Továbblépett a NetLock

A NetLock Kft., Magyarország vezető hitelesítésszolgáltató vállalata bejelentette, hogy információbiztonsági irányítási rendszere megfelel az egyik legmagasabb minősítési követelménynek, a brit BS 7799 szabvány előírásainak. A tanúsítást a genfi székhelyű SGS Csoport leányvállalata, a több mint 15 éves szakértelemmel rendelkező SGS Hungária Kft. végezte el. Az irányítási rendszer tanúsítása a NetLock teljes működésére, a hitelesítésszolgáltatási és kapcsolódó területeire és folyamataira is vonatkozik. A szabvány bevezetésének és tanúsításának célja a biztonsági szempontok lehető legteljesebb körű figyelembevételének biztosítása volt a NetLock Kft. működésében.

A szigorú szabványnak megfelelően kiépített rendszer bevezetése egyéves felkészülési időszak után történt meg, melyet próbaüzemeltetési időszak követett, majd ezt követően került sor a tanúsítási eljárás lefolytatására. Az auditálás eredményes befejezése kapcsán nyilatkozatot adott Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója, aki a közeljövő terveiről is beszélt. „A NetLock Kft. közel kilencéves működése alatt különösen fontosnak tartottuk az általunk kezelt adatok bizalmas kezelését, az információk és a feldolgozási módszerek pontosságát, illetve azt, hogy szolgáltatásaink folyamatosan elérhetőek legyenek az adatokhoz való jogosulatlan hozzáférés kizárásával” – értékelte cége törekvéseit az ügyvezető igazgató.

Azt is megtudtuk a cégvezetőtől az elektronikus ügyintézések hazai dolgairól, hogy a törvényi szabályozás következő állomása a 2005. július 1-jén hatályba lépő, vizsgaszervezőkre vonatkozó rendelet lesz, melynek értelmében minden szakmai vizsgát – például OKJ-s vizsgákat – követő 30 napon belül a vizsgaszervezők kötelesek elektronikus úton, elektronikusan aláírt összesítőt küldeni a Nemzeti Szakképzési Intézet felé. Így legkésőbb július végétől a közel 2000 vizsgaszervező olcsón és gyorsan, elektronikus úton teljesítheti adatszolgáltatási kötelezettségét.

2005. szeptember 1-jére is várható egy újabb esemény, amely a cégeljárást érinti. Ekkortól majd lehetővé válik, hogy ne csak személyesen, de elektronikus úton is – minősített aláírással és időbélyegzővel – intézhetővé váljon minden korábban papíralapú, nyitvatartási időhöz kötött eljárás. Itt kaphat majd nagy hangsúlyt a NetLock Kft. online visszavonás-ellenőrzési szolgáltatása is, amely azonnali tanúsítványellenőrzést tesz lehetővé. A hitelkártyák ellenőrzésének módjához hasonlóan ez a szolgáltatás is lehetővé teszi, hogy a tanúsítványok aktuális érvényességi állapota folyamatosan lekérdezhető legyen. A bejelentett és ellenőrzött tanúsítvány visszavonási kérelmek azonnal megjelennek a szolgáltatás hátterét biztosító adatbázisokban. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy saját elektronikus aláírásunkat arra jogosulatlan személy használja fel. A Cégbíróságon történő ügyintézés során, például cégbejegyzéskor ennek a szolgáltatásnak kiemelt jelentősége lesz.

Azóta történt

Előzmények