálni. Az ilyen komplett rendszerek ára a 300 dollár körüli tartományban mozogna, amelyből az operációs rendszer egyes források szerint mintegy 36 dolláros tételt jelentene. A pontos feltételeket a szoftveróriás a következő hetekben ismerteti az OEM-gyártókkal.

A számítógéppel ismerkedőket a Starter Edition MySupport nevű tájékoztató anyaga és helpje segíti az első lépések megtételében, ezenkívül azonban inkább csak korlátozásokkal kell számolni. Egyszerre csupán három alkalmazás futhat, és programonként maximum három ablak engedélyezett. A grafikus felület legfeljebb 800x600 pixeles felbontást támogat, és sem otthoni helyi hálózat, sem többfelhasználós környezet nem hozható létre a rendszerrel. A Windows XP Starter Edition csakis a helyi nyelveken lesz elérhető.

A most bejelentett Starter Edition nem érkezett váratlanul, már az év elején felröppentek hírek egy lebutított Windows-változatról. A Microsoft számára különösen fontosak azok az országok, amelyekben a kormány konkrét programot hirdetett meg a szegényebb néprétegek számítógéphez, illetve internethez való hozzáférésének javítása érdekében. Mivel az ilyen projektekben a szoftverek ára kritikus tényező, és a Microsoft termékei itt nagyon drágának számítottak, korábban többek között a thaiföldi szakminisztérium is a Linux platform mellett kívánta elkötelezni magát. A redmondi vállalat már eddig is Windows XP-ből és Office-ból álló kedvezményes csomagokkal próbált teret nyerni ezeken a piacokon. Az elkövetkezendő év során a Microsoft elemzi az akció sikerét, és feltehetően más fejlődő országokat is megcéloz majd, de – amint Bill Gates kijelentette – Starter Editionnek a rendkívüli méretű kínai piacon való megjelenése nem várható.

Azóta történt

Előzmények