Szigorúan ellenőrzött sofőrök

Hirdetés

A Közlekedési Főfelügyelet (KFF) digitális tachográf rendszert vezet be a közlekedés biztonsága és a tisztességes verseny szempontjából egyaránt fontos szabályok betartásának ellenőrzésére. A rendszer használathoz szükséges digitális tanúsítványok tachográfkártyákra történő kibocsátásáról öt éven keresztül a NetLock Kft., Magyarország vezető hitelesítésszolgáltató vállalata gondoskodik. A megállapodás keretében a vállalat 51 000 elektronikus tanúsítványt bocsát ki a Közlekedési Főfelügyelet közreműködésével. A projekt fontosságát jelzi, hogy ma Magyarországon nagyságrendileg 10 000 tanúsítvány lehet forgalomban. Az új rendszer a közúti közlekedésben alkalmazott analóg tachográf rendszert váltja fel és kizárja a visszaélések lehetőségét az üzemanyag-manipuláció, a pihenőidők és sebességkorlátok be nem tartását illetően.

A tachográf olyan elektronikus érzékelő, amely a jármű használata során számos adatot rögzít, például a jármű sebességét, a buszok és teherautók indulási és megállási időpontját. Képes érzékelni az összesen megtett távolságot, illetve az egyes utak hosszát is. A tachográf segítségével a hatóságok hatékonyabban tudják ellenőrizni a fuvarozó cégeket. Az eszköz alkalmazásával könnyen megállapítható, hogy a vállalatok betartatják-e a gépjárművezetőkkel a kötelező pihenőidőt, nem dolgoztatják-e túlzott mértékben a sofőröket. A kötelező pihenőidők betartása segíthet elkerülni a sofőrök fáradtságából eredő baleseteket, melyre számos példa volt az elmúlt években Magyarországon is.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Pénzjegynyomda Rt.-vel közösen elnyertük ezt a tendert és a következő öt évben 51 000 tanúsítvánnyal látjuk el a Közlekedési Főfelügyelet Tachográf rendszerét. A projekt során a KFF-től folyamatosan érkező kártyamegszemélyesítési és tanúsítványkibocsátással kapcsolatos adatokat dolgozzuk fel, majd elvégezzük az egyes igénylőkhöz tartozó tanúsítványok kibocsátását. Ezt követően a NetLock által kibocsátott tanúsítványok a Pénzjegynyomda Rt.-hez kerülnek, ahol megtörténik a tachográfkártyák gyártása, vizuális és elektronikus megszemélyesítése” – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója.

Azóta történt

  • A NetLock lett az első fecske

    A hitelesítésszolgáltató újabb bürökratikus akadályon van túl, így szolgáltatásai már formailag is megfelelnek a KET törvénynek.

  • Számlabélyeg helyett e-számla

    A NetLock szerint a szervezett áfacsalások visszaszorítására nem a ''számlabélyeg'', hanem az elektronikus számlázás bevezetése a megoldás.

Előzmények