Eladja a merevlemezgyártást a Fujitsu

A merevlemezgyártó üzletág eladásáról már döntött a Fujitsu, a PC-s részleg sorsáról még nem – derül ki a Wall Street Journal írásából. A befolyásos gazdasági lap szerint a hardveres érdekeltségei átalakításán fáradozó japán vállalat ez utóbbitól is szívesen szabadulna, hiszen célja leépíteni a veszteséges divíziókat és előtérbe helyezni a nagyobb hasznot hozó informatikai szolgáltatásokat.

Hirdetés

A merevlemezgyártó biznisz iránt nagy az érdeklődés, több féllel is tárgyalnak – árulta el az újságnak Kazuhiko Kato, a Fujitsu pénzügyi vezérigazgatója. „Csak a veszteséget növelnénk, ha megtartanánk a részleget” – magyarázta, miért akarnak szabadulni e tevékenységtől. A cégvezető konkrét neveket nem árult el, de állítólag az érdeklődők között van a Western Digital is.

Az IDC adatai szerint 2007-ben a Fujitsu a hatodik legnagyobb merevlemezgyártó volt a világon, piaci részesedése 7,1 százalék, míg a Western Digital 22,5 százalékos részesedéssel a második számú szereplő. Kettejük összesített piacrésze 29,6 százalék lenne, nem elegendő a 35 százalékkal piacvezető Seagate beelőzésére. Utóbbi 2006-ban vásárolta fel riválisát, a Maxtort, és az akvizíció révén növelte jelentősen előnyét a konkurensekkel szemben.

A Fujitsu korábban úgy számolt, hogy a HDD-üzletág az idei, 2009. március 31-én véget érő pénzügyi évben több mint 10 milliárd jenes (nagyjából 22 milliárd forint) veszteséget fog felhalmozni. A japán cég a noteszgépekbe szánt, 2,5 colos, illetve a vállalati környezetbe való, 3,5 colos diszkek szegmensében van jelen.

Mégis megszabadulnak az otthoni PC-s részlegtől?

Kato a Wall Street Journalnek azt is megerősítette, hogy számos érdeklődő akad a Fujitsu Siemens száz százalékának átvételével a Fujitsu birtokába kerülő – elsősorban az európai piacra termelő – PC-s és notebookrészleg iránt is, többek között a kínai Lenovo is tapogatózik. A pénzügyi vezérigazgató szerint megfontolják, hogy megszabaduljanak ettől az üzletágtól is, de egyelőre nem tárgyalnak kérőkkel – tette hozzá.

Mindez ellentmond annak, amit Joseph Reger mondott erről lapunknak egy hónappal ezelőtt. A Fujitsu Siemens magyar származású technológiai vezérigazgató-helyettese akkor az IT café kérdésére egyértelműen cáfolta azokat a korábbi sajtóértesüléseket, melyek szerint a Siemens részesedésének felvásárlása után a Fujitsu eladná az otthoni felhasználókat kiszolgáló üzletágat, és csak a vállalati bizniszt tartaná meg. „Valóban ezt írták az újságok, de ez nem igaz. Nincs napirenden a desktopüzletág eladása, semmiféle ilyen terv nincs, és ez nem is volt előfeltétele a felvásárlásnak” – fogalmazott egyértelműen.

Azóta történt

Előzmények