Szoftverhiba miatt omlott össze a Skype

Európában csütörtöktől egészen szombat reggelig egyáltalán nem vagy csak kiszámíthatatlan megszakításokkal volt használható a Skype. Amint ma kiderült, az eBay tulajdonában lévő, népszerű internetes kommunikációs program történetének eddigi leghosszabb kényszerű üzemszünetét egy szoftverhiba okozta, de leálláshoz váratlan események láncolata vezetett. A kiváltó ok – írja az egyik alkalmazott, Villu Arak a hiba javításáról tudósító Heartbreak blogban – az volt, hogy közel egy időben rengeteg felhasználó indította újra a számítógépét a rendes, havonta kiadott Windows-patchek automatikus telepítését követően. Az így csökkentett erőforrásokkal üzemelő peer-to-peer hálózatot az újraindításokat követően elárasztották a bejelentkezési kérések. Ez azonban önmagában nem okozott volna ilyen súlyos kimaradást, mert a hálózatot úgy tervezték, hogy meggyógyítsa önmagát. Az események láncolata révén viszont kiderült: egy kritikus hiba található a hálózati erőforrásokat elosztó algoritmusban – ezért az „öngyógyító funkció” nem működött kellő sebességgel, és ezért a felhasználók jelentős része két napon át gyakorlatilag nem tudta használni a szoftvert. „A hibát egyértelműen azonosítottuk a Skype-ban. Kategorikusan kijelenthetjük, hogy semmiféle rosszindulatú tevékenység [értsd: hackertámadás] nem volt a háttérben, és a felhasználóink biztonsága egy pillanatra sem volt veszélyben” – írja Arak.

A hálózat helyreállítására áldozott két nap kritikus időszak volt a 2003-ban Niklas Zennström és Janus Friis által alapított cég számára. Ilyen hosszú leállásra eddig nem volt példa, legutóbb 2005 októberében szünetelt a szolgáltatás, de csupán néhány órán át. „A kimaradás mind hatásában, mind kiterjedését tekintve példátlan volt. Azt azonban érdemes tudni, hogy nagyon kevés technológia vagy kommunikációs hálózat képes ma garantálni a teljesen folyamatos működést” – fogalmaz a blogban Arak, mielőtt megköszönné a felhasználók közösségének támogatását.

Pontosan nem tudni, hogy a Skype-ot hányan használják világszerte. A klienst több mint kétszázhúsz millióan töltötték le, de egy időben általában 5-6 millióan kapcsolódnak a hálózatra. A vállalat úgy becsüli, hogy a programot rendszeresen használók száma ötvenmillió körül lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények