A Toshiba felvásárolná a Fujitsu merevlemezgyártását

Miután a Western Digitallel (WD) tervezett üzlet füstbe ment, a Fujitsu új vevő után nézett, s megpróbálják a Toshibának eladni a merevlemezgyártó üzletágukat. Ha egyezségre jutnának, akkor a világ legnagyobb 2,5 hüvelykes HDD-gyártója születne meg.

A Bloomberg hírügynökség értesülései szerint a Toshiba képviselői megerősítették, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a két cég HDD-részlegének egyesítéséről, de a Fujitsunál egyelőre azt mondták, hogy más cégeket is megkerestek ajánlatukkal.

A tervezett vételár a hírek szerint 30–40 milliárd jen (kb. 340–440 millió US dollár), ami jelentősen kevesebb, mint a Western Digitallel folytatott egyezkedések során megszellőztetett 50 milliárd jen (kb. 560 millió dollár), s az egyesülés két módon történhet meg: vagy átveszi a Toshiba a Fujitsu teljes HDD-divízióját, vagy pedig a vevő többségi részesedét szerez ebben az üzletágban. Az eladni kívánt részleg a naganói gyárból, a Yamagata Fujitsu leányvállalatból, valamint a Fülöp-szigeteken, illetve Thaiföldön található üzemekből áll, melyek közül a Toshiba valószínűleg válogatni fog, nem tartják meg mindet.

A Toshiba 1,8, illetve 2,5 hüvelykes meghajtókat gyárt a hordozható digitális eszközök, a hordozható számítógépek, valamint a navigációs készülékek számára, s e területen az ötödik legnagyobb szállítónak számít. A Fujitsu hasonló részlege 2,5, illetve 3,5 hüvelykes merevlemezeket készít – ez utóbbiak sorsa kérdéses, mivel a piac inkább a 2,5 hüvelykes felé fordult.

Ha az egyezség létrejönne, akkor a Toshiba kevesebb költséggel tudná előállítani a meghajtókat, s e szegmensben ők lennének a vezetők a komoly árversenyt folytató HDD-piacon. A válság következtében jelenleg csak a Seagate, a WD és a Hitachi nyereségesek – ők is talán csak ideig-óráig –, s egy Toshiba-Fujitsu fúzió komoly esélyt adna az új cégnek arra, hogy túléljék a recessziót, s később pedig ténylegesen nyereségesek legyenek.

Azóta történt

Előzmények

  • Kirúgták a Seagate vezetőit

    Az amerikai állomány tíz százalékát teszik lapátra, köztük a két legfőbb menedzsert is. Az új vezér feladata a merevlemezgyártó felpörgetése.

  • Eladja a merevlemezgyártást a Fujitsu

    Lapértesülések szerint az egyik potenciális vevő a Western Digital. Úgy tűnik, a Fujitsu Siemens PC-s részlegének sorsa sem dőlt még el.

  • Kiszáll a merevlemezgyártásból a Fujitsu?

    Lapértesülések szerint az üzletágat a Western Digital akarja megvenni, amely az akvizícióval jelentősen növelné piaci részesedését.

  • Az SSD-technológia még sok sebből vérzik

    Ezt állítja a biznisztől egyelőre távol maradó Fujitsu egyik vezetője, aki szerint a gyártók túlsztárolják a flashalapú tárolókat, és ezzel félrevezetik a vásárlókat.