Novembertől új lehetőségek az elektronikus ügyintézésben

Az Országgyűlés 2004. december 22-én elfogadta a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényt, amely 2005. november 1-jén lép hatályba. A törvény alapján az elektronikus ügyintézés a papíralapú ügyintézési forma egyenrangú társa lesz.

Hirdetés

A novembertől életbe lépő törvény egyik újdonsága, hogy míg korábban az egyes ágazatoknak kellett lehetővé tenniük az elektronikus utat a hatósági ügyintézés során, addig 2005 novemberétől ez a lehetőség a törvényből következően alanyi jogon adott az állampolgárok számára – tájékoztatott az informatikai tárca. További fontos változás, hogy akkortól már nem kérhető az ügyféltől olyan adat igazolása, amelyet valamely hatóság nyilvántartásának tartalmaznia kell: a különböző igazolások beszerzése nem az ügyfél, hanem a hatóság feladata.

November 1-jétől valamennyi államigazgatási szerv köteles a kormányzati portálon, valamint saját internetes honlapján elektronikusan tájékoztatni az ügyfeleket többek között az illetékes ügyintézők elérhetőségéről, az ügyfélfogadási rendről, az ügyek – elektronikus és hagyományos módon megvalósuló – intézésének részletes menetéről, az ügyfél jogairól és kötelezettségeiről. A hatóságok kötelesek arra, hogy honlapjukon letölthetővé tegyék azokat a formanyomtatványokat, amelyeket ezt követően vagy papíron kinyomtatva, postai úton vagy pedig – elektronikus közigazgatási szolgáltatás nyújtása esetén – elektronikus formában fogadnak el az ügyfelektől.

A törvény rendelkezései szerint az interneten az elektronikus ügyintézés két módon valósulhat meg. Az ügyfélnek egyrészt lehetősége van arra, hogy ügyét a központi elektronikus szolgáltató rendszeren (www.magyarorszag.hu) keresztül, az általa létesített ügyfélkapu igénybevételével intézze. Másrészt a jogszabály lehetőséget biztosít az ügyfélnek arra is, hogy kérelmével közvetlenül a hatósághoz fordulhasson, ebben az esetben az ügyfélnek legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással kell rendelkeznie. A törvényhez kapcsolódó rendeleteken dolgoznak az illetékesek.

Azóta történt