Lesz vagy nem lesz e-szignó?

A közelmúltban a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség nyílt levelet küldött a pénzügyi és az informatikai tárcához, valamint a Miniszterelnöki Hivatalhoz. Információik szerint ugyanis az elektronikus adózásról szóló rendelet tervezetében – amely a mindenki számára lehetővé váló elektronikus adózási módot szabályozná – még lehetőségként sem szerepel az elektronikus aláírás technológiája – nyilatkozta a NAPI Gazdaságnak Rózsahegyi Zsolt, a szervezet alelnöke.

Hirdetés

A várhatóan április elejétől hatályba lépő rendelet tervezete szerint kizárólag az elektronikus aláírás technológiájánál egyszerűbb, és kevésbé biztonságos PIN-kód segítségével nyújthatják be adóbevallásukat a kormányzati portálon keresztül az adóalanyok. Ezzel szemben tavaly már a háromezer, idén pedig a tízezer legnagyobb adózó kötelezően elektronikus aláírással hitelesíti a bevallását. A technológiai visszalépés veszélye mellett a rendelet tervezete ellentétes a magyar információs társadalom stratégia központi kiemelt programjaival – vélekedett az alelnök.

Emellett Rózsahegyi szerint az is probléma, hogy a szövetség formálisan egyelőre csak ritkán jut hozzá az e-szignóval kapcsolatos rendelkezések tervezetéhez, így tulajdonképpen a párbeszéd nem zökkenőmentes a szakmai szervezetek és a jogalkotó között. Öröm az ürömben, hogy Kovács Kálmán informatikai miniszter támogatja az elektronikus aláírást, sőt a szövetség úgy tudja, hogy kezdeményezte a szignó visszakerülését a rendeletbe.

Külön érdekesség a történetben, hogy a decemberben elfogadott, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás szabályairól szóló törvény, amely várhatóan idén novemberben lép hatályba, szintén támogatja az e-szignó használatát.

Azóta történt

Előzmények