Kiszáll a merevlemezgyártásból a Fujitsu?

A Fujitsu előrehaladott tárgyalásokat folytat merevlemezgyártó üzletágának eladásáról a Western Digitallal – írta az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva a Nikkei című japán gazdasági napilap. A beszámoló szerint a felek még az idén szeretnének megállapodni az ügyletről. A Fujitsu a teljes divíziótól szabadulna – beleértve a Japánban, a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön található gyárait és a körülbelül 15 ezer alkalmazottat – nagyjából 70-100 milliárd jenes (660-940 millió dollár) vételárért.

Hirdetés

Bár a Fujitsu a cikk megjelenését követően nyilatkozatban „megalapozatlannak” minősítette a beszámolót, a tárgyalások tényét később más hírügynökségeknek is megerősítette a cég – szintén név nélkül nyilatkozó – néhány vezetője. Ők azonban a várható vételárról nem beszéltek.

A piac mindenesetre kedvezően fogadta a hírt, a japán vállalat részvényárfolyama délutánra 7,2 százalékkal emelkedett a tokiói tőzsdén, mert a befektetők úgy látják: a veszteséges üzletág eladása azt mutatja, hogy a vezetés jó irányvonalat követ. A Fujitsu július végén azt jósolta, hogy az idei, március 31-én véget érő üzleti évben a divízió kilábal a mínuszból és „több milliárd jenes” üzemi nyereséget ér el. A prognózis szerint az árbevétel 11 százalékkal, 370 milliárd jenre nő majd, ami a csoport teljes forgalmának 7 százaléka.

Az IDC adatai szerint 2007-ben a Fujitsu a hatodik legnagyobb merevlemezgyártó volt a világon, piaci részesedése 7,1 százalék, míg a Western Digital 22,5 százalékos részesedéssel a második számú szereplő. Kettejük összesített piacrésze 29,6 százalék lenne, amely még mindig nem lenne elegendő a 35 százalékkal piacvezető Seagate beelőzésére. Utóbbi 2006-ban vásárolta fel riválisát, a Maxtort, és az akvizíció révén növelte jelentősen előnyét a konkurensekkel szemben.

A Western Digital nem kommentálta a lapértesülést.

Azóta történt

Előzmények