Új hozzászólás Aktív témák

 • Hosssszu

  őstag

  Mivel nincs otthon internetem es internet-kavezokba sem jarok netelni, igy sosem probaltam meg semmilyen video-chetet, illetve hasonlot. De azert ne mondja azt nekem senki, hogy egy 640*480@30fps egyszerre valo be- es kitomoritesehez 2magos proci kell! (meg persze hogy csak egy kameracsaladdal mukodik egyutt! Bizonyara azert, mert a kameraba rejtett chip tomoriti a hangot, mivel azt mar a 2magos proci nem birna el! :DDD )
  EZT EN NEM HISZEM EL!!! (ezen most felhuztam magam egy picit :((( )

 • Thulcandra

  senior tag

  "640x480 (VGA) felbontású, másodpercenként 30 képkockát"

  2magos proci is vicces, de engem inkább az érdekel hogy mekkora sávszél kell ennek?

  Az biztos, hogy a 4 mbit -es adslhez szórt 256 kbit/s up nem lenne elég neki.

  " Ride away from falling ground, ride away from the big black cloud, ride away until the day come that we all live in a 2 wheel nation "

 • shabbarulez

  őstag

  Erőteljesen alkalmazott codec függvénye mennyi cpu időt eszik. Egy H.264-es codec azért elég cpu zabáló, főleg encodenál, de még decodera is megegyik fullra egy régebbi 1 procis rendszert, főleg ha nincs a videokártya részéről némi hardwares támogatás.

  640x480x30fps, H.264 kódolás mellett lazán megehet egy 2 procis rendszert párhuzamos realtime encode-decodolással. Az általános célú CPU-k nem igazán a video kódoláshoz jól passzoló SIMD egységek, egy H.264-es codec számolásai szépen lefogják az erőforrásokat.

  Pl. anno amikor az AMD vagizni akar az új Phenom 4 magos cuccával, akkor 2 db 4 magos 3 Ghz-es monstrumon demonstráltak egy full HD 1920x1080-as H.264-es encodelást, ami már közel real time közeli sebességel futott. 640x480-as felbontás ennek úgy hatoda, ha e mellet még párhuzamos dekódolás is van, az lazán megehet 2 magot.

  Persze ha a Logitech kamerájában lenne egy H.264-es codec célprocesszor, ami realtime betömörítené a video és hangfolyamat, a gép USB-n pedig már egy kész streamet kapna, amit csak föl kell küldeni a netre, dekódoláshoz pedig lenne egy modernebb DX10-es video kártya H.264 dekóder támogatással akkor a CPU-nak valóban nem sok dolga lenne. Csak kérdés van-e ekkora hardwares támogatás ebben a rendszerben? Nekem az a gyanum nincs ilyen képesség Logitech kamerában. Látok viszont olyan képességet ami realtime képmanipulációval mindenféle vicces képi világot állít elő, aminek megint komoly cpu erőforrás igénye lehet.

  Persze ha a program úgy van megírva hogy nem csak az általános célú CPU-t használja, hanem pl. a video kártya SIMD egységeit bevonja a encode-decode során akkor azzal szépen lehet tehermentesíteni a CPU-t. Nem nagyon hiszem hogy a Skype élne ilyen lehetőségekkel, mert igen nehéz leprogramozni az eltérő hardwereken külön kód kellene.

  De pl. a Cell vektor egységeinek SIMD képességei ilyen multimédia alkalmazásoknál jól szolgáltatot tehetnek. Vagy pl. az Intel Larrabeeja vagy az AMD Fusionja is jól használható lesz majd ilyen alkalmazásokhoz, főleg ha már szorosan a CPU mellé lesznek integrálva, ahogy Cell esetén az SPE-k. Azokkal lesz elég kapacitás akár a HD minőségű több monitoros konferencia rendszerekhez is. Persze egy célprocesszor ASIC hatékonyságát még azok a rendszerek sem közelíthetik meg, de míg egy cél IC csak arra az egy feladatra használható igazán amire elkészült, addig egy általános célú CPU+SIMD vektor tömb többféle feladatra programozható.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Thulcandra #2 üzenetére

  Egy jobb codec-kel gondolom leszorítható a sávszél igény mondjuk 512 kbps környékére, kompromisszumokkal. 0.5-1 Mbps között már egész jó minőségre lehet képes, a fölött meg pláne. full HD képminőséghez legalább 6-8 Mbps kellene.

Új hozzászólás Aktív témák